KTB Başkanı Hüseyin Çevik: “Konya Ovasında yağışlar etkili ve düzenli”

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, ekim sezonunda Konya Ovasında yağışların geçen yıla göre azaldığını ancak yağış dağılımının bitki gelişimi için çok olumlu seyrettiğini söyledi.
KTB Başkanı Hüseyin Çevik: “Konya Ovasında yağışlar etkili ve düzenli”

Türkiye genelinde 15 Ocak itibariyle bitki gelişiminde bir olumsuzluk olmamakla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ocak-Şubat yağışlarının bitki çıkışlarının durumunu net ortaya koyacağını belirten Çevik, bu bölgedeki çıkışlarında istenen seviye gerçekleşmesi ve bundan sonra yağış dağılımının hububat için istenildiği şekilde olması durumunda ekim alanlardaki azalmanın bu yıl yüksek rekolte ile telafi edileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Konya Ovası'nda 2017-18 ekim sezonunda yağışlarda geçen yıla göre yüzde 10 dolayında bir azalma olduğunu, ancak yağış dağılımının bitki gelişimi için çok olumlu seyrettiğini ifade eden Çevik, "Konya Ovası'nda aynı dönemdeki geçen yılki yağışların 110 milimetresi Aralık ve Ocak ayında gerçekleşmiş ve bitki çıkışında etkili olamamıştı. Geçen yılki üretim sezonunda yaşadığımız en önemli sorun toprak hazırlığı ve tohumla toprağı buluşturmada istenen nem ortamı oluşmamıştı. 15 Aralık'ta başlayan ve Şubat sonuna kadar bölgemiz karla kaplı kalmış, çıkışlar tam sağlanamadığından çok erken ekilenlerde önemli ölçüde tohum ölümleri gerçekleşmişti. Olumlu geçen kış ve ilkbaharla birlikte bir önceki yıla göre kıraç alanlarda yüzde 50 verim artışı, sulu alanlarda yüzde 10 verim artışı sağlansa da 30 Kasım'a kadar nerdeyse yağış almadan geçen sonbaharın olumsuzluğu tam anlamıyla silinememişti. Bu yıl ise 1 Ekim ile 12 Ocak arasında gerçekleşen 155 mm yağış, miktar olarak etkili ve faydalı yağış olarak gerçekleşmiştir. Bu yılki üretim sezonunda toprak hazırlığı ve çıkış olarak hububat ihtiyaç duyulan neme daralmamıştır. Erken ve geç dönem fark etmeden ekilen hububatlarda çıkış sorunu yaşanmamış, arazi görünümleri geçen yıl Mart ayında seviyesine gelmiştir. Yağışların miktarı ve dağılımı şu ana kadar istenilen seviyededir. Tehlike, arazi tamamen açık olup kar yağışının gecikmesi sonucu eksi 10 ve üzeri olabilecek sürekli soğuk havalardır. Meteoroloji yakında kar yağışı olacağını söylemektedir. İnşallah doyurucu kar yağışı ile birlikte bu tehlike de ortadan kalkacaktır" dedi.

İHA