Konya'nın işlek yerlerinde üzücü görüntüler! Çocuklar dilenmesin

Şehrin işlek caddelerinde ve trafik ışıklarında dilenci çocuklara rastlanılıyor. Birçoğu ihtiyacı olmamasına rağmen, ailesi tarafından zorla dilendiriliyor. 15 yaşından küçüklere cezai işlem uygulanamadığı için yakalanan çocuklar tekrar bırakılıyor.
Konya'nın işlek yerlerinde üzücü görüntüler! Çocuklar dilenmesin

Konya’da, bazı işlek caddelerde dilenci çocuklara rastlanılıyor. Kış ayının gelmesi ile dilenci sayısının azaldığı görülürken, bu sayı yaz aylarında bir anda artıyor. Kimi çocuklar trafik ışıklarında duran araçlardaki sürücülere mendil satmaya çalışırken, cadde üzerinde de önüne bir poşet sererek veya el açarak dileniyor. Çocukların durumuna üzülen çok sayıda vatandaş ise, dilenen çocuklara para veriyor. Bu çocukların birçoğunun Suriyeli olduğu görülürken, kimi birkaç saat dilenip kendine çikolata ya da oyuncak alıyor kimi de ailelerin zorlaması ile dileniyor.

ÇOCUKLAR UZAKTAN İZLENİYOR

Başka şehirlerde çetelerin dilendirmek için çocukları kullandığı bilinirken, Konya’da henüz öyle bir vakaya rastlanılmadığı yetkililerce belirtildi. Suriyeli çocukların durumunun biraz daha farklı olduğu ama mülteci olmayan çocukların zorla dilendirildiği aktarılırken, kimi Suriyeli çocukların da aileleri tarafından dilendirilmek maksatlı kullanıldığı ifade edildi. Okula gitmeyen ve sosyal bir çevre oluşturamayan bu çocukların, dilenirken kimi aile bireyleri tarafından uzaktan izlendiği kaydedildi. Vatandaşlar tarafından çoğunlukla yetişkin dilenciye para verilmediği fakat çocuklara para verildiği, bu yol ile insanların duygularının sömürüldüğü yetkililerce aktarıldı. Ayrıca 15 yaşından küçük çocuklara cezai işlem uygulanmadığı belirtildi.

11-2-2-003.jpg

ÇOCUKLARIN YERİ SOKAKLAR DEĞİL

Çocukların sokaklarda dilendirilmemesi gerektiğini isteyen ve buna tepki gösteren kimi vatandaşlar da, “Bu çocukların mekânı sokaklar değil, okullardır. Çocuklar üzerinden, insanların duyguları sömürülüyor. Dilenen kadınlar bile kucaklarına çocuk alarak, o çocuğu dilencilikte kullanıyor. Bu çocukları sokaklarda kaybetmeyelim, kazanalım.” ifadesini dile getiriyor. Dilenci çocukların birbirleriyle anlaşmalı olduğu da vatandaşlar tarafından iddia ediliyor. Cadde başlarında dilenen çocukların, polis veya zabıta ekiplerinden birini gördüğünde, ıslık çalarak ya da bağırarak birbirleri ile iletişime geçtiği ve sonrasında kaçmaya çalıştıkları anlatılıyor.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER