KOSGEB 3. KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni

KOSGEB 3. KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ekonomisine olağanüstü bir güven var. Son gelen bütün istatistikler, 2015'e girerken, Türkiye ekonomisindeki istikrarın, kalkınmanın hızlanarak devam edeceğine, enflasyonun, bununla birlikte faizlerin düşeceğine dair çok yaygın bir kanaat, en önemlisi de Türkiye'de siyasi güven, istikrarın devamı konusunda da hiç tereddüt olmayan neredeyse küresel bir mutabakat var" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Rixos Otel'de düzenlenen 3. KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni'nde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasında, KOBİ ve girişimcilikle ilgili bir törenin, hem ülke ekonomisi açısından hem de Türkiye'nin ulaştığı düzeyde değerini ortaya koyması bakımından çok özel bir önemi bulunduğunu söyledi.

Başbakanlık görevini aldıktan sonra, yurt içi ve yurt dışı seyahatleri olduğunu, Ankara'da da birçok reform paketini açıkladıkları toplantılar düzenlediklerini anlatan Davutoğlu, "Gerek yerel ve kent ekonomilerinde, gerek Ankara'dan bütün ülke ekonomisini yönetimde gerekse küresel ekonomide en önemli konulardan biri KOBİ'ler. Ne zaman herhangi bir şehrimize gitsem orada ticaret odalarıyla, sanayi odalarıyla buluşuyoruz, girişimcilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla buluşuyoruz. Ülke ekonomisinde KOBİ'lerin taşıdığı önemi bizzat alanda görme imkanına sahip oluyoruz” diye konuştu.

-"KOBİ'ler, Türkiye ekonomisinin omurgasını oluşturuyor"

Ankara'da ekonomik planlamalar yaparken KOBİ'lere özel bir önem verdiklerinin altını çizen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü biraz önce de Sayın Bakanımızın vurguladığı gibi KOBİ'lerimiz işletme sayısı itibarıyla yüzde 99.85'i temsil ediyor, istihdam itibarıyla yüzde 77'yi katma değer itibarıyla yüzde 55’i. O kadar büyük potansiyelden bahsediyoruz ki bütün bu rakamlar, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinin omurgasını oluşturduğunu gösteriyor. Sadece ekonomik omurga değil sosyal omurga. Çünkü ekonomik omurga ekonomik kalkınmaya yansır ama eğer Türkiye'de gelir dağılımında düzelme varsa, eğer Türkiye'de başka ülkelerde gözlenen ekonomik krizin yol açtığı sosyal problemler yaşanmıyorsa aslında bu KOBİ'lerimizin gücü sayesinde. En küçük ölçekten orta ve büyük ölçeğe kadar her alanda KOBİ'lerimiz öylesine bir sosyal uyum modeli oluşturuyorlar ki sağladıkları istihdamla, Türkiye'de hem ekonomik kalkınmanın hem sosyal barışın da omurgasını teşkil ediyorlar. Onun için KOBİ'lerimize teşekkürü borç biliyoruz.

Bu açıdan KOBİ'lerimizin güçlendirilmesi yolunda atılacak her adım ülke ekonomisini, ülkenin sosyal barışını da destekleyen bir adım niteliği taşıyacak, taşıdığı için de bizim açımızdan KOBİ'ler ekonomik gündemimizin en önemli gündem maddelerinden biridir. Böyle olmaya da devam edecek."

Başbakan Davutoğlu, 25 sektörel dönüşüm programına bakıldığında hemen hemen her birinde KOBİ'lere bir atıf bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Gerek Ar-Ge inovasyonlarda gerek yerli katkının artırılmasında gerek dün açıkladığımız işgücü piyasasının iyileştirilmesinde, hangi açılardan alırsanız alın bütün bu alanlarda KOBİ'lerimiz en temel hedef kitlemizdir. Ekonomimizdeki gelişmeler ve sektörel dönüşüm bağlamında hem de dayandığımız sosyo ekonomik zemindir. Sizlere güveniyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının ancak ve ancak sizin katkılarınızla gerçekleşeceğini biliyoruz. Kent ekonomilerinin gelişmesinde KOBİ'ler omurgadır. Ülke ekonomisinin gelişmesinde KOBİ'ler temel dayanak noktalarıdır. Küresel ekonomide de eğer küresel ekonomik kriz aşılacaksa buna da en büyük katkıyı yapacak olan dünya ölçeğinde KOBİ'lerdir. Onun için biz G20 Dönem başkanlığını aldıktan sonra Brisbane'de yapılan zirvede bunu vurguladık, dönem başkanlığını 1 Aralık 2014'te aldıktan sonra her vesileyle toplantılarda bunu zikrettik. KOBİ'ler Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığının ana temasını oluşturuyor. Türkiye'de yakaladığımız tecrübeden hareketle küresel ekonomik krizin aşılması için de KOBİ'lerin ana enstrüman ve aynı zamanda ana dayanak olduğunu her platformda gündeme getiriyoruz."

-"Türkiye ekonomisine bir güven var"

Başbakan Davutoğlu, ocak ayı içinde Paris, Berlin, Brüksel, Zürih ve Davos’ta görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerin en önemli gündem maddesinin İslamofobia ile birlikte ekonomi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Londra’da çok sayıda yatırımcıyla, bir gün içinde 11 farklı finans kuruluşları topluluğu ve yatırımcı topluluklarıyla görüşmeler yaptık. Gördüğümüz husus şu, Türkiye ekonomisine olağanüstü bir güven var. Son gelen bütün istatistikler, 2015'e girerken, Türkiye ekonomisindeki istikrarın, kalkınmanın hızlanarak devam edeceğine, enflasyonun, bununla birlikte faizlerin düşeceğine dair çok yaygın bir kanaat, en önemlisi de Türkiye'de siyasi güven, istikrarın devamı konusunda da hiç tereddüt olmayan, neredeyse küresel bir mutabakat var. Avrupa ülkeleri 2008 krizinden sonra ciddi siyasi çalkantılar içinde boğuşurken ve birçok Avrupa ülkesinde çok sık hükümet değişiklikleriyle ekonomik, sadece siyasi istikrar değil, ekonomik istikrar da ciddi risklerle karşı karşıya kalırken, Türkiye 12 yıl içinde hem siyasi istikrarını korudu. Hem ortaya koyduğu bütün perspektifleri AK Parti iktidarları döneminde gerçekleştirmek için büyük hamleler yaptı hem de bir taraftan bu sürekliliği devam ettirirken diğer taraftan gerektiğinde en kapsamlı reform hamlelerini hayata geçirmekte hiç tereddüt etmedi. Bunu en iyi KOBİ'lerimiz bilir. Son 12 yılda gerçekleşen büyük dönüşümü en iyi KOBİ'lerimiz hissetmiştir. KOBİ'lerimiz yaşamıştır."

Davutoğlu, 1990 ile 2002 yılları arasında KOBİ'lere sağlanan toplam desteğin14,5 milyon, 2002 ile 2014 yılları arasında ise 2,6 milyar destek olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"14,5 milyon nerede, 2,6 milyar nerede. İşte bir ülkede ekonomik istikrarın göstergesi KOBİ'ler olduğunun bir işareti bu. 90'lı yıllarda Türkiye'de ekonomik kriz vardı, çünkü KOBİ'ler zayıftı. 90'lı yıllarda nüfus az olmasına rağmen işsizlik vardı, çünkü KOBİ'lere yeterli destek verilmiyordu. 90'lı yıllarda KOBİ'lere destek verecek bütçe yapılanması, bir hazine kaynağı yoktu. Çünkü ülkede siyasi krizler koalisyonlar, istikrarsızlıklar vardı. Düşünün siyasi istikrar ile istihdam ile KOBİ'ler arasında o kadar doğrusal ilişki var ki sizler güçlüyseniz biz istihdam sorununu çözebiliriz. Sizler sahip olduğunuz girişimcilik ruhunu ekonomiye yansıtırsanız biz 2023 hedeflerine ulaşabiliriz. Ama Ankara'da siyasi istikrar varsa sizler güçlü olursunuz. Ankara'da ülke ekonomisini, makro ekonomik perspektiften değerlendiren, gerekli adımları gerektiği zaman atan bir iktidar varsa siz o zaman güçlü olursunuz."

Son haftalarda hemen hemen her hafta çok katılımlı sektörel toplantılara bizzat başkanlık yaptığını kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Esnaflarımızla buluştuk ve esnaflarımıza faizsiz kredi de dahil birçok müjdeyi verdik. İnşaat sektörümüzle buluştuk. İnşaat sektörümüzle yaptığımız görüşmelerde konut alımında sağlayacağımız destekleri açıkladık. Salı günü grup toplantısında yaptığım konuşmada, denizcilik sektörüne verdiğimiz desteği ortaya koyduk ve denizcilik sektörüne yeni bir ivme olması için başta hurda desteği olmak üzere sağlayacağımız yeni imkanları ele aldık. Daha önce ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması konusunda müjdelerle özellikle çalışan kadınlarımızın sorunlarına el attık. Her toplantıda da o toplantıyı ilgilendiren toplumsal kesimlere bir takım müjdeleri verme imkanı bulduk ama önce bu çalışma dolayısıyla KOSGEB'e, bir kez daha ifade ediyorum, yeni Başkanımız ilk konuşmasını burada yaptı, hayırlı olmasını diliyorum. En önemli misyonlarından birisini yerine getireceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Onun göstereceği performans KOBİ'lerin göstereceği performans bizim için işaret fişeği niteliğindedir ve KOSGEB'in başarısı bu anlamda hepimiz açısından hayati derece önemlidir."