"Kredi borç yapılandırması esnaflarımızı rahatlatır"

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, esnaf ve sanatkarların kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmasına dikkat çekti.
"Kredi borç yapılandırması esnaflarımızı rahatlatır"

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, esnaf ve sanatkarların kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmasının önemine dikkat çekerek, "TESKOMB'un aldığı bu karar kooperatif borcu olan esnaf ve sanatkarlarımızı rahatlatır ve piyasalara da olumlu yansır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB), kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçların yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma yaptığı yönündeki açıklamasını değerlendiren KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, Türkiye genelindeki yaklaşık bin kredi kefalet kooperatifiyle yaklaşık 1 milyon 700 bin esnaf ve sanatkara hizmet verildiğini ve uygulanacak kredi yapılandırma çalışmasının da yerinde bir karar olduğunu söyledi. Başkan Karamercan yaptığı açıklamada, "TESKOMB'un aldığı bu karar kooperatif borcu olan esnaf ve sanatkarlarımızı rahatlatır ve piyasalara da olumlu yansır. Yapılandırma sadece kooperatif borçları ile sınırlı kalmamalı esnafın bankalara olan tüm kredi ve kredi kartı borçları da yeniden yapılandırılmalıdır" dedi.

"786 milyon lira yapılandırılacak"

Düzenlemenin, 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkarları etkileyeceğini hatırlatan Başkan Karamercan, "TESKOMB'a borçlu olan esnaf ve sanatkarlarımız 29 Eylül 2017'ye kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacaklar. Birliğe borçlu olan esnafın ana para tutarı 786 milyon TL. Bu tutar yeniden yapılandırılacak. Ayrıca bu borca istinaden tahakkuk etmiş olan 204 milyon lira tutarındaki gecikme faizi de silinecek" diye konuştu.

"Ekonomi yeniden canlanacak"

Esnafın diğer bankalara da ödeyemediği kredi ve kredi kartı borçları olduğunu hatırlatan Başkan Karamercan, "Bu borçlarda en kısa sürede yeniden yapılandırılmalı. Daha önce 2010 yılındaki küresel ekonomik kriz nedeniyle esnafın birçok bankaya olan kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılmıştı. Bu da o dönemde ekonominin yeniden büyümesine ve canlanmasına büyük katkı sağlamıştı. Aynı uygulama bugünde yapılırsa ekonominin canlanmasına etkisi çok büyük olur" diye konuştu.

"Devletimiz esnafının yanında"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, "Esnaf ve sanatkarın 15 Temmuz'da gece meydanlarda demokrasiye, gündüz iş yerlerinde ekonomiye sahip çıkmıştır. 15 Temmuz'dan sonra bazı esnaflarımızın sıkıntıya girdiğini gördük. Hükümetimiz her zaman olduğu gibi bu sıkıntılı günlerinde de esnaf ve sanatkarın yanındaydı" şeklindeki açıklamasını değerlendiren Başkan Karamercan, "Sayın Bakanımızın bu açıklamaları için teşekkür ediyoruz. Gerçekten esnaf ve sanatkarımız 15 Temmuz'da devletine ve ülkesine sahip çıkmıştır. Bunu gören hükümetimiz de esnaflarımıza her türlü imkanı ve kolaylığı sağlamaktadır. Esnaf Teşkilatları olarak bizlere desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'a, Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci'ye, kabinedeki tüm Bakanlarımıza, milletvekillerimize ve siyasilerimize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.