Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya’nın Vizyonunu Belirlemek

Konya’nın Vizyonunu Belirlemek

Yazımıza başlarken öncelikle şunu belirtelim Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman çalışmaları, kurumlarla uyumu ve Konya’nın geleceğine yapmış olduğu katkı ile kesinlikle takdiri hak etmektedir.

Bu yaptıkları işlerde de verime, başarıya dönüşmektedir, öncelikle ifade edelim ve asıl konumuza geçelim.

MEVKA Konya’nın vizyonunu belirlemeye çalışıyor. Bu çerçevede hazırlanan yeni projeyi hayata dün yapılan törenle koymuş oldu. Konya’nın vizyonu belirlenecek. Tabi aslında sadece Konya’nın Konya ile birlikte Karaman’ında vizyonu belirlenmiş olacak.

Karamanda birkaç ay kalmıştım, Karamanlılar çok soylu insanlar ama orada etkili bazı isimler nedense Karaman’ın Konya ile birlikte anılmasından müthiş rahatsız oluyordu. Şaşırmıştım ama benim şaşkınlık tabi bu sorunu çözmeye yetecek bir güce sahip değil.

Tabi bu topraklar yaşayan herkes aslında bilir, Konya’nın vizyonu demek Orta Anadolu’nun vizyonu demektir.

Konya’nın gelişimi, Konya’nın büyümesi Isparta, Afyon, Aksaray, Niğde, Karaman ile birlikte oluşmaktadır.

Bu şehirler birbirlerinden ayrı şehirler değil ki? Siz Konya’nın sanayisini geliştirdiğinizde, ticaretini geliştirdiğinizde, turizmini geliştirdiğinizde yukarıda saydığımız diğer illerde bundan olumlu etkilenecekler ve dolayısıyla gelişme birlikte olacaktır. Biz konuya bu şekilde bakıyoruz, ona göre yazıyoruz, öncelikle belirtelim. İşin doğası bu…

Şunu ifade edelim, dünkü toplantıdan anladığımız MEVKA Konya’nın vizyonunu bütün Konyalılar belirlesin istiyor, bu çok doğru bir adımdır. Özellikle de bir yönlendirici başlık oluşturulmaması da çok doğrudur bunlar tamam.

Sayın Valimizin ile İl Özel İdaremizin (İl Özel İdaremiz gelecek yıl kapanacak mı? Kapanmayacaksa nasıl çalışacak hala anlamış değiliz) bu projeye destek vermesi de önemli ama zannediyorum yeni yerel yönetimler yasası ile asıl projeye sahip çıkması gereken kurum Konya Büyükşehir Belediyesi değil mi? Görebildiğim kadarıyla dünkü çalıştay da Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız yoktu.  

Zira artık Konya’nın bütün vilayet sınırları Konya Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanıdır.

İşte vizyon da benim kanaatime göre buna göre şekillenmelidir.

Konya’nın yüz ölçümü 38.257 km²  ve tabi bu aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanı da oluyor ve yeni yasaya göre Konya Büyükşehir Belediyesi olmadan Konya ile ilgili hiçbir planlama yapılamaz, yapılsa da mantıklı olmaz, iş yapmaz.

Sonra tabi Konya’nın vizyonunu oluşturacak ekipte çok önemli, bu iş sıradan birkaç uzmanla yapılacak değerlendirilecek ve neticelenecek basitlikte bir iş değildir.

İçinde sosyologun, şehir plancılarının, iş adamının, turizmcinin, mimarın, gazetecinin, tanıtım uzmanının katılacağı bir komisyon ile belirlenmelidir.

Yoksa bakın sonra, “biz vizyon açıkladık, kimse bu vizyonu takmıyor” der durursunuz. Bu Konya’nın meselesidir ve eğer Konya sahiplensin istiyorsanız Konya’nın vizyonu bu şekilde belirlenmez. Yani 4 C’li (tabi bunu yazarken gülüyorum) Konyalı bile olmayan uzmanlarla siz MEVKA’nın vizyonunu belirleyebilirsiniz ama söz konusu Konya ise mutlaka KTO, KSO, Üniversiteler, Konya Büyükşehir Belediyesi, KOP, medya bu işe dâhil edilmelidir.

Bir zamanlar biliyorsunuz kelli felli büyükler Konya’nın sloganını ilan etmişti pahalı otellerin pahalı toplantılarında… Ne oldu, takan oldu mu?

Takılmaz ve ölü doğum olur.

Yahu Konya’yı bilmeyen, Konya’nın sıkıntısını bilmeyen, Konya’nın akşamını bilmeyen, Konya’nın sabahını bilmeyen, sokağını bilmeyen, yazını bilmeyen, kışını bilmeyen, dağını bilmeyen, ovasını bilmeyen insanlar nasıl vizyon belirleyecek.

“İyi ama zaten anket yapılacak, yapılanda o anketin yorumlaması olacak” demeyin, anketi yorumlayacak, ona yeni bir boyut katacaksa bile bunu bir komisyon yapmalıdır.

Ben anlamıyorum ki nasıl oluyor bu işler bu kadar basit? Yahu Konya’dan bahsediyoruz, nüfusu 2,5 milyon olmuş, dünyanın medeniyet merkezi kadim şehirlerinden birisi. Nasıl basit düşünelim, nasıl basit yaklaşalım?

Ya da tamam bizim bu eleştirimizi, bu yazımızı abartı olarak görelim, peki neden Konya Vizyonu gibi bir ifade ile yola çıkılıyor öyle ise?

Netice itibariyle Sayın Ahmet Akman Bey eğer, “Bölgemizin sanayi ve tarımsal üretimde yüksek teknolojili katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi ihracat kurgusunu da bu yüksek teknolojili ürünlere dayandırması turizm ve alt yapısını tamamlamış olarak ziyaretçilere özgün ürünler sunabilmesi, kırsalın da aynen kentteki gelir ve sosyal imkanlara kavuşması,  her yıl sosyal ve ekonomik gelişmişlik bir önceki yıl, yahut yıllardan ileride kapatması bölgemiz açısından en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Vizyonumuzun da bütün bu dinamikleri sağlayacak tarzda oluşturulup kabullenilmesi büyük ve kapsamlı bir gelecek tasavvurumuzun ön işareti olacaktır” diyorsa bu işi büyük düşünmek zorundayız diyorum.

Bilmiyorum daha ne diyeyim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR