Konya'ya yeni gar

Konya'ya yeni gar

YHT Garı Projesine start verildi. Konya’nın mega projelerinden biri olan ve şehri demiryolu ulaşımında bir merkez haline getirecek Eski Buğday Pazarına yapılması planlanan hızlı tren garının ihalesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldı. İnşaatın 2016 Temmuz’unda başlayıp 2018 yılı içinde tamamlanması öngörülüyor.

Konya’nın değer katacak büyük projelerinden olan ve merakla beklenen Hızlı Tren Garı İhalesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldı. Eski Buğday Pazarına yapılması planlanan Hızlı Tren Garı İnşaatının Temmuz ayında başlaması bekleniyor.  Konya’nın ulaştırma projelerinden sorumlu olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, Konya milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında Ulaştırma Bakanlığı’nda Konya Ulaştırma Projelerinin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi. Yeni yapılacak tren garı projesinin masaya yatırıldığı toplantıda Konya Ulaştırma Projeleri’nin geldiği son nokta değerlendirildi.  Konya’yı Orta Anadolu’nun en önemli demiryolu kavşak noktası konumuna taşıyacak Konya YHT Gar ihalesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Ziya Altunyaldız “Yeni Tren Garı inşaatı Temmuz ayı içerisinde inşallah başlayacak. Garın tamamlandığında Ankara, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hatlarının hem de Konya-Karaman-Ulukışla- Yenice ve Kayseri-Aksaray- Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Demiryolu hatlarının toplama ve dağıtım garı olacak. Metro hattı da buraya bağlanacak. Yani demiryolu trafiğinde Konya’nın ve Orta Anadolu’nun ulaşım kalbi olacak, teknik tabiriyle şehrin eşik noktası olacak.” dedi.

gar--(4).jpg

KONYA DEMİRYOLUNDA MERKEZ OLACAK

2003-2015 yılları arasında Konya’ya yapılan ulaştırma yatırımlarının toplam tutarı 4,7 milyar TL’yi buldu. Ayrıca şu an devam eden çevre yolu, metro, lojistik merkez ve YHT garı projelerinin toplam maliyeti ise 4,75 milyar TL’yi buluyor.  Yeni tren garı ihalesi ile hem Ankara, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hatlarının, hem de Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice ve Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Demiryolu hatlarının toplama ve dağıtım garı olacak. Metro hattı da buraya bağlanabilecek ve böylece Konya demiryolu ulaşımın merkezi haline gelecek. Altındağ-İntim ortaklığının kazandığı ihale ile ilgili işlemler tamamlandıktan sonra sözleşme imzalanacak. Temmuz ayı başında yapım işlerine başlanılması öngörülen projenin 2018 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. 

gar--(3).jpg

gar--(1).jpeg

gar--(1).jpg

İSMAİL KOÇ