Korkmayın! Ekonomi iyiye gidiyor

Türkiye ekonomisiyle ilgili iyimser beklentide olan ihracatçıların sayısı artsa da, toplamda dört ihracatçıdan birisi ekonominin 2015 yılında "iyiye gideceğini" düşünüyor.
Korkmayın! Ekonomi iyiye gidiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2014 yılı 4. çeyrek gerçekleşme ve 2015 1. çeyrek beklenti anketi sonuçlarına göre, 2015 yılında ihracat sektörünün iyiye gideceğini düşünenlerin oranı 7 puan yükselerek yüzde 30.2ye, Türkiye ekonomisinin iyiye gideceğini düşünenlerin oranı ise 8 puan yükselerek yüzde 25.6ya yükseldi.
TİM'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa ekonomisinin kötüye gideceğini düşünen ihracatçıların oranı yüzde 20.8den, yaklaşık 10 puan artışla yüzde 31.0e fırladı.
İhracatçı firmaların 2014 yılının son çeyreğinde üretim, tedarik ve enerji kullanımı açısından geçtiğimiz iki dönemde olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli sorun olarak, yüzde 59.4 ile "girdi maliyetlerindeki artış"lar oldu.
GİRDİ MALİYETLERİ
Girdi maliyetlerinin yüzde 67.0 düzeyinden yüzde 59.4'e gerilemisinde en büyük etkiyi petrol fiyatlarındaki düşüş yaptı. Bu çerçevede, enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranı yüzde 59.0dan yüzde 48.0e, elektrik maliyetinin arttığını belirenlerin oranı ise yüzde 45.2den yüzde 41.2ye geriledi.
İHRACAT VE ÜRETİM GELİŞMELERİ
Ankete katılan ihracatçı firmaların yüzde 39.1i üretimlerinin, yüzde 39.2si ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yükseldiğini belirtirken, 2015 yılının 1. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağını belirten ihracatçıların oranı da, sırasıyla yüzde 36.2 ve yüzde 38.6 olarak gerçekleşti.
YATIRIMLAR
Firmaların yüzde 49.6sı yurt içinde, yüzde 71.6sı da yurtdışında yılın son çeyreğinde yatırım yapmadıklarını belirtti. Aynı şekilde, dünya ekonomisindeki istikrarsızlık ile piyasada yetersiz talep nedeniyle 2015 yılının ilk çeyreğinde de firmaların yüzde 46.4ü yurt içinde, yüzde 71.6sı ise yurt dışında yatırım yapmayacağını belirtti.
KUR, FAİZ, ENFLASYON TAHMİNLERİ
İhracatçıların Ocak-Mart dönem sonu dolar kuru tahmini 2.28 lira, euro kuru tahmini de 2.64 lira, euro/dolar parite tahmini de 1.16 oldu. İhracatçıların 2015 yılsonu enflasyon tahmini de yüzde 6.50, Merkez Bankası politika faizi beklentisi yüzde 6.95 yıl sonu büyüme beklentileri yüzde 3.9 olarak belirlendi.
BÜYÜKEKŞİ:YENİ PAZARLARA MAL SATIYORLAR
Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatçılarımız tüm jeopolitik gelişmelerin ve AB pazarındaki sıkıntıların üstesinden gelmek için yeni pazarlarda atılım yapıyor. Neredeyse her 2 ihracatçımızdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal sattı" dedi ve ekledi:
"İhracatçılarımız yeni pazarlarda atılım yapıyor. Yılın son çeyreğinde yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı yüzde 44ü buldu. 2010dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştık. Bu demek oluyor ki neredeyse her 2 ihracatçıdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal satmış. Bu yılın ilk çeyreğinde de ihracatçılarımız alternatif olarak yüksek hacimli, büyük pazarlara odaklanıyorlar, bunu son derece olumlu buluyoruz."
"DIŞ FİNANSMAN TALEBİ ARTIYOR"
2014 yılının son çeyreğinde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranının rekor bir seviyede, yüzde 44.8 olarak gerçekleştiğini belirten TİM Başkanı, "2015in ilk çeyreğinde dış finansman talebinin olacağını öngören firmaların oranı, yüzde 45 mertebesi ile güçlü artış trendini devam ettiriyor. Özellikle ilk 500deki büyük ihracatçıların yüzde 51inin dış finansman kaynaklarına ihtiyaç duyması, vakit kaybetmeden finansman imkânlarının geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor" dedi