Küresel dünyanın oyuncağı olmayın!

Küresel dünyanın oyuncağı olmayın!

Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu, İbrahim Ethem Anadolu Lisesi öğrencilerine sosyal medya kültürü üzerine verdiği konferansta, “Dünyayı bir topluluk haline getirdiler. Sosyal medya, İnsanlara hiçbir hesap vermeden bomboş, sadece eğlence amaçlı yaşayabilecekleri bir dünya vaat ediyor. Küresel dünyanın oyuncağı olmayın” dedi.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, İbrahim Ethem Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde sosyal medya kültürü ve gençlerin medya algısı üzerine konferans verdi. 10. 11. ve 12. Sınıf kız öğrencilerine hitap eden Koyuncuoğlu,Türkiye’de medyanın son zamanlarda dönüştüğüne dikkat çekti. Basılı, yazılı medyanın cep telefonlarıyla birlikte sosyal medyaya dönüştüğünü ifade eden Koyuncuoğlu, “Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, kişi mahremiyeti ve özel hayatı. Şuanda dünya nüfusundan daha fazla kişinin yer aldığı bir ortamdan bahsediyoruz. Yani bu ne demek? Bir kişinin birden fazla hesabının olması demek. Yani gerçek kişilikler değil, sahte,naylon,fake kişiliklerin olduğu hesaplardan bahsediyoruz. Yani orada yazılan, çizilenlerin belki büyük çoğunluğu gerçek değil. Herkes kendisine başka bir kimlik bularak karşısındakini kandırmaya çalışıyor. Bu cinsiyet anlamında da oluyor. Erkeklerin kadın, kadınların da erkek olduğu hesaplar da var. Bunun için bu ortamdaki sayı, dünya nüfusundan fazla hale geldi” dedi.

lokman-bey-konferans-(13).jpg

“DÜNYAYI BİR TOPLULUK HALİNE GETİRDİLER”

Sosyal medyada dünya nüfusundan fazla hesap olmasındaki temel hedefin insanların bir algı yönetimiyle onları kendi istedikleri dünyaya yönlendirmek olduğunu söyleyen Lokman Koyuncuoğlu, “Küresel dünya vatandaşı dedikleri, yani dünyadaki hiçbir kitlenin bir coğrafyaya, bir vatana, bir toprağa bağlı olmadan tüm dünyanın vatandaşı olduğu, sadece küresel anlamda bir ideolojinin olduğu, kendilerini rahatsız eden devletle alakalı baskı yaptıkları bir topluluktur. Yani orada, herhangi bir ülke yok. Dünyayı tek bir topluluk haline getirme projesidir. Küresel dünyanın oyuncağı olmayın. Sosyal medyada birçok dünyaca ünlü yer alıyor. Yani dünyada özellikle televizyon ve internet sektörünü elinde bulunduran medya şampiyonları, size hitap ediyor. Sosyal medya, İnsanlara hiçbir hesap vermeden bomboş, sadece eğlence amaçlı yaşayabilecekleri bir dünya vaat ediyor, bu bilinçle sosyal medya yer alın” diye konuştu.

lokman-bey-konferans-(33).jpg

“MÜSLÜMANLAR MEDYAYA DİKKAT ETMELİ”

“İslam ülkelerinde yaşayan, mahremiyet bilinci olan ve dünyadan sonra da ahirette hesap vereceğinin bilincinde olan Müslümanlar medyaya çok dikkat etmeli” diyerek konuşmasını sürdüren Koyuncuoğlu“Sosyal medyayı, sınırsız bir cinselliğin yaşandığı, herkesin her şeyi yaptığı bir ortam olarak algılarsanız o zaman bu dünya vatandaşlığı, ideolojiler ve sınırlar kalkar. Sizleri bir robot gibi görmeye devam ederler. Bunu özellikle söylüyorum. Gidişat maalesef buraya doğru. Oysa siz Kuran-ı Kerim dersi alıyorsunuz. Okuyorsunuz. Kitabımızın size ne söylediğini çok iyi şekilde görüyorsunuz” dedi.

lokman-bey-konferans-(48).jpg“SOSYAL MEDYAYI DOĞRU KULLANMAK GEREKİR”

Amme cüzünde yer alan Nebe suresinde kıyamet gününden haberler verildiğine dikkat çeken Lokman Koyuncuoğlu, “Orada olup bitecek şeyler çok net anlatılır. Türkçe karşılığı “haber” olan Nebe suresinin ikinci sayfasında Müslümanların cennetteki nimetler ve neyle mutlu olacağı, kendilerine nelerin vaat edildiğinin anlatıldığı sayfadır. Naziat suresinin son ayette derki, dünyada geçen süre bir akşam ya da kuşluk vakti kadardır. Siz dünya nimetlerinden faydalanıp, bunun haz duygusuna tabi ki yaşayacaksınız, ama bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Aslında siz çok şanssızsınız. Eskiden teknoloji bu kadar gelişmemişken, samimi insanlar vardı. Birbirlerinin yüzüne bakarak selam vermek vardı. Şimdi sosyal medyada beğeni üzerine inşa edilmiş bir dünya gerçeği var. Nebe, kıyamet haberi veriyor. Naziat’ta ise dünya sadece kuşluk vakti kadar diyor.Bu kısacık dünya hayatını dolu dolu geçirerek her şeyi faydalı biçimde kullanmak lazımdır. Sosyal medya da önemli bir örnektir. İnsanlar yüzbinlerce takipçisi olduğunda mutlu olur. Ancak bunu doğru kullanmak gerekir. Siz İmam Hatip Lisesi okuyorsunuz. Bu daha değerli bir şey. Bunu daha anlamlı hale getirebilmeniz için yapmanız gereken bazı şeyler var. İlk olarak niçin burada olduğunuzu iyi bilmeniz gerekiyor. İkincisi ise farklı olmak, diğerlerine fark atmak açısından hayatınızda en az bir şeyi çok iyi yapmalısınız. Mesela, biriniz çok iyi eşarp dizaynı, başörtüsü modeli tasarlayabilirsiniz. Ya da herhangi bir iş kolunda profesyonel olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“SİZE GÜVENEN İNSANLARIN ÇOKLUĞUYLA ÖVÜNÜN”

“’Haydan gelen huya gider’ diye bir söz vardır ya, sosyal medyadan gelen de sosyal medyaya gider” diyerek konuşmasını sürdüren Koyuncuoğlu,“Asıl olan gerçek hayattır. Yanınızda size değer verecek, size güvenecek insanların çokluğuyla övünün. Sanal insanların çokluğuyla değil. Sizin amacınız sosyal medyada yüzlerce beğeni almak, ya da çok popüler olmak değil, yanınızdaki güvenilir arkadaşların sizi değerli kılması önemlidir. Eşiniz olacak kişinin de sizi ahlaklı, güvenilir ve duruşuyla hayatının geri kalan kısmını size adayacağı biri olarak görmesi önemlidir. Yani bu tanımadığınız yüzlerce kişinin sizin paylaşımınızı beğenmesinden çok daha önemlidir. Şunu unutmayın; İyi kızlar iyi erkeklerle, kötü kızlar kötü erkeklerle hayatlarını devam ettirirler” dedi.

pkknin-sosyal-medya-calismalarina-dikkat.jpg

“PAYLAŞIMLARINIZA DİKKAT EDİN”

Sosyal medyada paylaşılan hiçbir şeyin kaybolmadığını ifade eden Koyuncuoğlu,“Türkiye kritik süreçten geçiyor. Sizinle ilgili olan nokta şu ki, bugün yazdığınız herhangi bir şey yarın başınızı yakabilir. O yüzden paylaşımlarınıza dikkat edin. Özel hayatla ilgili, kişisel hayatla ilgili şeyleri kesinlikle paylaşmayın. Kendinizi ileride tehlikeye sokacak paylaşımlardan sakının” diyerek sözlerini tamamladı. Lokman Koyuncuoğlu, program sonunda öğrencilerin çeşitli konulardaki sorularına cevaplar verdi.
•HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU