KTO Karatay Üniversitesi İslam ekonomisine yön verecek

İslam ekonomisi alanında dünyaca ünlü akademisyenlerin bildirileri ile katkı sunacağı Uluslararası İslam Ekonomisi, Finansı ve Etik Kongresi’nin (ISEFE’19) kapanış oturumuna KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.
KTO Karatay Üniversitesi İslam ekonomisine yön verecek

İslam ekonomisi alanında dünyaca ünlü akademisyenlerin bildirileri ile katkı sunacağı Uluslararası İslam Ekonomisi, Finansı ve Etik Kongresi’nin (ISEFE’19) kapanış oturumuna KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.

kto-2.jpg

Konya, uluslararası alanda büyük öneme sahip bir kongreye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İslam ekonomisi alanında dünyaca ünlü akademisyenlerin bildirileri ile katkı sunacağı Uluslararası İslam Ekonomisi, Finansı ve Etik Kongresi (ISEFE’19) 27-28 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. İslam Ekonomisi ve Finans alanını önemseyen ve bu alanda lisans eğitimi veren KTO Karatay Üniversitesi de 29 Nisan’da Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilecek kongrenin kapanış oturumuna ev sahipliği yapacak. İslam ekonomisi ve finansla alakalı KTO Karatay Üniversitesi’nde ciddi çalışmalar yapıldığını kaydeden KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü akademisyenlerinden ve üniversitenin Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ergun, “Yoğun çalışmalarımızın ilki müfredat çalıştayı oldu. Müfredatımızı en iyi şekilde kurgulayabilmek için sektörün ve de alanında uzman bilim adamlarının katılmış olduğu, bir çalıştay ile şekillendirdik. Ulusal ve uluslararası birçok programa dahil olduk. Bu son katılacağımız 2019 programı olan İslam Ekonomisi Finansı ve Etik Kongresi, İstanbul’da 5.’si düzenlenen uluslararası bir kongredir. Düzenleyici olarak ortak olduğumuz ISEFE’19, 27-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek ve kongrenin kapanışını Konya’da yapacağız” dedi.

ULUSLARARASI KATILIMCILAR KONGREDE YER ALACAK

KTO Karatay Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Konya’da yapılacak panele önemli isimlerin dahil olacağını kaydeden Hüseyin Ergun, “Panele alanında uzman, uluslararası camiada iyi tanınan isimler katılacak. Panelin moderatörlüğü Prof. Dr. Neşe Erim tarafından gerçekleştirilecek. Üniversitemiz öğretim üyesi ve bu alanın duayenlerinden Prof. Dr. Murat Çizakça’nın yanı sıra Malezya’da INCEIF Üniversitesinde yöneticilik yapan ve aynı zamanda bir bankada yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Prof. Obiyathulla I. Bacha, Bahreyn merkezli İslami Kredi Derecelendirme Kurumu temsilcisi Dr. Alaa Alaabed katılacaklar. Panel konumuz “Reel Sektörü Fonlamada Alternatif Bir Yöntem Olarak İslami Finans” olarak belirlendi. Kongrenin ve panelin gerçekleşmesinde Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve Doç. Dr. Ayfer Gedikli hocalarımızın da büyük emekleri oldu.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ BİLDİRİLERİYLE KONGREYE KATILACAK”

12 KTO Karataylı öğrencinin bildirileri ile bu kongreye katılım sağlayacağını belirten Hüseyin Ergun, “ISEFE’nin farklı bir özelliği ise, öğrencilerimizin bu kongreye bildirileriyle katılacak olmalarıdır. Toplamda 12 öğrencimiz bildiri sunacak. Çok farklı alanlarda, kripto para konusunda, yoksullukla mücadele, mikrofinans, azalan müşareke gibi konularda 12 sözlü bildiri ile öğrencilerimiz katılacak. 8 tane poster bildirimiz olacak. Böylelikle hem yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin bilimsel çalışmalarına fırsat vermiş olacağız hem de KTO Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü olarak yer almış olacağız” ifadelerini kullandı.

“İSLAM EKONOMİSİNE HER SEKTÖRDE İHTİYAÇ VAR”

İslam ekonomisinin Türkiye’de sadece katılım bankacılığıyla bağdaştırıldığını fakat reel sektörün her alanında buna ihtiyaç olduğunu dile getiren Hüseyin Ergun “İslam ekonomisi finansını hep konuşuyorduk. Piyasadaki faizlerden, güncel her şeyden bahsederken konu buraya geliyordu ama çözüm önerisi hiçbir zaman bulunamıyordu. 1970’li yıllarda başlayan İslam ekonomisine karşı ilgi dünyada artmaya başladı. İslam ekonomisi denilince tek başına katılım bankacılığı anlaşıldı. Katılım bankacılığı bu sistemin en önemli parçalarından bir tanesidir Bunun yanında reel sektörün her alanda ve kamuda İslam ekonomisi ve finans anlayışına ihtiyaç vardır. Başkanımız Selçuk Öztürk’ün bölümün açılması konusundaki niyeti hayata geçerek Türkiye’de ilk defa bizim üniversitemiz bu bölüm için başvuruda bulundu. İlk izin alan üniversite olduk.” şeklinde konuştu.

MÜFREDAT REEL SEKTÖRE GÖRE BELİRLENDİ

Müfredatı belirlerken farklı kesimlerin görüşlerini aldıklarını belirten Ergun, “Programla alakalı müfredat kısmının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz müfredatı belirlerken bu alandaki hemen hemen her kesimden hocadan, akademisyenden, reel sektörden görüş alındı. Çok özgün bir uygulamamız var. 7+1 sistemini kullanıyoruz. 7 dönem eğitim 1 dönem staj var. Bu 1 dönem stajın birer günü mutlaka teknopark firmalarında olacak. Bu da burada yeni bir model üzerinde çalışma yapıldığını gösteriyor. Teknokentlerde ne vardır. Dünyanın çok önemli merkezlerinde, Silikon Vadisi vs.’de projeler üzerine yatırımlar yapılır. Biz de bunun bir başlangıcı olarak öğrencileri son sene teknokentlere, teknoparklara, bilişim üreten, yazılım üreten firmalara gönderip oradaki ihtiyaçları da yerinde tespit etmelerini isteyeceğiz. Bu mesela çok özgün bir modeldir.” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ