Konya’ya turistlerden tam not

Mevlana’yı anma törenleri kapsamında Konya’ya çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor. İlk defa gelenler, Mevlana’nın fikirlerine ve şehre hayran kalırken, kimi turistler de her yıl rutin olarak Konya’yı ziyaret ediyor.
Konya’ya turistlerden tam not

Mevlana’yı Anma ve Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 7 ile 17 Aralık tarihleri arasında çok sayıda turist Konya’ya geliyor. Mevlana Türbesi, Çin’den İran’a, Avrupa ülkelerinden Türki Cumhuriyetlerine kadar binlerce turist ile doluyor. Ayrıca yerli turist sayısı da oldukça fazla. İstanbul’dan her gün turlarla binlerce vatandaş şehre geliyor. Kimi turistler ilk defa Konya ve Mevlana Türbesi’ni görürken, kimisi de her yıl Konya’yı ziyaret ediyor. Çinli turistlerin çoğunluğu Konya’yı ve Mevlana’yı ilk defa tanıyıp hayran kalırken, İranlıların çoğunluğu ise, her yıl rutin şekilde Mevlana Türbesi’ni ziyaret ediyor. Yeni Haber Gazetesi olarak turistlerin, Mevlana ve Konya ile ilgili görüşlerini aldık.

“GELMEK İSTEYEN ÇOK KİŞİ VAR”

İran’ın Tebriz şehrinden gelen 58 yaşındaki Davut Rahnıma, “Konya’ya 5’inci gelişim. Şeb-i Arus törenlerinde her yıl gelmeye çalışıyorum. Konya çok hoşumuza gidiyor. Güzel bir şehir. Şehrin insanları çok sıcakkanlı. Hz. Mevlana’nın şehrine geldiğimiz belli oluyor. Mevlana’ya yakışan bir şehir olduğunu görüyoruz. Anlatıldığı gibi bir şehir. Hz. Mevlana’ya İran’da büyük saygı ve sevgi duyuluyor. Kitapları da zaten Farsçadır. O nedenle demek istediklerini anlayabiliyoruz. Mevlana, İran’da çok okunuyor. İran’da Konya’ya gelmek isteyen çok kişi var. Allah nasip ettiğinde, gelecek yıllarda da Konya’ya gelmeyi düşünüyoruz. İran’a döndüğümüzde Konya’nın güzelliklerini anlatıyoruz.” dedi.

iranli-davud-rahnima.jpg

“MODERN BİR ŞEHİRLE KARŞILAŞTIK”

Çin’in başkenti Pekin’den gelen Sun Li, “Mevlana’yı Çin’de hiç duymadım. İlk defa Türkiye’de duydum. Türkiye’ye daha önce hiç gelmedim. Anladığım kadarı ile Mevlana, Müslümanlığın modern yönü. Mevlana’nın fikirleri çok hoşuma gitti. İlk defa duymama rağmen fikirlerinden etkilendim. Bu kadar modern fikirlerinin olacağını tahmin etmiyordum. Konya ile ilgili Çin’de çok az bilgi var. Konya hakkında geniş bilgilere ulaşamadık. Gelip, gördüğümüzde ise modern bir şehir ile karşılaştık. Şunu söyleyebilirim; Çin’de gördüklerimizden daha modern.” şeklinde konuştu.

cinli-sun-li.jpg

“BURADA RUHUM BESLENDİ”

Sudan’dan gelen ve isminin Abdülkadir Ceylani olduğunu söyleyen bir turist ise, “Türkiye ve Konya çok güzel. Daha önce birkaç defa Konya’ya geldim. Tekrar gelmeyi düşünürüm. Bir dahaki sefere ailemle birlikte geleceğim. Ayrıca Konya’da etli ekmek yedim, çok hoşuma gitti. Konya insanı çok iyi yaklaşıyor bize. Konya’ya gelmeden önce Mevlana’yı duymuştum ama tanımıyordum. Konya’ya geldikten sonra Mevlana’yı tanımaya başladım. Buraya gelince ruhum beslendi. Vücudun gıda alması gibi ruhumun burada beslendiğini hissediyorum. Sudan’a gittiğimde dostlarımı Konya’ya davet edeceğim.” diye konuştu. 

sudanli-abdulkadir-ceylani.jpg

“KONYA İNSANI TEVAZU SAHİBİ”

Konya’ya ilk defa gelen ve İstanbul’da gıda işi ile uğraşan Osman Sarıhan, “İlk defa Konya’ya geliyorum. 2 günlük bir ziyaret planladık. Önceki yıllarda Mevlana Türbesi’ne gelmeyi çok istiyorduk fakat fırsat bulamamıştık. Genel anlamda bakacak olursak, Konya’yı çok geniş açılı gördüm. Büyük ve modern. Şehri beğendik. Sema programlarını izledik. Konya etli ekmeğini de yedik. Konya’ya gelecek yıllarda tekrar gelmeyi düşünüyoruz. Buranın farklı bir havası var. O hava, ruhumuza işliyor. Konya insanının tevazu sahibi olması da ayrıca hoşumuza gitti.” ifadelerini kullandı.

istanbul-osman-sarihan.jpg

“MEVLANA İNSANLIĞA AİTTİR”

Konya’ya 6’ıncı kez gelen Kerim Kerimi, “İran Tebrizliyim fakat Almanya’da yaşıyorum. Mevlana, insanlarındır. Her kim gelip de Mevlana’ya hudut koyuyorsa, Mevlana’yı anlamamış demektir. Çünkü Mevlana, ne ırk, ne renk ne de hudut tanıyor. Sadece ve sadece insan tanıyor. Mevlana evrenseldir. Kimi “İranlı” der, Kimi “Türk” der, kimi de “Afgan” der. Mevlana’nın nereli olduğu önemli değildir. Mevlana, insanlığa aittir. Bu tür görüşlerin değişmesini istiyoruz. Mevlana, insanlığı birleştirmek için çalışmış. Konya’ya 6 kere geldim. Bu şehri seviyoruz ve beğeniyoruz. Konya’nın insanı Mevlana’nın sözlerine uyuyor.” diye konuştu.

iranli-kerim-kerimi.jpg

“MEVLANA’NIN FELSEFESİNİ BEĞENDİK”

Yine Çin’in Pekin şehrinden gelen Caddın Lin de, “Mevlana’yı hiç duymamıştık ve bilmiyorduk. Konya’ya geldikten sonra öğrendim. İslam dinini de bilmiyordum. Buraya gelince bilgi sahibi oldum. Mevlana’nın felsefesini beğendik ve hoşumuza gitti. Mevlana’nın “sevgi” söyleminden mutlu olduk. Tur rehberleri bize Konya’yı, diğer şehirlere göre daha dindar diye anlatmışlardı. Şehri de beğendik.” dedi.

cinli-caddin-lin.jpg

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER