Konya'nın yarım asırlık markası üretiminin yüzde 90'ını ihraç ediyor!

Konya’nın dökümde lider markası, üretiminin yüzde 90’ını dünya ülkelerine ihraç ediyor.
Konya'nın yarım asırlık markası üretiminin yüzde 90'ını ihraç ediyor!

Konya’da döküm sektöründe yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Erkon Döküm Yönetim Kurulu Üyesi Değer Erkuş, “Erkon Döküm, şu andaki geldiği nokta olarak Konya’daki nadir firmalardan bir tanesidir. Bir aile şirketiyiz. Ayrıca iki yabancı ortağımız bulunuyor. Ailenin dört üyesi ve Almanya’dan ve Suudi Arabistan’dan ortaklarımız yer alıyor. 2015 ve 2016 yıllarında firmamıza dahil oldular. Döküm sektöründe ailenin fertlerini ele aldığımızda 50 yıla yakın geçmişimiz bulunuyor. Ailenin üyeleri döküm işçisi olarak başladıkları bu yolda zamanla kendilerini geliştirerek bu günlere gelmişler.” ifadelerini kullandı.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor.jpg

YÜKSEK TEKNOLOJİYLE ÜRETİM

Döküm sektöründe en üstün teknolojiyi kullandıklarını kaydeden Değer Erkuş, “İşimiz, pik ve sfero döküm ürünleri imalatı yapmak. Kabiliyetimiz budur. Pik ve sfero dediğimiz ürünler metaldir. İçeriği, kimyasal yapısı, mekanik ürünleri farklı iki üründen bahsediyoruz. Mevcut teknolojimiz bu iki malzemeden farklı farklı ürünler üretmeye uygun. Döküm sektörünün en üstü olan Alman teknolojisi makineler kullanıyoruz. Türkiye’de sayılı firmalarda olan bir teknolojimiz mevcut. Yılda yaklaşık olarak 30 bin ton metal ergitiyoruz. Yani katı haldeki metal malzemeyi 1550 derecede sıvı hale dönüştürüyoruz. Sıvı hale gelmiş demiri hazırladığımız kum kalıplarının içerisine döküyoruz. Soğuyup katılaşma işleminin sonrasında ürünler ortaya çıkıyor.” dedi.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-006.jpg

YÜZDE 95 ORANINDA SFERO KULLANILIYOR

Güncel teknolojide yüzde 95 oranında sfero ürünlerin kullanıldığını vurgulayan Değer Erkuş, “Pik dediğimiz ürünler daha kırılgan yapıda ve mukavemet özelliği daha zayıf. Dolayısıyla eskiden bu teknolojiler olmadan önce daha ağır ürünler yapılıyordu. Ardından endüksiyon ocakları teknolojisi geldikten sonra sfero dediğimiz, kimyasal yapısını biraz daha değiştirdiğimiz farklı malzemeler haline getirmeye başladık. Bu malzemenin özelliği de daha esnek olması, mukavemet özelliğinin fazla olması gibi sektörümüzde önemli bir malzeme elde ediliyor. Bundan 20 sene öncesinde belki tamamı pik döküm olan ürünler bugün yüzde 95 oranında sfero dediğimiz malzemeye değişti.” şeklinde konuştu.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-007.jpg

KULLANIM ÜLKELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Değer Erkuş, “Bugün iki ürün de halihazırda kullanılıyor. Ülkeden ülkeye göre değişebiliyor. Kendilerine göre haklı nedenleri var. Almanya, Avusturya, Amerika hala yoğun olarak pik döküm kullanmaya devam ediyor. Pik döküm, mukavemet özelliklerini sağlamak için daha güçlü, kuvvetli tasarımla yapıldığı için daha uzun ömürlü oluyor. Onun aşınma süresi sferoya göre farklı olabiliyor. Bir de bazı ülkeler standartlarını değiştirmek istemiyorlar. Eski alışkanlıklarını devam ettirmek istiyorlar. Hızlıca sferoya geçen ülkeler de bulunuyor. Bunlardan birisi biziz. Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinin tamamı da sfero kullanıyor. Biraz da parayla alakalı bir durum. Daha uygun bir ürün ama daha hafif bir üründe daha fazla mukavemet elde ettiğiniz için toplamda az bir maliyet tutuyor.” dedi.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-005.jpg

‘DÖKÜMÜN ALANI ÇOK GENİŞ’

Dökümün alanının çok geniş olduğunu dile getiren Değer Erkuş, “Hayatta her alanda karşınıza çıkabilir. Her yerde görülebilir. Çok fazla da çeşitleri var. Bizler pik ve sfero dökümcüsüyüz. Ama bunun çelik, alüminyum, bakır vs. döküm çeşitleri de bulunuyor. Bir sürü metalin döküm teknolojisiyle yapılabildiğini görüyoruz. Erkon Döküm olarak bizler pik ve sfero döküm ürünleri imal ediyoruz ama bunun içerisinde özel olarak altyapı sistemlerinin menhol çıkış bacası dediğimiz kısımlarındaki kapaklarını üretiyoruz. Aslında yollarda gördüğümüz rögar kapakları, mehol kapaklarının üreticisiyiz. Elektrik, doğalgaz, kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu, telekominikasyon altyapısının atmosfere açılan kapısını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-004.jpg

ÜRETİMİN BÜYÜK BİR KISMI İHRACAT

Üretimlerinin yaklaşık yüzde 90’ını ihraç ettiklerini söyleyen Değer Erkuş, “Kendi bölgemizde kuvvetliyiz. Yine kuvvetli olduğumuz farklı şehirler de bulunuyor. İzmir, Ankara, Mersin vb. gibi şehirlerde de yoğun şekilde çalışıyoruz. 30 bin ton metal ergitiyoruz. Bunun yaklaşık 25 bin tonu net ürüne dönüşüyor. Bu 25 bin ton ürünün de yüzde 90’ını ihraç ediyor, yüzde 10’unu iç piyasaya veriyoruz. Yüzde 90’ın yüzde 70’ini Almanya, İngiltere, İtalya gibi Avrupa pazarına veriyoruz. Onun dışında yaklaşık 25 tane daha farklı kıtalardan müşterilerimize gidiyor.” dedi.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-001.jpg

30 BİN METREKARELİK ALANDA HİZMET VERİYORLAR

Mevcut fabrikalarının 30 metrekarelik alana sahip olduğunu belirten Değer Erkuş, “Organize Sanayi Bölgesine 2002 yılında geldik. Fabrikamızın şu anda toplam yüzölçümü 30 bin metrekare. Fakat 10 bin metrekareyle başladık ve genişleterek bu günlere geldik. O zamanki teknolojimiz çok farklıydı. Her yıl kendimizi geliştirdik. Sürekli yatırımlar yaptık. Her yıl kendimizi yeniliyoruz. Zaten yabancı ortaklarla işletmemizin olmasıyla onların da felsefi olarak desteklerini görüyoruz. Yatırım yapabilirliğimize devam ediyoruz. 30 bin metrekare toplam alanımızın 12 bin metrekaresi kapalı alan. Yaklaşık olarak 250 çalışanla 3 vardiya ve 6 gün olarak 24 saat çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-002.jpg

RİSKLERE KARŞI YÜKSEK ÖNLEMLER

Döküm sektörünün ciddi riskler barındırdığını fakat Erkon Döküm olarak tüm önemleri aldıklarını kaydeden Değer Erkuş, “Riskleri barındıran bir sektördeyiz fakat bu konuda yüksek hassasiyetle önlemler alıyoruz. Şu anda çalışan teknolojilerin hepsi buna yönelik tedbirli. Üzerlerinde sensörler yer alıyor. Onlara uyduğumuz için de minimize risklerle çalışıyoruz. Kadromuz geniş. Üretimimizde 15’e yakın mühendisimiz bulunuyor. Ona göre de ekiplerini yetiştiriyorlar. Sahada güvenlik kurallarına sürekli dikkat ediyoruz. Eğitimlerimizi düzenli olarak yapıyoruz. Bir tane uzmanımız sürekli sahayı geziyor. Gördüğü hataları toplantılara taşıyoruz. Her ay düzenli olarak yönetimin katıldığı toplantılar yapıyoruz. Orada sorunlarımızı dile getiriyorlar. Bizler de yönetim olarak çözümler üretiyoruz. Kendi sektörümüzde, Türkiye’nin en düzenli ve tertipli dökümhanesiyiz.” dedi.

konyanin-yarim-asirlik-markasi-erkon-dokum-uretiminin-yuzde-90ini-ihrac-ediyor-003.jpg

‘YATIRIMLARA DEVAM ETTİK’

Tüm ekonomik zorluklara rağmen yatırımlara devam ettiklerini vurgulayan Değer Erkuş, “2022 yılında 2023 ve 2024’ün zorlu geçebileceğini ön görmüştük. Bunun sinyallerini de ihrcatçı olmamızdan dolayı tahmin ediyorduk. Ama bu dönemde de yatırımlarımıza devam ettik. Firmamızın içine daha otomotize sistemler kuruldu. Hem kapasiteyi hem de verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar yaptık. 2023’te kârlılıkların düşük olduğu bir döneme girdik. Bu süreçte firmamızın işlevinin devamlılığını sağlamak için çalışmalar gerçekleştirdik. Bu doğrultuda da verimliliği artırıcı yatırımlar yaptık. 2023 yılında bunların faydalarını gördük. 2024’te de daha teknolojik, yatırımlarımız olacak. Bu sene montajları gerçekleştirilecek. Her yıl ekim-kasım aylarında bu istişareleri yapıp yeni döneme hazırlıkları yapıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

erkon-dokum.jpg

2024 FUARLAR YILI OLACAK

Erkon Döküm olarak bu sene daha fazla fuara katılacaklarının altını çizen Değer Erkuş, “2024 yılında ilk defa bu yıl daha fazla fuara katılacağız. Farklı ülkelerde 10’a yakın fuara katılacağız. Yeni ürünler, yeni pazarlar ve yeni müşteriler kazanmak istiyoruz. Kârlılığın düşümünden dolayı bunu artıracak yeni müşteriler arayışında olacağız. Buna yönelik adımlar attık. Kapasitemizi artırmaya yönelik bütçemizi yaptık. Geçen yıla oranla 3 bin ton daha kapasite artışı planlaması yaptık. Robotlar da bunlardan bir tanesi. Robot kurulumlarını yapacağız. Personellerimizle ilgili hazırlıklarımız var. Onların daha profesyonel ve daha verimli çalışmalarını sağlayacak eğitimler düzenliyoruz. Bunları yaparsak daha iyi bir yıl olması bekliyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Etiketler :