Kur'an-ı Kerim'de adı geçen 8 besin nelerdir?

Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de bir çok şifalı yiyecekten bahsedilmektedir. Allah(c.c) kullarına, kitabında şifanın kaynaklarına işaret ediyor. Peki Kur'an'da adı geçen mucizevi besinler nelerdir?
Kur'an-ı Kerim'de adı geçen 8 besin nelerdir?

Kur'an ayetlerinde hem dünyada hem ahirette rahat etmesi için insanlara çeşitli yollar gösterilir. Ayetlerin dikkat çektiği konulardan biri de insan yaşamına ve sağlığına en uygun olan besinlerdir. Öyle ki doktorlar hangi besinlerin sağlıklı olduğunu öne sürse, yüce kitabımızda Allah c.c. bu besinden zaten bahsetmiş.

İNCİR

Yüce Allah, Tin Suresi'nde: "İncire, zeytine, sina dağına ve şu emin beldeye andolsun!" buyurmuştur.

“Peygamber efendimize bir tabak incir hediye edildi, bunun üze­rine Peygamberimiz: “İncir yiyin. Eğer Cennet’ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim. Çünkü Cennet meyvelerinin çekirdeği olmaz. (Çekirdeksiz denmesinden hurma ve zeytin çekirdeği gibi yenilmeden atılan çekirdekler kastedilmektedir). İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder.” buyurmaktadır. Peki incirin faydaları nelerdir?

İncir içerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde vücuda enerji verir. Bunun yanı sıra; sodyum, potasyum ve magnzeyum açısından çok zengindir.

ZEYTİN / ZEYTİNYAĞI

"Sina dağından çıkan bir nebat da yetiştirdik ki, o ağaç hem yağ hem de yiyenlere bir katık çıkarır." (Müminun Suresi, 20)

Peygamber Efendimiz'in (SAV) zeytinyağı ile "Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır." der.

Zeytinin gövde kabukları ile yapraklarının ateşin düşürülmesinde etkli olduğu deneyimlenmiştir. Şeker hastalarında kan şekerinin düşmesinde tesirli olan zeytin, aynı zamanda tansiyonu düşürmede de etkilidir. Fakat zeytin yaprağı mide için tahriş edici olabildiğinden yemeklerden sonra alınmalıdır.

NAR

Yüce Allah, ayette nar ile alakalı şöyle buyurmaktadır. "Çardaklı ve çardaksız bağları, değişik ürünleriyle hurmaları, ekinleri, birbirine benzeyen ve benzemeyen biçimlerde zeytin ve narları meydana getiren O’dur. Her biri ürün verdiğinde ürününden yiyin; hasat günü de hakkını verin; fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez." (En'am Suresi 141)

Kışın sevilen meyvesi ve bereketin simgesi olan nar, bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir tüm bunlar da özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

ekran-goruntusu-2024-03-31-005733.png

KİRAZ

Allah c.c. Kuran-ı Kerim'de kirazla alakalı şöyle buyurur. "Amel defteri sağından verilenler; ne mutlu o sağından verilenlere!

Onlar dalbastı kiraz ve meyve yüklü muz ağaçları arasında,

Kesintisiz gölgeler altında,

Çağlayanların kenarında;

Bitip tükenmeyen ve yasaklanmayan bol meyveler arasında;

Kabartılmış döşekler üzerinde (olacaklar)." (Vakıa Suresi 28-33)

Vücudu zehirli maddelerden temizleyen bir meyve olan kiraz, böbrekleri etkili bir şekilde çalıştırarak vücutta biriken üre asidinin dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede romatizma kireçlenme ve damar sertliği gibi hastalıkları önlemiş olur.

Kirazda bulunan kinik asit böbreklerin kum ve taş yapımını önler. Kandaki zararlı maddeleri de dışarı atarak kanı temizleyen kiraz, kan zehirlenmesi sonucu oluşan cilt bozukluklarını da giderir.

İçerisindeki bol miktarda fosfor sinirleri kuvvetlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Çiçekleri, göğsün yumuşamasında ve öksürüğün giderilmesinde tesirlidir.

MUZ

Vakıa Suresi 28-33. ayetlerinde zikerdilen muzun faydaları şu şekildedir.

Muz lifli yapısı nedeniyle böbreklere iyi gelir, bağırsaktaki bakterileri öldürür. Tüketildiğinde metabolizmaya yardımcı olur ve mideyi rahatlatarak sindirimi destekler. Bunun yanında içerdiği zengin vitamin ve bileşenler sayesinde cilt sağlığına olumlu katkıları vardır.

Ateş, sindirim bozuklukları, kas kramplar ve kas gevşekliğine iyi gelen muz birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Alerji tedavisinde, kan basıncının düşürülmesinde, hücre ve kas gelişiminde, kalp atışının normale dönmesinde kullanılır. Muz, enerji üretiminde yardımcı olup strese karşı dayanıklılık sağlar. Ayrıca anemiyi tedavi eder. Bu meyve, kalp hastalıklarını da tedavi eder.

KABAK

SARIMSAK

REYHAN

Kaynak:HABER MERKEZİ