Konya’ya yakışır

Konya’ya yakışır

Dünyanın birçok şehrinde ki parklar şehrin nefes almasının ve sakinlerinin yaşam kalitesini  yükseltmesinin yanında on milyonlarca turist içinde birer cazibe merkezi. Konyalılar, eski stad çevresindeki alanın da dünyadaki örnekleri gibi projelendirilmesi durumunda şehrin hem görüntüsüne, hem sosyalitesine hem de turizmine büyük katkı sağlayacağı görüşünde

Dünyanın en büyük şehirlerini diğer şehirlerden farklı kılan bir özellik de şehirlerin içine kurulmuş parklardır. Bu parklar şehirlerin hem turistik merkezleri hem de akciğerleri olarak yıllar boyunca şehrin havasına değiştiren bir simge olarak öne çıkıyor. Büyük sayılmayacak yüzölçümlerine sahip olan bu parklar milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayarak bulundukları şehirlere büyük katkıda bulunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yeni stadyumun ardından daha önce büyük bir kısmının yeşil alan olan olarak değerlendirileceği söylenen Atatürk Stadyumu ve karşısında bulunun DSİ arazinin akıbeti merak konusu oldu. Zira Atatürk Stadyumu ile DSİ lojmanlarını da içine alan arazi şehrin merkezinde çok büyük bir alana tekabül ediyor. Dünya’da çok daha küçük alanlara yapılan belli başlı parkları milyonlarca turist çektiği göz önünde bulundurulduğunda Konya’da yapılması planlanan bu parkın önemi bir kat daha artıyor.

stad.jpg
stadyum.jpg

Dünya’da çok küçük alanlara yapılmasına rağmen yılda milyonlarca turistin ziyaret ettiği şehir parklarından bazıları;

park--(2).jpg

Avurturya, Kings Park

4,06 km karelik bir alana dağılmış olan Kings Park, Batı Avustralya’da yer alıyor. Dünya üzerinde bir şehrin içinde bulunan en büyük parklardan biri olma özelliği taşıyan bu parka bir yıl içinde 5 milyondan fazla ziyaretçi geliyor.

park--(7).jpg

Vancouver, Stanley Park

4,04 km karelik bir alana kurulmuş olan Stanley Park, New York’taki Central Park’tan %10 kadar daha büyük. Park 1888 yılında LordStanley of Preston adına açıldı ve yılda ortalama olarak 8 milyon ziyaretçi parkı görmek için Vancouver’a geliyor.

park--(5).jpg

Londra, Hyde Park

1637 yılında kurulan Hyde Park, 2,53 km karelik bir alan üzerinde kurulmuş. 1851 yılında Great Exhibition döneminde de bu park halkın toplanma yeri olarak belirlenmiş ve o dönemden itibaren bu park toplu olarak yapılan gösterilerin merkezi haline geldi. İngiltere ve Londra’nın en büyük parklarından biri olan Hyde Park, büyük konserlere de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

Amsterdam, Voldenpark

120 dönümlük bir alana yayılmış olan Vondelpark, yılda ortalama olarak 10 milyon kişi ziyaret ediyor.

Mexico City, Chapultepec Park

Chapultepec Park, 1695 dönümlük bir araziye yayılıyor ve Mexico City’nin ciğerleri olarak biliniyor. Parka yılda ortalama olarak 15 milyon ziyaretçi geliyor.

Tokyo, Ueno Park

1873 yılında açılan Ueno Park, 133 dönümlük bir arazi üzerine yerleşiyor ve yılda ortalama 10 milyondan fazla ziyaretçi bu parkı görmeye geliyor.

New York, Central Park

Central Park, ABD sınırları içinde en çok ziyaret edilen park olarak da biliniyor ve yaklaşık 37,5 milyon ziyaretçi her yıl bu parkı ziyarete geliyor.

Melbourne, FlagstaffGardens

1862’de kurulan FlagstaffGardens, Melbourne’un en çok ziyaret edilen parklarından biri olarak biliniyor. 18 dönümlük bir araziye kurulan park, arkeolojik ve tarihi açıdan Melbourne’un en önemli simgelerinden biri.

San Francisco, Golden Gate Park

Yılda ortalama 13 milyon kişinin ziyaret ettiği Golden Gate Park, Central Park’tan sonra ABD’nin en çok ziyaret edilen ikinci parkı olarak da bilinir.

park--(1).jpg

Madrid, BuenRetiro Park

Madrid’in en büyük parklarından biri olan BuenRetiro Park, 19. yüzyılın sonlarına kadar İspanya Kraliyet ailesine aitti. 19. yüzyılın sonlarına doğru halka açılan park, 1,4 km karelik bir alana yayılıyor. Parkın içinde birçok heykel, anıt ve galeriler bulunuyor.

park--(4).jpg

Lisbon, MonsantoForest Park

 Portekiz’in Lisbon kentinde bulunan MonsantoForest Park 10 km karelik bir alanı kaplıyor. 1934’de yapılan yeniden yeşillendirme çalışmalarında bölgedeki tutuklular ve çiftçiler bölgeyi canlandırmak için çalıştılar.