Köylünün sevgisi yavru foku öldürdü

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Muzkent Mahallesi'nin Akkaya mevkiinin sahilinde köylüler yavru bir Akdeniz Foku buldu.
Köylünün sevgisi yavru foku öldürdü

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Muzkent Mahallesi'nin Akkaya mevkiinin sahilinde köylüler yavru bir Akdeniz Foku buldu. Yaklaşık 2 aylık olduğu tahmin edilen foku kucağına alan, biberonla beslemeye çalışan köylüler, sevmek ve yardım etmek isterken istemeden fokun ölümüne neden oldu. Foku gözlem altına alan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde durumu incelemek için gittiği sahilde, yavru foku ölmüş olarak buldu.

Olay yerinde inceleme yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Su Ürünleri Mühendisi Talip Özgen, kendilerine fokun bulunduğu haberinin dün akşam 15.00 sıralarında geldiğini belirtti. İhbara istinaden fokun bulunduğu mevkiye geldiklerini ve yavru foku bulduklarını belirten Özgen, "Bu konuda uzmanlaşmış Sualtı Araştırma Derneği ile irtibata geçtik. Dernek yetkilileri bizlere 24 saat beklememizi, annesinin foku almaması halinde foku nakil yoluyla koruma altına alacaklarını belirttiler. Bizler de beklemeye koyulduk. 24 saat bu sabah itibariyle dolacaktı. Gelip baktığımızda fokun öldüğünü gördük" dedi.

Foku görmek için bölgeye gelen Sualtı Araştırmalar Derneği Aydıncık Sorumlusu Mehmet Sarı ise ihbarın kendilerine gelmesinin ardından gece 04.00 sıralarında bölgeye geldiklerini ancak fokun bir hayli bitkin olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Fokun bölgede 2 gün önce meydana gelen fırtına nedeniyle yuvadan koptuğunu ve karaya sürüklendiğini belirten Sarı, "Fırtına nedeniyle fokun burun kısmında çizikler oluşmuş. Bizler bu tür durumlarda annenin yavrusuna ulaşması için 24 saat bekleriz. Bu süre dolmadan ne yazık ki fok yaşamını yitirdi. Bundan sonra negroskopi yaparak fokun kesim ölüm nedenini öğreneceğiz" diye konuştu.

Bölge halkının sosyal medya üzerinden fokla ilgili resimlerini gören Sarı, duruma çok üzüldüğünü belirterek, "Akdeniz Fokundan Türkiye'de sadece 100 tane kaldı. Bunun 20 tanesi ise bu bölgede yaşıyor. Ne yazık ki bu canlıyı bölge halkımız sevelim, koruyalım derken ölümüne neden olmuşlar. Biberonla beslemeye kalkışmak, yatağa, battaniyeye sarmak, kucaklamak, bu hayvanlar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Kişisel kanaatim fokun ölüm dedeni de buna bağlı ancak kesin sonuç nekroskopi sonucu çıkacak" ifadelerini kullandı.

Köylünün sevgisi yavru foku öldürdü

Kaynak: