Konya’nın kültüründe önemli yer tutan çeyiz geleneği zamana direniyor

Konya’nın gelenekleri arasında önemli yer tutan ve gelinlik kızların hayallerini süsleyen çeyiz geleneği, gelişen teknolojiye ve iş hayatına yenik düştü. Çeyiz setleri artık ya alınmıyor ya da eski rağbeti görmüyor
Konya’nın kültüründe önemli yer tutan çeyiz geleneği zamana direniyor

Konya’nın gelenekleri arasında önemli yer tutan ve gelinlik kızların hayallerini süsleyen çeyiz geleneği, gelişen teknolojiye ve iş hayatına yenik düştü. Konya düğün kültüründe önemli bir yeri olan çeyiz setleri artık ya alınmıyor ya da eski rağbeti görmüyor. Çin gibi ülkelerden gelen hazır ürünler ise sektördeki üreticilere zarar veriyor.

t1-003.jpg

Yaklaşan düğün sezonu ile birlikte Bedesten’de çeyiz setleri tezgahları süslemeye başladı. Konya‘da yüzyıllardır devam eden çeyiz geleneği son yıllarda özellikle şehirlerde yok olmaya başladı. Yeni evlenen genç kızlar ve damat adayları çeyiz seti tercihinde maddi kaygılar nedeniyle mesafeli yaklaşırken, esnaf yine de satışların artmasından umutlu. Vatandaşların tekstil ürünleri alırken kaliteden ziyade fiyata odaklandığını belirten Özdilek Çeyiz Evi İşletmesi Yahya Şişkin, “Çeyiz setimizin içeriğinde; yatak örtüsü, uyku seti, bornoz takımı, pike takımı, salon takımı ve yemek takımı başta olmak üzere bir çeyize ne gerekiyorsa hepsi var. Vatandaşlarımız bu tip çeyiz seti aldığında başka hiçbir şeye ihtiyacı kalmıyor ve çeyizin tamamını bitirmiş oluyor. Şu anda piyasamız yeni yeni hareketlenmeye başladı. Damat bohçası geleneği ise halen devam ediyor. Damat bohçasının içeriğinde; damadın havlusu, seccadesi, kuran kabı ve bohçası var. Konya’mızda bu gelenek adet olduğu için eskisi kadar çok olmasa da kayınvalideler damadına bu bohçayı almaya devam ediyor” diye konuştu.

t55.jpg

ÇEYİZ SETİ DAHA AVANTAJLI

İdeal bir çeyiz seti hakkında bilgiler veren Şişkin, “İdeal bir çeyiz setinde; yatak örtüsü, yatak örtüsü, uyku seti, bornoz takımı, pike takımı, salon takımı ve yemek takımı olur. Böyle bir setin fiyatı normalde 5 bin – 5 bin 500 TL tutuyor. Şuanda düğün sezonunun yaklaşması, piyasaların hareketlenmeye başlaması ve yapılan kampanyalarla bu fiyat 2 bin 600 TL’ye kadar düştü. Çeyiz setini paket olarak değil de tek tek almak isteyen vatandaşlarımız olursa çeyiz seti 5 bin 500 TL’yi buluyor” şeklinde konuştu.

t-22.jpg

TEKSTİL ÜRÜNLERİNDE ÇİN MALLARINA DİKKAT

Konyalıların çeyiz alışverişini yaz aylarına bırakmadığına değinen Şişkin, “Konyalı vatandaşlarımız çeyiz alışverişini genelde kışın hallediyor. Yaz aylarında ise turist müşterilerimize hitap ediyoruz. Döviz kurlarının yükselmesi ve ekonomik dalgalanma fiyatları yüzde 35-40’a varan oranlarla etkiledi. Burada 200 TL’ye sattığımız ürün 350 TL oldu. Ev tekstili üreticisi ve satıcıları olarak kendi karımızdan fedakarlık ederek vatandaşlarımıza satmaya çalışıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımız aldığı ürünlerin yüzde 100 yerli olmasına dikkat etsinler. Şuanda ev tekstilinde Çin malları haddinden fazla yer alıyor. Çin malı ürünlerin hiçbir zaman garantisi yok” diyerek sözlerine son verdi.  

YİĞİT BERKAY ÇOPUR/ YENİ HABER GAZETESİ