Kurbanlık fiyatları belli oldu

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, yaklaşan kurban bayramı öncesi kurban keseceklere uyarılarda bulundu.
Kurbanlık fiyatları belli oldu

Üretici ve tüketiciyi göz önünde bulundurarak fiyatların belirlendiğini söyleyen Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, “2 yaşını doldurmuş erkek dananın canlı kilogram fiyatı 22 TL, 2 yaşını doldurmuş dişi düvenin canlı kilogram fiyatı 20 TL, 2 yaş ve üzeri dişi inek canlı kilogram fiyatı ise 18 TL olarak belirlendi” dedi

Yaklaşan kurban bayramı öncesi kurban kesecekleri uyaran Karabulut, “Öncelikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu da önde 2 büyük dişin olması, hayvanın sağlıklı olması, tüylerinin parlak olması ve herhangi bir organında topallık veya kör, yara bere olmaması gerekmektedir. Dişi hayvanlarda gebelik konusuna dikkat edilmesi ve veterinerden gebe olmadığını gösteren rapor istenmesi gerekir” diye konuştu.

ÖNCELİK, KALİTELİ ET

Üreticilerin daha sağlıklı nesillerin yetişmesi, protein ihtiyacının karşılanması ve halka kalite et yedirmek için çaba sarf ettiğinin altını çizen Karabulut, “Artan maliyetler karşısında üretici zorlanıyor. Girdi fiyatlarındaki ve dövizdeki artış maliyetlere yansıdı. Geçen yıl harman zamanı 1 kilogram saman 30-35 kuruş iken bugün 50 kuruşa satılıyor. Geçen yıl 50 kilogramlık torba besi yemi 42 TL’ye satılırken, bugün 62 TL’ye satılıyor. Geçen yıldan bugüne yem fiyatlarındaki artış yüzde 30-40 oranındadır. Et fiyatları ise geçen yıl kilogramı 27 TL’ye satılırken bugün 26,5 TL’ye satacak yer bulamıyoruz” şeklinde konuştu.

11-1-2-026.jpg

YEM FİYATLARI, ÜRETİCİYİ ETKİLİYOR

Hayvancılıkta sürekli sıkıntı yaşadıklarını belirten Karabulut, “Canlı hayvandaki besilik eksiğimizi, yurt dışından gelen besilik danalarla tamamlıyoruz. Üretici olarak bizim en büyük sıkıntımız artan yem fiyatları ve döviz kurudur. Yem artışı, besilik hayvanların maliyetini yükseltiyor. Bu farkı tamamlama adına iç pazardaki satışımızı dengelememiz lazım. Biz üreticilerin önüne bent olan, yurtdışından gelen kasaplık etlerdir” ifadelerini kullandı.

KARALAR, KALICI VE KÖKLÜ OLMALI

Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatının ülkemizde bazı dönemlerde yapıldığını vurgulayan Karabulut, “Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı yapıldığı dönemlerde yerli üretici satış yapmakta zorlanıyor. Yarınını göremeyen üretici, iş bırakmaya ve sektörden çekilmeye başlıyor. Bu durum böyle devam ederse gelecek yıllarda üretim yapacak kimse kalmayacak. O zaman da ülkemiz tamamen dışa bağımlı hale gelir. İthalatın biran önce durdurulması, kalıcı ve köklü kararların alınması gerekiyor. Üreticinin yıllık enflasyon oranında para kazanması gerekmektedir” diye konuştu.  

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER