Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya’nın Gündemi…

Konya’nın Gündemi…

Konya’nın gündemi nedir ve Konya bugün neyi konuşuyor? Dün yayınlanan yazımızla ilgili gelen tepkilere bakarsak Konya bizim yazımızı konuşuyor. Konya Büyükşehir Belediyesinin şaşalı bir şekilde duyurduğu ve içeriğinin ise 1993’lü yıllarda kalmış Konya rehberini konuşuyor, iflah olmaz Konya Büyükşehir Belediyesinin bürokratlarının Tahir Beyin eteğinden nasıl aşağı çektiğini konuşuyor.

Ama aslında Konya’nın neyi konuştuğundan daha çok neyi konuşmadığı önemlidir. Ve tabi aynı zamanda yeterince konuşmaması da problemdir…

Konya’da medyayı takip ettiğinizde zaten bu durağanlık net bir şekilde dikkatinizi çeker. Dinamikleşemedi şehir ne yazık ki? Umut verici gelişmeler var ama… Dün İbrahim Karagül’ün Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan yazısı önemli elbette, bugün yaşananlar Anadolu’nun etkisini siyasette, yönetimde artırdığını göstermektedir ama yeterli midir? Bununla yetinmeli miyiz?

Konya 21 yüz yılda yeni ve farklı bir medeniyet merkezi olmayı başarabilecek mi? Ya da bu yüzyılı da ıskalayacak mıyız? Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, “20. yüz yılın defterini dürelim” diyor, tamam dürelim ama yeni açılan defterlerde Konya’nın konumu ne olacak? Yine başarılıların Ankara ya da İstanbul’a gittiği, okumak, tedavi edilmek ya da nitelikli yaşamak için insanların batıya göç ettiği bir şehir olmayı sürdürecek miyiz? İnsanlığı medyamızla, kültür sanatımızla, musikimizle, mimarimizle alternatif bir dünya, medeniye merkezi olarak kucaklayabilecek miyiz?

Medyamız cılız, ekonomimiz küçük, düşüncelerimiz kasaba kültürünü aşamamış sığ insanlar olarak mı kalacağız?

İşte gelişme bu kadar olur, Konya Büyükşehir Belediyesi görmese de AVM’ler açtık, güzel özel hastaneler açıldı, kendi aralarında tam barışı sağlayamamış olsalar da 4 tane de üniversitemiz var hatta beşinci de geliyor… Daha ne istiyorsunuz mu diyeceğiz?

Etkisiz bir yönetimle Konya Büyükşehir Belediyesi geçip giden on yılı ıskaladı, şimdi Konya gelecek on yılını da ıskalamaması için nelerin yapılması gerektiğini konuşmayacak mı?

Şu anda Konya Kriterleri diye bir kavram oluştu… Konya Kriterlerini akademik bir tahlille yeniden yazarak Sayın Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza sunulmasını mülki amirlerimizden bekliyoruz. Kardeşlik istiyorsan Konya’da, üretim istiyorsan Konya’da, barış istiyorsan Konya’da çözü mü var. Kul hakkına riayet eden, her canlıyı seven ve hakkını koruyan, başkası için istemediğini kendisi için istemeyen anlayışı Konya hayata geçirip sonra dünyaya sunabilir.

Derin ve nitelikli insanlara ihtiyacımız var, anlayacak ve anlatacak ve hatta düşündüklerini uygulayacak…

Bu bizim asil kanımızda var, ben buna inanıyorum da, sizi nasıl inandıracağım onu bilmiyorum?

Çocuk Başbakan Olacakmış

YGS’de Türkiye ikincisi gence, “büyüyünce ne olacaksın” diye sormuşlar, delikanlıda “başbakan olacağım” demiş. Güler misin, ağlar mısın? YGS’de soru çözmeyi başarmanın ideal olarak anlatıldığı bir gencin verebileceği bir yanıt bu. Çocuğun evini medya yolgeçen hanına çevirirse, Kaymak, Belediye Başkanı eteğine medyayı da alıp çocuğa şak şak yapmaya giderse o çocukta çak deyip pat başbakan olacağını zanneder… Bir de medya, “açıklama yaptı başbakan olacakmış” diye haberi de yaptı ya, tamam oldu da gitti Maşa Allah…

Yahu çocuğum başbakanlık bir meslek değil, başbakanlık liderlikle, ideolojiyle, siyasetle, diplomasiyle senin yol arkadaşlarının Allah’ında izni ile seni liderlik yapmaya uygun görmesi, milletin de seçmesi ile olunur…

Hiç nasip diye bir şey duymamış mı bu çocuk? Ya da parti, siyaset, seçim? Mesela hangi partinin lideri olup da başbakan olacaksın? Sol mu? Sağ mı? Ne solcu ne sağcı hak yolcu mu? Nerede siyasete atılacaksın? Atıldın diyelim seni lider nasıl seçecekler, seçildin diyelim senin parti iktidara gelecek mi? Üniversiteye kayıt yaptırmak gibi siyasete girilmez ki?

Git avukat ol, hekim ol, mühendis ol, arkeolog ol, öğretmen ol… Başbakanlık bir meslek değil? Hocaları söylememiş anlaşıldı da babası da mı söylemedi, başbakan olmanın nasip işi olduğunu, hiçbir başbakanın başbakan olacağım diye kendine bir ideal belirlemediğini?   

Konyaspor Erciyes’i yener mi yener…

Konya hafta sonunda Kayseri Erciyes ile bir maç yapacak. Erciyes şampiyonluğa oynuyor ama Konyaspor’da son haftalarda iyi maç çıkarıyor. Kayseri’ye Konya’dan çıkarma yapılsa, orada Konyaspor’a destek olunsa ve bu maç alınsa ne güzel olmaz mı?

Konyaspor için kenetlenelim, Yeşil diye bağırıyorum ve yanıt bekliyorum…  Yahu lütfen bir defa olsun bir ses verin bu takım da bu şehir hepimizin değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR