KTO Karatay Üniversitesi'ne 14 yeni bölüm

Kuruluşu 1251 yılına dayanan ve Selçuklu ve Osmanlı döneminde 8 yüzyıl kesintisiz eğitim veren Karatay Medresesi’nin devamı olan KTO Karatay Üniversitesi, yeni eğitim döneminde 14 yeni bölüm daha açıyor.
KTO Karatay Üniversitesi'ne 14 yeni bölüm

Konya’nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlayan, kadim mirasın temsilcisi KTO Karatay Üniversitesi’nin yeni logosu, yeni bölümleri, Türkiye’de bir ilk olarak KTO Karatay Üniversitesi’nde verilen Ahilik ve Meslek Ahlâkı ile Karatay Medresesi ve Medeniyet Tasavvuru dersleri ve eserleri, Sektör Danışmanlığı Projesi’nde gelinen aşamalar düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.

Karatay Medresesi geleneğini günümüze taşıyan Konya Ticaret Odası (KTO)  Karatay Üniversitesi, yeni eğitim öğretim yılında gerçekleştireceği yenilikleri dün Konya Dedeman Otel’de düzenlediği toplantı ile tanıttı. 2016 – 2017 akademik yılında hizmete sunulacak yeni bölümlerin, yeni logonun ve ilklerin açıklandığı toplantıya; Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Ticaret Odası Meclisi Üyeleri, KTO Eğitim ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri ve yöneticileri, akademisyenler, iş, siyaset ve bürokrasi dünyasından temsilciler ile basın mensupları katıldı.

kto-karatay-u.-(6).jpg

Karatay Medresesi Vakfiye metninin okunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Odası tarafından Konya’ya kazandırılan şehrin ilk vakıf üniversitesinin KTO Karatay Üniversitesi adıyla, Karatay Medresesi'nin devamı olarak, bu tarihi sorumlulukla her geçen yıl daha da başarılarını artırdığını ifade etti. Üniversitenin, büyümesini daha da hızlandıracağını kaydeden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü;

Millî kültürümüz iki dev eserle eğitim programlarımızda

“Bu yıl Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Osmanlı’nın teşkilatlanmasını sağlayan Ahilik konusunu “Ahilik ve Meslek Ahlakı” adlı dersi ve çok değerli bir eseri üniversitemizin programları içerisine aldık ve Yeni eğitim öğretim yılında da Karatay Medresesi geleneğini akademik eğitime adapte ediyoruz. Bu kapsamda “Karatay Medresesi ve Medeniyet Tasavvuru” adlı yeni dersimizi öğrencilerimize sunacağız. Bu eser ve dersle Osmanlı’ya aydın yetiştiren ve üniversitemizin öncüsü olan Karatay Medresesinin hikâyesini ele alıp, ’’medeniyet’’ kavramına ve bu kavramın doğuşunu etkileyen faktörlere, anlaşılması bugünün toplumu için temel gereklilik hâline gelen ’’Medeniyet Tasavvuru’’nun ne olduğu konularına ışık tutacağız. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’ne şehrimize vizyon çizmede, şehrimiz sorunlarını çözmede ve ekonomik büyümede öncü rol kazandırmaya çalışıyoruz. Üniversitemizi, Konya’nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlayan, toplumun beklentilerini karşılayan dinamik bir kuruma dönüştürüyoruz.”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise KTO Karatay Üniversitesi’nin şehir ve ülke adına önemli bir kazanım olduğunun altını çizdi. Akyürek “ Üniversitede yapılan hizmetler ve yeni açılan bölümler ile gönülden bir hizmet olduğunu görüyoruz. Celaleddin Karatay’ın ismini taşımak büyük bir kazançtır” diye konuştu.

Konya Valisi Muammer Erol “Türkiye’nin Kadim Üniversitesi” sloganı ile yola çıkan KTO Karatay Üniversitesi’nin marka şehir olma yolunda kente büyük katkılar sunduğunu belirterek yeni logo, bölümler ve hizmetlerin hayırlı olmasını diledi.

kto-karatay-u.-(3).jpg

Yeni logo Selçuklu mimarisini yansıtıyor

KTO Karatay Üniversitesi kurumsal imajını yenileyerek yeni bir yüze kavuşuyor. Kostümleriyle Selçuklu askerlerini temsil eden gençler üniversitenin yeni logosunu davetlilere gösterdi. Karatay Medresesi’nin Selçuklu mimarisi tarzındaki kapısının resmedildiği logo, turkuaz renkleri ile medresenin çinilerine atıfta bulunuyor.

14 yeni bölüm geliyor…

KTO Karatay Üniversitesi, önümüzdeki eğitim yılında yeni açılacak bölümlerin müjdesini de verdi. Açılacak yeni bölümler şöyle; İslam Ekonomisi ve Finans, Lojistik Yönetimi, Psikoloji, Sosyoloji, Mütercim Tercümanlık Arapça, Tarih,  Endüstri Mühendisliği, Beslenme-Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ebelik, Diyaliz, Fizyoterapi ve Çocuk Gelişimi, Resim.

KTO Karatay Üniversitesi’nde bugün itibariyle 6 fakülte, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü bulunuyor.  2015-2016 eğitim öğretim yılında 138 ön lisans, 3384 lisans, 417 lisansüstü olmak üzere yaklaşık 4000 öğrenci üniversitede öğrenimine devam ediyor. Mevcut fakülte ve bölümler şöyle: Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi: Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi: İşletme, Uluslararası Ticaret, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Enerji Yönetimi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi: Sosyal Hizmet, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi: İç Mimarlık, Mimarlık, Grafik Tasarım, Geleneksel Türk Sanatları, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu: Hemşirelik, Odyoloji, Adalet Meslek Yüksek Okulu.

“Sektör Danışmanlığı” yeni mezunların altın anahtarı

Toplantıda KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de bir konuşma yaptı. KTO Karatay Üniversitesi’nin 20.000’den fazla üyesi olan Konya Ticaret Odası’nın desteği ile kurulduğunu belirten Prof. Dr. Sade, “Türkiye’de ilk defa üniversitemizde başlatılan ve Türkiye’deki üniversitelere yayılan ‘Sektör Danışmanlığı’ projesi istihdam sorununa kalıcı çözümler sunan bir çalışma olarak tüm Türkiye‘de örnek gösteriliyor. Kitaplarda yer almayan, alın terinde saklı bilgiler  “Sektör Danışmanlığı” ile yeni mezunların altın anahtarı olacak. Projede birinci sınıfa başlayan öğrencilerden oluşan en az 3 kişilik gruba öğrenim gördüğü alanla ilişkili 4 yıl süresince bir sektör danışmanı atanıyor. Bu sistemde öğrenciler, okulda öğrendiklerini sektörde pekiştirme imkânı buluyorlar. Böylelikle iş dünyasının aradığı niteliğe ulaşarak, işverenler için doğru aday konumuna geliyorlar” dedi.

Moğol istilasına karşı direnişin öyküsü kitaplaştırıldı

Programda Karatay Üniversitesi Yayınları tarafından çıkarılan tarihi roman “Direniş Karatay”ın da tanıtımı yapıldı. Medresenin kuruluşunu ve kurucusu Celaleddin Karatay’ı anlatan bir film gösterildi. Selman Kayabaşı tarafından yazılan ve öğrencilere ders olarak okutulacak kitap, Moğol istilasına karşı direnişin öyküsünü, Medresenin kurucusu Celaleddin Karatay’ın hayatını ve medresenin kuruluşunu anlatıyor.

“Direniş Karatay” kitabının Yazarı Selman Kayabaşı katılımcılara da kitap hakkında bilgi verdi. Kayabaşı “Kitapta, Moğolların istila etmek için geldiği Anadolu’da Karatay Medresesi’nin kurucusu Celaleddin Karatay’ın bu toprakları ilim ile nasıl dirilttiği anlatılıyor. Kitabı oluşturmamızda vesile olan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne teşekkür ediyorum“ dedi.