Kulaklık sağır edebilir

Özel Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurdoğan Ata, Kulaklıkla yüksek sese maruz kalmak kulak çınlamasına, baş dönmesine ve işitme kaybına yol açabilir” dedi.
Kulaklık sağır edebilir

İnsan kulağının duyabileceği frekansların 20 ile 60 desibel arası olduğuna dikkat çeken Özel Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurdoğan Ata, “Kulaklıkla yüksek sese maruz kalmak kulak çınlamasına, baş dönmesine ve işitme kaybına yol açabilir” dedi.

 Çok yüksek seslere maruz kalındığında ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizen Ata,  “Mesela fabrikalarda sürekli ölçüm yapılır. Yüksek bir sese maruz kalırsak, kulakta çınlama yapabilir. Buda tiz seslerde duyma azlığına sebep olabilir. Hatta bir jet, yakın mesafede üstümüzden geçtiğinde kulak zarımızda delme bile yapabilir. Sürekli yüksek sese maruz kalmak, kulaklarda çınlamayla birlikte duyma kaybına yol açabilir. Ayrıca sürekli kulaklı müzik dinlemek, dış kulak yolu hastalıklarına sebep olabilir. Eğer kulaklık, dış kulak yolunu çizerse ve kaşıntıya sebep olursa enfeksiyonlara yol açabilir. Bir de kulaklığı içeri doğru çok ittirirsek, kulak içindeki kirleri çeriye doğru itip tıkanıklığa neden olabiliriz” diye konuştu.

“GEÇER Mİ DİYE BEKLEMEYİN”

Kulak çınlaması başlangıcında, çınlama önleyici ilaç tedavisi yapıldığını belirten Ata, “Bu sadece kulaklıkla alakalı olmayabilir. Yüksek sese maruz kalındığında da çınlama, baş dönmesi ve işitme kaybı olabilir. Bu belirtilerde de ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi. Bu belirtileri olan hastalarımız, hemen hastaneye gitmesi gerekir. Kendileri geçer mi diye beklemesin.  Bu belirtileri olan hastalarda 15 gün içinde tedavi çok önemli. Tedavisinde ise kulak içine mikroskopla iğne yapıyoruz. Zar içine ilaç veriyoruz. Herhangi bir yan etkisi yok. Ama koruma tedavisi olarak en önemlisi gürültüden uzak durmak” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER