Kudüs İçin Birleştik Hayır Çorbasına Davet Programı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:- "İsrail, kadın, çocuk demeden, kundaktaki bebeklerin bile üzerine bomba yağdıran bir terör devleti haline gelmiştir. Böyle bir terör devletinin Kudüs'ü başkent ilan etmesi, asla kabul edilemez. Biz Amerikan yönetim
Kudüs İçin Birleştik Hayır Çorbasına Davet Programı

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "İsrail, kadın, çocuk demeden, kundaktaki bebeklerin bile üzerine bomba yağdıran bir terör devleti haline gelmiştir. Böyle bir terör devletinin Kudüs'ü başkent ilan etmesi, asla kabul edilemez. Biz Amerikan yönetiminin de Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesini yok sayıyoruz ve reddediyoruz." dedi.

Bakan Kaya, 26 sivil toplum kuruluşu tarafından Topkapı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen, "Kudüs İçin Birleştik Hayır Çorbasına Davet Programı"nda yaptığı konuşmada, kısa süre önce Myanmar'da zulme uğrayan kadın ve çocuklara destek vermek üzere bir araya geldiklerini hatırlattı. Nerede bir sıkıntı ve zulüm varsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o zulmün karşısında durduğuna işaret eden Kaya, "Ama onun arkasında da dimdik duran kadınlar var." dedi.

İsrail'in, kutsal topraklarda kan akıtmaya, barışı ve adaleti yok etmeye devam ettiğini belirten Kaya, İstanbul ve Türkiye'nin kadınları olarak, yüz yıl değil bin yıl bile geçse hiçbir gücün kalplerindeki Kudüs sevdasını söndürmeye, mücadelelerini durdurmaya yetemeyeceğini vurgulandı.

"Kudüs'te yanan özgürlük meşalesi, İslam coğrafyasını aydınlatmaya, bizlere ilham vermeye inşallah devam edecek." diyen Kaya, Kudüs'ün taşı ve toprağının bile İsrail zulmüne karşı direnmeye devam edeceğini dile getirdi.

Bakan Kaya, yürekli kadınlar ve anneler olduğu sürece orada zulmün sürmeyeceğinden emin olduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadınlar ve çocuklardan korkan bir yönetim anlayışı var orada. 14 yaşındaki bir çocuğu, 20 zırhlı, ağır silahlı askerin nasıl elini arkasından bağlayıp, gözünü bağlayıp hücreye attığını hep birlikte izledik. Bütün dünya izledi. O fotoğraf İsrail'in utanç fotoğrafıdır. Kucağında bir bebek varken anneyi dipçiklerkenki resmini tüm dünya izledi. Down sendromlu bir evladımızın nasıl İsrailli askerler tarafından zulme maruz bırakıldığını hepimiz izledik. Bütün dünya bunları gördü. Bu zulüm elbette sürmeyecek, bizler zulme karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Kudüs bize Hz. Ömer'in adaletinin belgesi, Selahaddin Eyyubi'nin vicdanı, İslam medeniyetinin hafızası, Yavuz Sultan Selim'in bizlere fermanıdır."

- "Kudüs'e sahip çıkmak tüm Müslümanların görevi"

Mescid-i Aksa'nın en kutsal mekanlardan biri olduğunu, bu yüzden işgal altında, tutsak ve mahzun kalmasına duyarsız kalamayacaklarını vurgulayan Kaya, "Kudüs'e sahip çıkmak, onu korumak, Filistinli Müslüman kardeşlerimizin olduğu kadar, diğer coğrafyalarda yaşayan Müslümanların da görevidir. Kudüs, yalnızca Filistinlilerin ya da Arapların değil, Peygamber Efendimize ümmet olmuş herkesin ortak davasıdır." ifadelerini kullandı.

Bakan Kaya, İsrail'in 1948'den bugüne adım adım yürüttüğü işgal planıyla Orta Doğu'da barış ve huzur iklimini bozduğunun da altını çizdi. İsrail'in sürekli zulmeden ve öldürmeyi kendine meslek edinmiş bir işgal devleti haline geldiğine işaret eden Kaya, şöyle konuştu:

"İsrail, kadın, çocuk demeden, kundaktaki bebeklerin bile üzerine bomba yağdıran bir terör devleti haline gelmiştir. Böyle bir terör devletinin Kudüs'ü başkent ilan etmesi, asla kabul edilemez. Biz Amerikan yönetiminin de Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesini yok sayıyoruz ve reddediyoruz. Hiçbir şekilde barışa, istikrara hizmet etmeyen, şiddeti besleyen İsrail'in insanlık dışı uygulamalarının tamamen karşısında duruyoruz. Orta Doğu'da eğer bugün bir sorun varsa o da işgalci ve terörist hale gelmiş İsrail devletinin uygulamalarıdır. Bugün bizim Müslümanlar olarak vazifemiz, zulmün karşısında dimdik hakkı ve adaleti savunmaktır. İslam coğrafyası bir ve beraber olduğu sürece, yüreğimiz Mekke, Medine ve Kudüs için attığı sürece, hiçbir gücün bize boyun eğdirmesi mümkün değildir."

- "Filistin'de çocuk olmak, Kudüs gibi yetim olmaktır"

İsrail'in masum çocuklar ve kadınların inancından korktuğunu dile getiren Kaya, bölgede silahsız masum insanlara mertçe değil, zalimce, korkakça, alçakça saldırıların gerçekleştiğini vurguladı.

Filistin'de çocuk olmanın, zulme ve işgale karşı, tankların, silahların karşısına yüreği ve imanıyla çıkmak anlamına geldiğini belirten Kaya, "Filistin'de çocuk olmak, oyuncaklarla oynayıp şarkılar söylemek, kırlardan çiçekler toplamak değildir maalesef. Oysa ki tüm çocukların hakları var diyoruz değil mi? Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyoruz ama Filistin'deki çocuklar, bu haklarını İsrail devleti yüzünden kullanamıyorlar. Filistin'de çocuk olmak, Kudüs gibi yetim olmaktır. Kudüs gibi öksüz kalmaktır." ifadelerini kullandı.

Filistin'de kadın olmanın ise gözleri önünde şehit edilen evlatlarının acısını bağrına basıp, direnişe devam etmek anlamına geldiğini dile getiren Kaya, Kudüslü annelerin ve evlatlarının yanında olduklarını tüm dünyaya haykırmak istediklerini söyledi.

Gönderilecek yardımlarla İstanbul'dan Kudüs'e gönül köprüleri kuracaklarını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kudüs İstanbul'dur İstanbul Kudüs'tür. Her iki şehrimiz de bizim gönül coğrafyamızın, kültür ve medeniyetimizin başkentleridir. Yer yüzünde zulmün son bulması, insanlığın selamete kavuşması, Müslümanların ittihatıdına bağlıdır. Halep'in, Kerkük'ün, Bosna'nın, Kudüs'ün barış ve huzur içinde olması, Müslümanların birliğine bağlıdır."

- "Zulmün karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde olağanüstü toplandığını ve bu toplantıda dönüm noktası niteliğinde kararlar alındığını hatırlattı.

Bu zirvede Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edildiğini ve tüm dünyaya da çağrılarda bulunulduğunu ifade eden Kaya, "Kudüs, ancak bizim Müslümanlar olarak birlik ve beraberliğimizi sımsıkı şekilde korumamızla Filistinli kardeşlerimizin acıda ve kederde yanlarında olmamızla rahat bir nefes alacaktır. Biz inşallah Müslüman kadınlar olarak, annelerin gözyaşını dindireceğiz, çocukların yarasına inşallah merhem olacağız. Filistin'in, Kudüs'ün özgürlüğü için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Tüm dünya devletlerini, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'ni tanımaya çağıran Kaya, Amerikan yönetimi ve İsrail'e verilecek en önemli cevabın bu olacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde, Başkanlığını Esra Albayrak'ın yürüttüğü Kadın Danışma Konseyi kurduklarını anlatan Bakan Kaya, "Biz İslam dünyasının kadınları olarak, zulmün karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz. Kudüslü, Filistinli kadınlara her zaman el uzatmaya devam edeceğiz." dedi.

- Diğer konuşmalar

İl Kadın Kolları Başkanı Şeyma Dövücü, ABD yönetiminin Kudüs ile ilgili aldığı kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan girişim ile artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Kudüs kararının tesadüfi olmadığını, büyük bir planın parçası olduğunu vurgulayan Dövücü, "Ama ben her türlü planın üzerinde Rabbimin planına inanan bir coğrafyanın artık bu oyunları bozacağına gönülden, yürekten, ümitle bakıyorum." ifadelerini kullandı.

Başakşehir Gençlik ve Kadın Platformu (BAKAP) Başkanı Zuhal Öztürk, Kudüs'ün Filistinlilerin olduğunu belirterek, Müslümanların artık Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde başları dik dolaştığını dile getirdi.

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (MİRASIMIZ) Başkanı Muhammet Demirci, bugünün bir başlangıç olduğunu, bundan sonra hayatlarını Mescid-i Aksa için şekillendireceklerini dile getirdi. Erdoğan'ın bu konuda dünya liderliği yaptığına değinen Demirci, "İnşallah yakın gelecekte Mesid-i Aksa tamamen özgür olacaktır." dedi.

Programa katılan Filistinli okul müdürü Fethiye Kuteyne, evlerinin, okullarının, hastanelerinin artık güvenli olmadığını, buna rağmen direnmeye devam ettiklerini belirterek, "Direniyoruz, çünkü siz direniyorsunuz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkıyla da gurur duyduklarını ifade eden Kuteyne, şöyle devam etti:

"Sizin vesilenizle diyorum ki Kudüs satılamaz, Trump'ın istediği gibi olmayacak, Kudüs Filistin Devleti'nin başkentidir. Kim ne derse desin, Kudüs bizimdir, İslam'ındır. Büyük devletler Kudüs üzerinden geçtiler ama hala Osmanlı Devleti orada. Onlar gittiler, Osmanlı Devleti kaldı, eserleriyle hala Osmanlı Devleti oradadır. Allah'tan temennim şudur ki sizlerle Mescid-i Aksa'nın bahçesinde sizlerle buluştursun."

Programın sonunda açık artırmayla çeşitli ürünlerin satışı yapıldı. Satıştan elde edilen gelirin Kudüs'le ilgili faaliyetlere aktarılacağı belirtildi.

Programa Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.


Kaynak: