Korsan bataklığı kurutuluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, bu yılın 9 ayında ele geçirilen korsan yayın sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 1 milyonu aştığı açıklandı.
Korsan bataklığı kurutuluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, bu yılın 9 ayında ele geçirilen korsan yayın sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 1 milyonu aştığı açıklandı. Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız yayınevi sahibi Mehmet Karakoca, “Korsanla mücadelede artık basımı yapılan noktada operasyon yapılarak korsan yayınlar daha piyasa çıkmadan el konuluyor ve imha ediliyor” dedi.

Bu yılın ocak-eylül döneminde düzenlenen 839 operasyonda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 1 milyon 167 bin 897 korsan CD, kitap, film ve albüm yakalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, müzik, sinema yapımları ile kitaplara ilişkin bandrol sayıları ve fikir sanat eserleri tescil işlemlerinin 9 aylık rakamlarına yer verildi. Telif Hakları Genel Müdürlüğünün bandrol ve tescil istatistiklerine göre, süreli olmayan yayın bandrolü satışı bu yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artışla 316 milyon 261 bin 235'e yükseldi.

4-1-3-013.jpg

EN FAZLA BANDROL SATIŞI EĞİTİM DE

Eser türlerine göre en fazla bandrol satışı bu yıl da eğitim kategorisindeki yayınlarda gerçekleşti. Bu yılın 9 ayında eğitim alanında 169 milyon 769 bin 805, yetişkin kategorisinde 54 milyon 146 bin 174, inanç kategorisinde 35 milyon 826 bin 222, çocuk-gençlik kategorisinde 30 milyon 519 bin 100, yetişkin kurgu kategorisinde 17 milyon 648 bin 590, ithal yayın kategorisinde 5 milyon 60 bin 549 ve akademik alanda 3 milyon 290 bin 795 adet bandrol satıldı. Eser sahiplerinin isteğine bağlı gerçekleştirilen tescil işlemlerinden en çok yararlanan hak sahibi grubu ise ilim edebiyat eseri sahipleri oldu. İstatistiklere göre, bu yılın ocak-eylül döneminde 359 adet ilim edebiyat eseri, 182 güzel sanat eseri, 206 bilgisayar programı ve 14 adet ise musiki eseri ile 23 adet sinema eserinin tescili yapıldı.

“KORSAN YAYININ HERKESE ZARARI VAR”

Sezon itibariyle en fazla satışı yapılan yayınların eğitim kitapları olduğunu belirten Hüner Kitapevi Sahibi Mehmet Karakoca, “Kasım ayının ilk haftasına kadar eğitim kitaplarının satışı devam eder. Öğrenciler yoğun bir şekilde ders kitapları teminindeler. Bunun yanında okullarda tavsiye edilen roman, hikâye, şiir ve deneme kitapları da satılıyor. Maalesef kitaba olan ilgi sadece gençlerden ve öğrencilerden oluyor. Bu okulların ve öğretmenlerin zorlamasıyla oluyor. Okuma oranlarımız hala arzu edilenin altında. Ancak geçmişe göre çok daha iyi yerlere doğru gidiyor. Korsanla mücadele de ise özellikle Basın Yayın Meslek Birliği, Emniyet ve Savcılık ciddi bir şekilde denetimler yapıyor. Bu işin herkese zararı var. İşçiye, emeğe, üreticiye ve tüketiciye zararı var. Neresinden baksan haram. Her tarafı haram ve zulüm. Meslek Birliklerinin yoğun faaliyetleri sonucunda korsan yayın önlendi. Türkiye’de korsan yayını yapan belli başlı insanlar vardı. Bu insanlar takip edilerek yakalanıyor” diye konuştu.

4-1-2-016.jpg

“SİNEKLE DEĞİL DE BATAKLIKLA MÜCADELE”

Önceki yıllarda yapılan korsanla mücadelenin kitapçıdan 3-5 kitabı almak üzerine olduğunu vurgulayan Karakoca, “Yasal mevzuatlar olmadan önce altgeçitlerde ve AVM önünde kitaplar satılırdı. Yayın evinin ihbarları üzerine polis gidip kitapları çuvala toplayarak alırdı. Korsanla mücadele buydu. Fakat yeni dönemde korsanla mücadele de sinekle değil de bataklıkla mücadele perspektifinde devam ettiği için basımı yapılan noktada operasyon yapılarak piyasa çıkmadan el konuluyor ve imha ediliyor. Bu işe bulaşmış insanlar üzerinde belli tatbikatlar yapılıyor. Dolayısıyla mücadele etkin ve kararlı olunca son 10 yılı kronolojik olarak incelediğimizde korsan yayınlar inanılmaz oranlara düştü. Tabi ülkemizde yaşanan ekonomik krizlerle alakalı olarak kâğıdın dövizle satılıyor olması ve matbaa sektöründeki bütün girdilerin dövizle alınıyor olması sebebiyle ürün fiyatları çok arttı. Doğrusu kitap ucuz değil. Kitabın daha geniş kitlelerde okunması açısından bizlerin desteğe ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

“KİTAP, TÜRK İNSANININ HAYATINA GİRDİ”

Gençlerin hem zihinsel hem de karakter gelişimi noktasında yayınlanan eserlerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Karakoca, “Okuma düzeyinin giderek iyi olduğuna inanıyorum. Biz 365 gün satış yapıyoruz ve belli bir tempoda çalışıyoruz. Okulların açıldığı ve öğrencilerin sınav dönemlerinde ilginin arttığı zamanlardır. Onun haricinde kitap artık Türk insanının hayatına girdi ve ihtiyaçları arasında. Gerek kamu yararına çalışan dernek ve kurumlar gerekse okullar, farkındalığı artıracak hususlarda eylemlerini artırırlarsa biraz daha güzelleşir” ifadelerini kullandı.

“DENETİMLER SEKTÖRDEKİ LAKAYTLIĞI KALDIRDI”

Yılda birden fazla denetimden geçtiklerini aktaran Karakoca, “Savcılık kararıyla Basın Şube denetim faaliyetini yürütür. Basın Şube bunu bazen aleni yaparken bazen gizli yapar. Müşteri olarak gelip incelemeler yaparlar ve tespitlerde bulunurlar. Daha sonra Savcılık emri ile gelerek arama yaparlar. Bu tür denetimler sektördeki lakaytlığı kaldırdı. Senede birkaç defa denetime gelirler. Herhangi bir suç unsuru bulamazlarsa bandrolsüz esere rastlanmadığına dair tutanak imzalatırlar. Son 10 yılı göz önüne aldığımızda korsan üretildiği ortamda yok edildiği için korsan yayın azaldı. Önceden korsan yayınlarda sadece üretenler sorumluyken artık korsanı bulundurmak ve almak da suç. Korsan kitap basımının veya dağıtımının cezası ise meslekten engelleme, hapis ve adli para cezasıdır.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ