Kurban paralarını Pensilvanya'ya gönderen 23 kişi gözaltında

Terör örgütüne himmet ve kurban başlığı altında finansal destek sağladıkları, toplanan kurban paralarının Pensilvanya'ya gönderdikleri iddiasıyla yakalama kararı çıkarılan 33 zanlıdan 23'ü gözaltına alındı.
Kurban paralarını Pensilvanya'ya gönderen 23 kişi gözaltında

İzmir merkezli 4 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 23 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele şubesi ekipleri, terör örgütü FETÖ/PDY'nin finans yapısına yönelik 16 Mayıs'ta gerçekleştirilen ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen ve 18 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında, İzmir, Ankara, Erzurum ile Manisa'da önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyonda, hakkında yakalama kararı bulunan 33 kişiden 23'ü gözaltına alındı.

Çoğunluğu esnaf zanlıların, örgüt toplantılarına katıldığı, "himmet ve kurban" adı altında FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları ayrıca toplanan kurban paraların Pensilvanya'ya gönderildiği iddia edildi.

Şüphelilerin ev ve iş yerlerindeki aramalarda ise kurban bağış makbuzları, çok sayıda dijital malzeme, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile şüphelilerin çektirdiği fotoğraflar bulundu.

Alfemo mağazalarının sahibi kayıp

Firari şüpheliler arasında, "Alfemo mağazalarının sahibi" Hacı Ramazan Davulcuoğlu, terör örgütünün sözde İzmir Adliyesi imamı Mustafa Sayın Erdoğan, FETÖ/PDY'nin sözde Doğu Anadolu sorumlusu İhsan İnal, yine sözde Güneydoğu Anadolu sorumlusu Mehmet Kocatürk, terör örgütünün "Kadim abisi" olarak bilinen, örgüt üyeleri arasındaki her türlü anlaşmazlığı çözdüğü belirtilen Yusuf Bekmezci ile Güneş Sürücü Kursları sahibi Recep Güneş olduğu öğrenildi.

Operasyonun geçmişi

İzmir'de 16 Mayıs'ta FETÖ/PDY'nin "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu ileri sürülen, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 36 kişiden 19'u tutuklanmıştı.

Operasyonda ele geçirilen kayıtlar ve muhasebe takip programları üzerinde yapılan incelemede, örgütün sözde eyalet yapılanmasındaki Karşıyaka bölgesinden sağladığı gelirler ve bunların dağıtımına ilişkin bilgilerin ayrıntılı şekilde yer aldığı saptanmış, İzmir'in kuzeydeki ilçelerinin yer aldığı bölgeden "kurban, burs ve himmet" adı altında bir yıl içerisinde yaklaşık 330 milyon lira gelir sağlandığına ilişkin bilgilere rastlanmıştı. Elde edilen gelirin dağıtımına ilişkin bilgilerin de bulunduğu kayıtlarda, bu gelirden yüzde 15'lik payın örgütün elebaşı Fetullah Gülen'e aktarıldığı ve "Pensilvanya" diye kayda geçirildiği tespit edilmişti.

Programda yapılan incelemede, örgüt üyelerinin, geçen yıl Kurban Bayramı öncesi kurbanlar için 650 lira topladıkları, bu vekaletler karşılığı Afrika'dan çok daha düşük fiyatta kurban satın alarak kesimini yaptırdıkları, toplanan paranın yüzde 30'unun kurban alımında kullanıldığı, yüzde 13'ünün de "Pensilvanya" kaydıyla yurt dışına gönderildiği, kalanının da gelir olarak kaydedildiği bilgilerine ulaşıldığı öne sürülmüştü.