"Korkak darbeci Sisi"

Darbeci General Sisi’nin davranışlarının gücünü yitirdiği korkusundan kaynaklandığını söyleyen Mısır uzmanı Prof. Dr. Akgün: Mossad Sisi'ye suikast yapıp ordunun sokağa çıkmasını meşrulaştırabilir” dedi.
"Korkak darbeci Sisi"

Mısır’ konusunda çeşitli araştırmalar yapan Selçuk Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, Rabiatu'l Adeviye meydanın’n da darbeci General Sisi’ye bağlı silahlı güçlerin  devrik cumhurbaşkanı Mursi taraftarı yüzlerce kişinin katledilmesiyle sonuçlanan saldırılar için, “Sisi, korkuyor muhaliflerin de gireceği bir seçimi istemiyor” dedi.

“ORDU İKİLEMDE KALDI”

Prof.Akgün, Darbe Türkiye’de de 1980 olduğu gibi bir hiyerarşi içerisin,geçiş döneminin şartlarını açıklayarak yapılır.Mısırda öyle olmadı.Mısır ordusu hep baştan itibaren ikilemde kaldı.Kendi başlarına Uluslarası işlerinden bağımsız davranamadılar.Siyasi anlamda rejimin taraftarlarından olan Mübarek’in partisi olan  El-vatan partisinin yetkilileri siyası kodları harekete geçirdi.Batılılaşmış liderlerde çekingen bir şekilde ve  Amerika’nın,Avrupa’nın  desteğini alarak çekingen bir iktidara geldi.Sisi’nin Kendi görüntüsü de otoriter bir tutum vermiyor.Bu analizlerin sonucunda kendisi  dışındakilerin oyun kuruculuğuyla süreci yürüten korkak bir darbe lideri ortaya çıkıyor” dedi.

“SİSİ HESAP SORULMASINDAN KORKUYOR”

Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Sisi 45 gün önce yapması gerekenleri bugün yaptı.Bu da Sisi’nin her şeye rağmen lider olacağım diye çırpınan , darbe lideri olmak isteyen ,kendisinin meşruluk sorunu yaşadığını hissettiriyor, hesap sorulmasından korkan dış desteklerini de yitirmiş bir panik lideri profili çiziyor.Operasyon,Davranışları devlet ahlakıyla bağdaşmayan ilkesiz bir operasyon olarak görünüyor.ABD’nin de Mısır’daki darbe operasyonunu bıraktığını biliyor.Bu yüzden kontrolsüz tavırlarıyla insan katliamı yapıyor gücünü bu yönde kullanıyor.”

 

GENERAL SİSİ’YE SUİKAST DÜZENLENEBİLİR

Akgün ,batının mısır konusunda başarısız olduğunu belirtirken “Her darbeci kaosu önlemek için darbe yaptığını söyler.burada kendi elinizle kargaşa yaratıyorsunuz bu durum ülkeye zarar verir, ordu kendi ülkesini tehlikeye atıyor.Bu süreçte Bu durumdan birileri durumdan yaralanabilir.Sisi’ye suikast düzenleyebilirler,kabineden birini öldürtebilirler.Kargaşa durumu suçun İhvan taraflarına atılmasıyla  topyekun bir imha hareketine dönüşebilir. Mısır’da derin güçlerin devreye girdiğini söyleyen Prof. Akgün, “Beni en çok korkutan da bu. Mossad ya da derin Mısır, Sisi’ye yahut hükümete bir saldırıda bulunursa o zaman ordunun sokağa çıkıp İhvan için saldırmasını meşru gösterebilirler. Ama Mısır’da, Sisi’yi darbeye götüren iktidar çatırdadı. Bu iş sadece İhvan – Sisi meselesi olmaktan çıktı..Bu ülkenin siyasilerinden Enver Sedat koruması tarafından öldürüldü, kargaşaya müsait bir ortamdan bunları beklersiniz..Batı Mısır darbesi  konusunda başarısız oldu eline yüzüne bulaştırdı” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN KAPISINI ÇALACAKLAR”

Darbecilerin mutlaka  seçime gitmek zorunda olduklarını söyleyen Birol Akgün;”Bunu uluslararası topluma vaat ettiler geçiş dönemini doğru yönetemezlerse ki; Mısır’da doğru bir yönetim gerçekleştiremediler.Bu durumda ülkeler kargaşaya girer yada uluslararası toplum bir tavır sergiler, arabuluculuk oluşturabilirler.Türkiye de bu arabuluculuk sürecinde önemli bir role sahiptir.İlk seçimlerde ortaya çıkacak olan hükümet kim olursa olsun Türkiye sandıktan çıkan iradeye saygı gösterecektir.Bu durumda Türkiye- Mısır ilişkileri yapıcı yönde gelişecektir.Arap ülkeleri de bu süreçte Türkiye’nin yapıcı rol görevini üstlenmesi için Ülkemizin kapısını çalacaktır.Demokrasi böyle bir oyun,meşruiyeti savunan Türkiye’nin bu sürece dahil edilmesi gerekir. Ne İsrail ne Amerika bölgenin çıkarlarını savunamaz, kendi çıkarlarına göre politikalarını şekillendirirler.Türkiye gibi demokrasi ve geleneksel İslam kimliğini yansıtan bir ülkenin tecrübesini kimse  göz ardı edemez” dedi.

 “DÜNYA ESKİ DÜNYA DEĞİL”

Akgün “Ne Mısır eski Mısır,ne dünya eski dünyadır demokratik hareketlere saygı duyulmadan düzen oturmaz diyerek bunun bu kadar insan katledildikten sonra ,eski Mısır medeniyetin tahrip  edilmesinden sonra anlaşılacak olması üzücüdür ”dedi.MERVE ATEŞ