Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

KONYA’YA BİR CEO LAZIM!

KONYA’YA BİR CEO LAZIM!

“Bugünün dünyasında artık küçük balıkları yiyecek büyük balık değil, yavaş balıkları yiyecek olan hızlı balıklardır”.

Çok sevdiğim, yenilikçi fikirleri ile kıtalararası döküm piyasasında söz sahibi olan Konyalı bir iş adamı abimizin söylediği bu söz önümüzdeki dönem ekonomik seyrimizin özeti gibi...

* * *

Bilgi teknolojilerinin (BT) işletmelere verdiği önem herkes tarafından kabul edilmektedir. Büyük işletmeler uzun zamandır bt kullanırken, küçük ve orta işletmeler BT’yi benimsemede yavaş kalmışlardır. Teknolojik innovasyonla ilgili literatür, bir innovasyonun benimsenmesinin belirlenmesinde önemli olan iki ana değişken sınıfı vardır, bireysel özellikler ve kurumsal özellikler.

İcra kurulu başkanının (ceo) üç özelliğinin ve bt’nin benimsenmesinin ilişkin üç organisazyonel özelliklerin etkisi vardır. Ceo yenilikçiliği, Bt’nin benimsenmesine yönelik ceo tutumu ve ceonun bet bilgisidir. Ceoyu belirleyen kurumsal çalışmalar ise iş büyüklüğü, çevrenin rekabet gücü ve bilgi yoğunluğudur.Yönetecekleri (değerlendirmenin ve yansıtmanın zamana karşı harekete geçmesinin faydalarını ölçmek) ve hızlı hareket eden teknolojiye nasıl ayak uydurabileceği (günümüzde şirketlerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilecek daha fazla aksamaya nasıl hazırlayacaklarını).

* * *

Dizginleri Alarak Yaprak Dökmeye Son

Birçok ceo, ceo deneyimini yaşamı değiştiren bir olay olarak tanımlar. İlk 100 günü, yani liderin kurumsal hayatta siyasette olduğu kadar çok sayıda efsane olduğu işinin başlangıcındaki hayati erken dönemdir. Her lider, değişim ihtiyacı ve istikrar ihtiyacı arasında bir çatışma ile karşı karşıya kalır. Bu, üst düzey ekibin yeni üyelerini kendi içlerinden alarak işe aldığı bir meydan okumadır. Ceonun görev süresinin ilk yıllarındaki cesur eylemin güçlü kurumsal performans olasılığını artırdığını, ancak bu eyleme özel bir zaman çerçevesi koymaz. Şüphesiz, zaman çerçevesi, somut duruma özeldir, yeni ceoların ve dolayısıyla erken zorunlulukların karşılaştığı durumların büyük ölçüde değiştiğini vurgular. Sadece kendi durumunun benzersizliğini anlayarak yeni bir lider, en mantıklı olan eylem gidişatına karar verebilir. Bunu yaparken kırılganlık, insanlık ve bağlantı kurma isteği zorunluluktur. Üretim hacmini ve gelirini artırır. Ceo olarak insanlarla aşırı iletişim kurmalı.

* * *

E-ceo Olmak

            Eskiden teknolojik değişimin bugünün şirketlerinin karşı karşıya kaldığı en büyük, en yıkıcı güç olduğuna inanılıyordu. Elon Musk, evlerin çatılarını güneş panelleri ile değiştirmekten söz ediyor. Hollanda güneş panelleri ile yolları test ediyor ve çoğu zaman boş olan otoparklar daha fazla elektrik üreticisi olabilir. Konya Karapınar ise bizim durumumuz…

Ancak teknoloji sadece şirketleri değiştirmiyor; aynı zamanda ceonun işini de değiştiriyor ve teknolojik gelişmeye ayak uydurma zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Bir liderin neyin alakalı ve neyin olmadığı konusunda karar vermesi ne kadar zordur. Bunun için açık olmak, sindirmek, araştırmak için zaman harcamaya değer olup olmadığına anında karar verebilmek gerekir.

* * *

Müşterilere Yardımcı Olmak

Hızlı değişen teknolojinin ışığında, ceoların ayrıca yönetim kurulu ve üst düzey ekibinin kompozisyonunu yeniden gözden geçirmeleri gerekebilir. Müşteriler, topluluklar ve sosyal medya, dijital platformlarda, özürlü olacaklar. Birçok ceo daha teknolojik olarak daha bilinçli olmak için sürekli eğitim alıyor. Ceoların kuruluşla ve diğer insanlarla iletişim kurma şekli de değişiyor. Hepimizin bir egosu var, ama zaman zaman iletişim amacının doğru olanını kontrol etmeliyiz. Teknoloji, operasyonel verimliliğin arttırılması, çeviklik yaratılması, müşteri odaklılık ve innovasyonun artırılması için anahtardır. Teknoloji her şeydedir. Teknoloji dünyası için yatırım yapmaya istekli olmanız, başarısız olmaya istekli olmanız gerekliliğini de beraberinde getirir.

* * *

Vitrin Değiştirme

Teknoloji, sadece şirketleri değiştirmiyor, iş modellerini yeniden tasarlıyor ve işin nasıl yönetilmesi gerektiğini öğretiyor. Ceoların endişelerinin başında, hızlı bir şekilde teknolojik değişim %73 ve siber güvenlik %63 önem arz ediyor.

* * *

Robotlar ve Personel

Robotlar ve yapay zekâ son yıllarda rakipsiz bir aldatmaca yakaladı, hatta saygın figürlerin evrensel bir gelir elde etmesine neden oldu. Daha ucuz, daha güçlü, daha güvenilir ve daha entegre robot, otomasyon sistemleri, şirketlerin işgücünden maksimum verim alınmasını sağladı. Bu robotlar insan işçilerin yerlerini alacak. Çin, düşük maliyetli emeğin imparatorluğundan sonra dünyanın endüstriyel robotlarının üçte birine sahip olacak. Ceoların %52’sinin, otomasyonun başlangıcı ve robotların kullanımının artmasıyla bile, personelin sadece %16’sını azaltmayı düşünüyor.

* * *

Siber Güvenlik Gereksinimleri

Ceoların uzmanlara danışması ve iç altyapılarını güvence altına alarak daha iyi teknoloji benimsemesini kolaylaştırması gerekiyor. Şirketler ağlarını eşleştirmeli, güvenlikle ilgili riskleri ve kritik faktörleri değerlendirmeliler. Böyle bir değerlendirme, sistemlere erişebilirliği, örneğin iç kaynaklardan gelen olası tehditler, hoşnutsuz çalışanlardan dâhili insan hatasına ve bilgisayar korsanları dâhil olmak üzere dış kaynaklara erişebilirliği incelenmelidir. Ayrıca, süreçlerden varlıkların değerini, makinelerden, fikri mülkiyete kadar incelemek, sigorta, güvenlik önlemlerinin alınmasını ve her türlü savunmazsızlığın yeterince tanımlanması gerekir.

* * *

Sonuç

Ceolar için en büyük sorun güvendir. İnsanların robotlar ile değiştirilebileceği bir zamanda, robotların kuvvet verimliliği ile insanın güçlü yanlarını kullanarak, fedakârlık etmeden dijital dünyanın bağlanabilirliği arasındaki hassas dengeyi bulmaları gerekir. IOT (Internet Of Things) sistemleri kullanmak ve çalışanları yeniden eğitmek, güçlü bir temel oluşturmanın anahtarıdır. Ceoların rolü değişmekte olup, şirketi riske sokmayanlar belli bir başarısızlığa mahkumdurlar.

* * *

İlk 500’de 5 Konyalı

İSO (İstanbul Sanayi Odası) Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. Listeye göre Konya’dan 5 firma, ilk 500 arasına girmeyi başardı. Konya’da ilk 500’ e girebilen firma sayısında düşüş net. 2015 yılında 8 firma varken, 2016 yılında 9, 2017 yılında ise sayı 5’e düştü. Konyalı firmaların üretim hacmi ve gelirleri azaldı.

Rekabetçi ve yenilikçi olunabilirse tekrardan sayı artar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR