Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

Kürek, sadece bir alet değildir

Kürek, sadece bir alet değildir

Değerli okurlarım, bugünkü yazımda sizlere kürek sporunu anlatacağım. İlk duyduğunuzda, ‘kürekle nasıl spor yapılır ki? Kürek, toprak kazarken kullanılır’ diyebilirsiniz. Ancak küreğin bu işlevi dışında bir de spor dalı olanı var.

Kürek sporu, sporcuların birbirleri ile rekabet ederek göl, nehir ve denizde, kürekler vasıtasıyla hareketin sağlandığı özel olarak üretilmiş tekneler ile gerçekleştirilen bir takım sporudur. Kürek insanoğlunun deniz ulaşımındaki en önemli aletlerinden birisiydi. 16. yüzyılda kürekli teknelerde bulunan yolcuların kendi arasında iddiaya tutuşmaları sonucunda kürek sporunun temelleri atıldı. Modern anlamda ilk kürek yarışı, 1715'te İngiltere'de, kayıkçıların kendi aralarında düzenlemiş oldukları "Doggetts Coat Badge" yarışıdır. Amatör bir spor niteliğinde olan ilk kürek yarışları ise 829'da İngiltere'de Oxford ve Cambridge üniversiteleri arasında, 1851'de ABD'de Harward ile Yale Üniversiteleri arasında düzenlendi. 1892'de Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre tarafından Uluslararası Kürek Dernekleri Federasyonu "FISA" kuruldu. FISA aynı zamanda kurulan ilk uluslararası spor federasyonu oldu. 1900 Paris Olimpiyat Oyunları'na alınmasından sonra kürek, olimpik bir spor haline geldi. Şimdi de sizlere bu sporun kurallarından bahsedeyim. Modern 2000 metrelik parkurun kuralları 1912'de belirlenmişti. Kürekte saniyede 10 metre hıza çıkılır. Ortadaki 1000 metrede dakikada 40 kez ve ilk ve son 500 metrede 47 kez kürek çekilir. Eleme turlarına bütün takımlar katılır. Finalde altı ekip mücadele eder. Kürek sporunda kürekçiler gittikleri istikamete sırtlarını dönerek kürek çeker. Kürek sporu düz bir hatta ve dalgasız parkurlarda yapılır. Aslında kayıkların düz hatta gitmesi kurallara bağlı değildir. Kurallar, sadece bir kayığın diğerinin yolunu kesmeden ilerlemesini söyler. Tüm tekneler başlama yerlerine geldiklerinde görevli "iki dakika" diye bağırır. O andan itibaren kurallar işlemeye başlar. Eğer hatalı çıkış yapan tekne olursa işaret verilerek hatalı çıkışı yapan ekip geri çağrılır. İki kez hatalı çıkış yapan ekip diskalifiye edilir. Kayıklar bitiş çizgisini geçtikçe sesli bir işaret verilir. Her bir yarışta 3 hakem görev yapar. İki kayık aynı anda çizgiye varırsa aynı sırada yer alırlar.

Sevgili okurlarım, bugünkü yazımda sizlere kürek sporundan bahsettim. Bugün küreğin aynı zamanda bir spor dalı olduğunu da öğrenmiş olduk.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR