Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Katar'da

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Katar'da
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Katar'da
 Bakan Çelik:
"(Katarlılara hitaben) Başka devletler, başka halklar size siyasi çıkarlarla, ekonomik çıkarlarla yaklaşabilir, 
fakat Türk halkı size sadece kardeşlik bağlarıyla bakmaktadır"

DOHA (AA) - Katar'ı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Başka devletler, başka halklar size siyasi çıkarlarla, ekonomik çıkarlarla yaklaşabilir, fakat Türk halkı size sadece kardeşlik bağlarıyla bakmaktadır" dedi.  

Katar-Türkiye 2015 Kültür Yılı galası, başkent Doha'da yer alan Katara Kültürel Köyü'ndeki opera binasında gerçekleştirildi.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan açılış töreninde konuşan Bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamlarını ileterek, "Katar ve Türkiye iki kardeş halk, iki kardeş devlet olarak birbirlerine giderek daha güçlü bağlarla bağlanmaktadır. Birbirimize yabancı değiliz. Geçmişte tek bir millet olarak uzun yüzyıllar boyunca beraber yaşadık. Araya kısa bir ara girdikten sonra şimdi yeniden buluştuk" diye konuştu. 

İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin çok güçlü olduğunu, bunun kültürel olarak tesisinin de 14-15 Eylül 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Katar'ı ziyareti sırasında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Türkiye ve Katar arasında kültür yılı ilan edilmesinde kararlaştırıldığını hatırlattı.

Katar'ı, Körfez ülkeleri arasında "kültür merkezi olarak giderek yükselen bir unsur" diye nitelendiren Çelik, Katar'ın Türkiye gibi "kültürel yönü güçlü bir devletle" kültür yılı düzenlemesini fevkalade önemsediğini dile getirdi.

Katar'ın Türkiye'de ne kadar etkinlik yapmak istiyorsa, hangi kültürel faaliyet gerçekleştirmek istiyorsa hepsini kabul edeceklerini ve hepsine sonuna kadar destek vereceklerini vurgulayan Çelik, faaliyetlerden birkaçını da gelenekselleştirecekleri bilgisini paylaştı.

Çelik, Katarlı mevkidaşı Kültür Sanat ve Miras Bakanı Hamad bin Abdulaziz el-Kuvari'ye teşekkürlerini sunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Lütfen, şunu unutmayınız. Başka devletler başka halklar size siyasi çıkarlarla, ekonomik çıkarlarla yaklaşabilir fakat Türk halkı size sadece kardeşlik bağlarıyla bakmaktadır. Bundan sonra da dostluğumuzun ebediyete kadar sürmesini temenni ediyorum. Selam ve sevgilerimi sunuyorum."

Katarlı Bakan Kuvari ise teamül olarak dost bir ülke ile kültür yılı ilan ettiklerinde en az bir ya da i̇ki yıl öncesinde çalışmalara başlandığını, ancak Türkiye ile kültür yılı ilan edilmesi kararının 24 saat içinde alındığını belirtti.

Kuvari, kararın bu kadar hızlı alınmasının nasıl gerçekleştiğini ise şöyle anlattı: 

"Türkiye’nin Doha’daki Büyükelçisi'ni arayıp 2015 yılının Katar-Türkiye kültür yılı olması talebini kendisine ilettiğimizde, aynı gün içinde gece vakti beni tekrar arayarak, Türkiye’nin bu kararımızı memnuniyetle karşıladığını ve canla başla bu faaliyeti birlikte yapmak istediklerini bildirdi." 

Kuvari bunun, iki ülke arasında "liderler düzeyine kadar çıkan iyi ilişkilerin sembolü ve iki kardeş halka yansıması" olduğunu aktardı. 

Kuvari, "Bu senenin ayrı bir özelliği ise iç içe, ortak, tarihsel ve İslam’ın da birleştirdiği kültüre tanıklık edeceğiz. 2015 yılının çok verimli olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. 

 Galaya katılanlar arasında Katar Eğitim Bakanı Muhammed Abdulvahid Ali el Hammadi, Katar'daki Türk camiası, Doha'daki yabancı misyonlardan diplomatlar, Katarlı yetkililer ve sanatçılar yer aldı.

Gecede ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki sanatçıların, Türkçe ve Arapça şarkılar seslendirdiği konser ile halk oyunları ve canlı ebru gösterisi izleyicilerin beğenisine sunuldu.