"Kozmik oda" hakiminin koruma sayısının azaltılmasına onay

Danıştay 10. Dairesi, Yargıtay üyesi Kayan'ın 4 özel korumasının bir yakın korumaya indirilmesi ve tarafına tahsis edilen koruma aracının geri alınmasına ilişkin işlemleri hukuka uygun buldu
"Kozmik oda" hakiminin koruma sayısının azaltılmasına onay

Kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapan ve ardından Yargıtay üyesi seçilen Kadir Kayan'ın 4 yakın korumasının bire indirilmesi ve tarafına tahsis edilen koruma aracının geri alınmasına ilişkin işlemler hukuka uygun bulundu.

Yargıtay üyesi Kayan'a uygulanan "4 personel ile özel koruma kararı", İçişleri Bakanlığı Merkez Koruma Komisyonu kararıyla 2014'te "bir yakın koruma kararına" dönüştürüldü. Bu kararlara dayanılarak da Kayan'a tahsis edilen koruma aracı geri alındı.

Kayan, bu işlemlerin iptali istemiyle dava açtı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Danıştay 10. Dairesine geldi. Daire, Ankara 14. İdare Mahkemesinin kararını oy birliğiyle bozdu.

Danıştay 10. Dairesi'nin kararında, şöyle denildi: 

"Davacı hakkında can güvenliğinin tehdit altında olup olmadığına yönelik davalı idarece yapılan incelemede, davacının terörle mücadele kapsamında görev yapan ağır ceza mahkemesinde çalıştığı dönemler içerisinde birtakım tehdit içerikli mektup ve posta aldığı, davacıya yönelik tehdit içeren en son hadisenin 4 Ocak 2012'de gerçekleştiği ve bu tarihten bu yana davacının terör örgütlerinin açık hedefi olduğuna veya can güvenliğinin tehlikede bulunduğuna dair güncel herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığının belirtildiği görülmektedir.

Bu durumda halen Yargıtay üyesi olarak görev yapan davacıya yönelik güncel tehdit bulunmadığının davalı idarece yapılan tahkikat sonucu ortaya konulması karşısında, davacı hakkında uygulanan 4 personel ile özel koruma kararının, bir personel ile yakın koruma kararına dönüştürülmesine ve tarafına tahsis edilen koruma aracının geri alınmasına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık, işlemin iptali yolundaki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır."

25 gün arama yapmıştı

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Kayan, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında 2009'da 25 gün arama yapmıştı.

Kayan, 2011'de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) Yargıtay üyeliğine seçilmişti.