“KOP Bölgesi ihracatı, bölgenin gerçek potansiyelini yansıtmıyor”

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Niğde’de düzenlenen 2. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’na katıldı.
“KOP Bölgesi ihracatı, bölgenin gerçek potansiyelini yansıtmıyor”

Sempozyumda bölge ekonomisi ve ihracatıyla ilgili bir sunum yapan Başkan Kütükcü, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’den oluşan KOP Bölgesi’nin toplam ihracatının 2 milyar doların altında kaldığını, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeden bu tabloyu düzeltmenin mümkün olmadığını söyledi. Kütükcü, bölgede kişi başına ve ihracatçı firma başına yapılan ihracatın da mutlaka artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Kütükcü, KOP Bölgesi’nin Türkiye yüzölçümünün yüzde 8.3’ünü, nüfusunun yüzde 4’ünü oluşturmasına rağmen Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payın yüzde 1.26 olduğunu ifade ederek, KOP Bölgesi ihracatının bölgenin gerçek potansiyelini yansıtmadığını ifade etti. 

Yeni bir kalkınma süreci

KOP Bölgesi’nde 7 üniversite, 13 organize sanayi bölgesi, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen 30 küçük sanayi sitesi ve 130 bin civarında girişimci olduğunu bildiren Kütükcü, “Aslında bu büyük bir güç. Ancak biz bu gücü şu anda, özellikle üniversite-sanayi işbirliği konusunda yeterince harekete geçiremiyoruz. Türkiye yüzölçümünün yüzde 8.3’ünü, nüfusunun yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturan KOP Bölgesi’nin, toplam ihracatı sadece 1 milyar 784 milyon dolar. Bu ihracatın da yüzde 75’ini Konya tek başına yapıyor. Son 10 yılda, KOP Bölgesi’nin Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 0.55’den sadece yüzde 1.26’ya çıkarabildik. Bölge göç vermeye devam ediyor. Bu tabloyu mutlaka düzeltmemiz, özellikle üniversite-sanayi işbirliğiyle yeni bir kalkınma süreci başlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Üniversite-sanayi işbirliğinde ortak sorumluluk

Üniversite-sanayi işbirliğinde inisiyatifin hocalarda, sorumluluğun sanayicilerde olduğu modelin çalışmadığını,  inisiyatifin de, sorumluluğun da mutlaka paylaşılması gerektiğini bildiren Kütükcü, KSO tarafından Konya’ya kazandırılan İnnopark’ın bölgeye yeni bir ivme kazandıracağının altını çizdi. Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yükselen İnnopark’ın, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili sürecin devam ettiğini, KOP Bölgesi’ndeki bütün üniversiteleri burada görmek istediklerini kaydederek, İnnopark’ın amacının bölgenin ar-ge ve inovasyon kapasitesini artırmak olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmalarının ardından Niğde Üniversitesi Rektörü, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı Prof. Dr. Adnan Görür, Başkan Kütükcü’ye sempozyuma katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Başkan Kütükcü, ayrıca sempozyumun ardından Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu ile Ticaret Borsası Başkanı Zafer Uyanık’ı ziyaret etti.