Kurbanda sakın bunu yapmayın! Yasaklı olduğunu kimse bilmiyor

Kurban ibadetinin yerine getirildiği Kurban Bayramı’nda birçok hususa dikkat edilmesi gerekirken, geleneksel hale gelmiş, herkes tarafından bilinen yanlış ve yasaklar inanca zarar verebiliyor. Peki, herkesin yaptığı bu yanlış nedir? İşte detaylar…
Kurbanda sakın bunu yapmayın! Yasaklı olduğunu kimse bilmiyor

Kurban bayramlarında ya da adak gibi durumlarda kesilen kurban için nasıl bir sürecin izlenmesi gerektiği, mekruh durumlar ve mutlaka yapılması gereken işlemler, İslami kaynaklarda ve Kur'an-ı Kerim'de ayrıntılı olarak yer almaktadır. Bu, kişilerin özellikle ilk defa gerçekleştirecek kesim işlemlerinde yükümlülüklerinin neler olduğunu bilmesini, ibadetini daha doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlamaktadır. Kurban ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de Kurbanda alına kan sürmek olmaktadır. Türkiye'de de yaygın bir şekilde görülen bu durumun, dinde yer bulup bulmadığı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. Genellikle insanlar tarafından yapılan kurban kanının alına sürülmesi de yanlışlar arasında yer alıyor.

PEYGAMBER EFENDİMİZ TARAFINDAN YASAKLANMIŞTIR

Kurban Bayramı’nda ya da adak gibi kurban kesimi sırasında alına kan sürülmesi ile ilgili İslamiyet’te hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Böyle bir davranış uygun görülmediği gibi özellikle eski yıllarda kesilen hayvanın kanının farklı yerlere sürülmesi, alına sürülmesi ya da farklı bir şekilde kullanılması Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından yasaklanmıştır. Üstelik ilerleyen dönemlerde yaşanan farklı davranışlar üzerine Buhari, akika 2; Ebu Davud, Edahi, 20’de görülebileceği üzere özellikle çocukların başına kan sürülmesi tamamen yasak hale getirilmiştir. Alimler tarafından yapılan değerlendirmelerde, mevcut dini kaynak ve referansların çocuğun başına kan sürmenin haram olduğunu gösterdiği belirtilerek tüm Müslüman vatandaşların bu tür davranışlardan kaçınması gerektiği söylenmektedir.

MEKRUHTUR

Kurbanda alına kan sürmek ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da detaylı bir şekilde açıklama yapılmış durumdadır. Kesilen kurban kanının alına sürülmesinin dinle herhangi bir bağlantısının olmadığı belirtilen açıklamada, özellikle Türkiye'de çok yaygın olan uygulamanın farklı kültürlerden esinlenerek bir gelenek haline geldiği ancak İslamiyet ile bir ilgisi bulunmadığından dolayı da bu uygulamanın kesinlikle sonlandırılması gerektiği ifade edilmiştir. İslamiyet’te hiçbir şekilde yer almayan ve aynı zamanda mekruh olarak görülen kurban kanının alına sürülmesi, kişilerin farkında olmadan yaptığı yanlışlardan birisidir. Bu bakımdan uygun bir şekilde ibadet etmek, kurbana saygı göstermek ve Allah için yapılan ibadete herhangi bir hataya düşmemek adına kurban kesimi öncesi ve sonrasında kurban kanının alına sürülmemesi gerekir.

 Muhabir
Etiketler :