Küçükbaşa bakan yok büyükbaş revaçta

Bayram yaklaşırken kurban pazarları hareketleniyor. Pazara gelenler fiyatlar nedeniyle küçükbaş yerine büyükbaşlara daha fazla talep gösteriyor
Küçükbaşa bakan yok büyükbaş revaçta

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala besiciler bu bayramdan umutlu. Çoğu besici ilk 3 günlük satıştan memnunken alıcıların tercihi büyükbaş kurbanlardan yana oluyor. Küçükbaşta fiyatlar 1000 liradan 2 bin liraya kadar değişirken, büyükbaş kurbanlıklarda fiyat 8 ila 20 bin lira arasında değişiyor. Pazarın en pahalı kurbanlığı ise 30 bin liraya alıcısını bekleyen ‘Yiğido’ oldu.

Yaklaşan Kurban Bayramı için Ağrı’dan Tekirdağ’a, Samsun’dan Sivas’a Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen besiciler bu bayramdan umutlu. 100 bin metrekarelik alanda kurulan İstanbul’un en büyük kurban satış ve kesim bölgesinde 600 çadırda yaklaşık 20 bin büyük ve küçükbaş hayvan alıcılarını bekliyor.

8-20 BİN TL ARASINDA

Amasya’dan 25 büyükbaş kurbanlık getiren Eyüp Şahin, fiyatların 8 bin liradan 20 bin liraya kadar değiştiğini söyledi. “Şu ana kadar satışlarımız iyi. Yağmurun olmasına rağmen ilk 3 günde 8 tane sattık” diyen Şahin, hafta sonu daha yoğun olmasını beklediklerini söyledi. Maliyetlerin yüksek olmasından şikayet eden Şahin, “15 gün için nakliye ve yer kiramız 25 bin lirayı geçiyor. Bu sene tüm hayvanları satıp dönmeyi ümit ediyoruz” dedi.

KARABORSA UYARISI

Bir başka kurban satıcısı Gökhan Çarboğa ise, yoğunluktan memnun olduklarını belirterek karaborsa uyarısında bulundu. Çarboğa, “Böyle giderse pazarda hayvan kalmayacak. Talep çok olduğu için kurbanlık erken biterse karaborsaya da düşebilir” dedi. İstanbul’a gelmeden bulundukları ilçelerin tarım müdürlüklerinde sıkı bir kontrolden geçtiklerini anlatan Çarboğa, “Künyeleri, aşıları ve sağlıkdurumunun yerinde olduğu onaylanan hayvanlar pazarlara getirilebiliyor” dedi.

Hayvanların kurban edilebilmesi için 2 yaşını doldurması gerektiğini belirten Çarboğa, “Gözleri canlı olmalı, en önemlisi kulaklarındaki künye numaralarından sorgulatarak tüm bilgilerine ulaşmaları gerekiyor” dedi. Tokat’tan 45 büyükbaş hayvan getiren Recep Öncü ise ilk 3 günde 19 kurbanlık sattığını söyledi.

BÜYÜKBAŞ DAHA HESAPLI

Kurban pazarına kurbanlık olmaya gelen İsmail Fidan, “Kurbanlık alırken ilk dikkat ettiğimiz sağlığı ve yaşı” dedi. Kurbanlık için büyükbaşı tercih ettiklerini belirten Fidan, “Küçükbaş pazarlığı yapmadan direk büyükbaşlara baktık. 1000 lira ile 2 bin lira arası pahalı geldiği için ortak olarak büyükbaş alıyoruz. Daha hesaplı geliyor” dedi.

Kurban satış yerinde görevli veteriner hekim olarak görev yapan Hikmet Titrek, “Vatandaşlar akıllarına takılan her türlü sorunda hayvanların kulaklarındaki künye numarasından Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesinden sorgulamasını yapabilir” dedi.

KAYNAK: MİLLİYET