‘Kuralına göre avlanın’

İnsanlık tarihi kadar eski olan avlanma eylemini çoğu insan bir spor dalı ya da aktivite olarak görüyor. Silahların keşfi ile birlikte farklı bir boyut alan avcılık, beslenme amacının dışında etkinlik olarak da yapılıyor.
‘Kuralına göre avlanın’
İnsanlık tarihi kadar eski olan avlanma eylemini çoğu insan bir spor dalı ya da aktivite olarak görüyor. Silahların keşfi ile birlikte farklı bir boyut alan avcılık, beslenme amacının dışında etkinlik olarak da yapılıyor. 30 yıldır av malzemeleri satan Mustafa Aysan, yavrulama zamanında yapılan avcılığın katliam olduğunu değerlendirerek, avcıların bu dönemlere dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.
 
silah-2-001.jpg
 
30 yıldır av malzemeleri satışı yapan Şahin Av Galerisi İşletmecisi Mustafa Aysan, mesleğinin dededen kaldığını; av silahları, balık malzemeleri, kamp malzemeleri gibi çeşitleri sattıklarını belirtti. Şu anda yavrulama dönemi olduğu için avlanma sezonun kapalı olduğunun bilgisini veren Mustafa Aysan, özellikle de balık av sezonunun Haziran’da açılacağını söyledi. Yavrulama döneminde avlanmanın yasak olduğunun uyarısında bulunan Aysan, “Av sezonu bittiği zaman serbest oluyor. Mesela tavşan serbestti yavrulama dönemine geçti. Balık şimdi yavrulama döneminde. Haziran’a kadar balık yasak. Ondan sonra bıldırcın sezonu açılır, ondan sonra tavşan, ördek, bunlar sırayla açılarak gelir.” dedi.
 
“AVCILIK BİR SPOR DALIDIR”
 
Av için genellikle köylerin tercih edildiğini ifade eden Aysan, “Avcılık bir nevi spor dalıdır. Kişinin vurup vurmaması önemli değil. Sonuçta o yaptığı masrafa buradan her şeyini alır. Ama oraya gidiyor. Doğada spor yapıyor, vakit geçiriyor.  Şehirlinin burada atacak yeri yok ama köyde adamlar daha çok dağlara çıkıyor.” ifadelerini kullandı. Silah çeşitleri hakkında da bilgi veren Aysan, havalı silahların, av tüfeklerinin, yarı otomatik şarjörlü tüfeklerin, kurusıkı tabancaların olduğunu belirtti. Tüfeklerin genellikle dürbünlü olduğunu dürbünsüz tüfeklere daha sonradan dürbün ve lazer takılabileceğini kaydetti.
 
“ELİNE TÜFEĞİ ALAN HERKES AVCI OLAMAZ”
 
Eline tüfeği alan herkesin avcı olamayacağının altını çizen Aysan, “Tabi tüfeği alabilmesi için önce satın alma belgesi olması lazım. Bizim satışlarımızın hepsi ruhsatlı. Ruhsat olmadan bizden silah alamazlar, yani sabıkası olmayacak. O yüzden adliyeden sabıka kaydı alınacak, ondan sonra sağlık ocağından ya da hastaneden sağlık raporu alınacak. Sabıkası olan zaten tüfek alamaz. Yani yasak.” şeklinde konuştu.
siilahh.jpg
 
“AVCILIĞIN EĞİTİMİ VAR”
 
Avcılığın bir eğitiminin olduğunu vurgulayan Aysan, “Ruhsat aldıktan sonra orman müdürlüğüne gideceksiniz oraya bir harç yatıracaksınız onun kursu var. Orada tabi kursu göreceksiniz. Ama tüfeği alabilmek için sadece ruhsat alabilirsiniz. Ava gideceğiniz zaman da ayrıyeten orman müdürlüğüne gidiyorsunuz. Onun kursu var kursuna gidiyorsunuz. Ondan sonra avcılık yapabilirsiniz. Yani onların şartları var. Yani biz burada ruhsatsız silah kimseye vermiyoruz.” diye konuştu
 
AVA DAİR HERŞEY BURADA
 
Ava çıkmak isteyen insanların neler aldıklarını anlatan Aysan, “Avcı kişi çizmesini alıyor. Fişeğini koymak için yeleğini alıyor. Av çantaları var mesela. Tüfek kılıflarımız var. Yağmurluklarımız var. Ava gidecek olan insan hepsini tam teşekkürlü alıyor. Sandalyesini alıyor. Av çadırlarımız var kamp yapmak için. Fener çeşitlerimiz var. Çoğu insan yatılı gidiyor ava ondan dolayı ihtiyaç oluyor. Av bir hobidir. Spor amaçlı yapılıyor daha çok.” diye ifade etti.
silah-3.jpg
 
“HER HAYVANIN KENDİNE GÖRE FİŞEĞİ VAR”
 
Her hayvanın kendisine göre fişeği olduğunu söyleyen Aysan şöyle devam etti: “Mesela bıldırcının fişeği farklı olur. Tavşanın fişeği farklı olur. Hepsi farklı farklı fişekle vuruluyor. Birisi büyük, birisi küçük olur. Biri orta olur, Yani bir kutu fişek alayım her türlü ava gideyim o olmaz yani. Her avın ona göre fişeği olur.” ifadelerine yer verdi. Kişinin yavrulama zamanı gidip av yaptığı zaman bunun bir katliam olacağını söyleyen Aysan, kişinin bu dönemden sonra gitmesi gerektiğini hatırlattı. 
 
SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ