Konya’nın toprakları boş kalmayacak

Tarımsal toprakların en iyi şekilde kullanılması ve üretimin artırılması amacıyla Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Konya’da Kışlık Yulaf Projesi” uygulamaya geçti.
Konya’nın toprakları boş kalmayacak

Proje ile Emirgazi, Kulu, Kadınhanı, Hüyük ve Sarayönü ilçelerine 2 milyon liralık bütçe ile yaklaşık 7 bin 500 dekar alanda kışlık yulaf ekimi gerçekleştirilecek. Sarayönü’de düzenlenen törenle %75 Bakanlık, %25 çiftçi katkısıyla temin edilen sertifikalı ve yerli kışlık yulaf tohumu toprakla buluşmak üzere üreticilere teslim edildi.

konyanin-topraklari-bos-5.jpg

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin tohum dağıtım programında yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından “Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında 2021 yılı yatırım programı dâhilinde Konya İl Müdürlüğünce hazırlanarak Bakanlığımızca onaylanan 7 proje ile 64.067 dekarı nadas alanı olmak üzere toplam 79.915 dekar alanda sertifikalı Kuru fasulye, Mercimek, Arpa, Tritikale ve Nohut ekimi yaptırılarak üretime katkı sağlanmıştır. 2022 yılı yatırım programı dahilinde İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen “Konya’da Sarı Bahar Projesi” kapsamında ise; 13 ilçemizde 17.500 kg yağlık ayçiçeği ve 4.500 kg kanola tohumu, 128’i kadın çiftçimiz olmak üzere toplam 1274 çiftçimize ulaştırılarak 42.000 dekar alanda yağlı tohumlu bitki ekilişi yaptırılmıştır. Yine içerisinde bulunduğumuz Ekim ayında “Tahıl Tarımında Yeni Pencere Tritikale” Projemiz ile yaklaşık 9.500 dekar alanda ekimi yapılmak üzere %75 Bakanlık finansmanı ile temin edilen 214 ton sertifikalı ve yerli tritikale tohumu 5 ilçemizde 21’i kadın üreticimiz olmak üzere toplam 329 üreticimize dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Şimdi ise “Konya’da Kışlık Yulaf Projesi” ile Emirgazi, Kulu, Kadınhanı, Hüyük ve Sarayönü ilçelerine 2.000.000 TL bütçe ile yaklaşık 7.500 dekar alanda ekimi yapılmak üzere %75 Bakanlık, %25 çiftçi katkısıyla 150 ton sertifikalı ve yerli yulaf tohumu dağıtımını gerçekleştiriyoruz.

konyanin-topraklari-bos-2.jpg

Projenin, projeye dahil olan değerli üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler; üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını temenni ederim” dedi. Tohum dağıtım programına Sarayönü Kaymakamı Lütfullah Göktaş, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü İsmail Çiftci, Sarayönü İlçe tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, kurum müdür ve amirleri STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.

•EROL ÇİMEN

Etiketler :