Küresel piyasalar OPEC ve NATO toplantılarına odaklandı

Küresel piyasalar bugün Viyana'da başlayacak OPEC toplantısı ve Brüksel'deki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'ndan gelecek haber akışına odaklandı.
Küresel piyasalar OPEC ve NATO toplantılarına odaklandı

Küresel piyasalar bugün Viyana'da başlayacak OPEC toplantısı ve Brüksel'deki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'ndan gelecek haber akışına odaklandı.

Bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak 172. OPEC Olağan Toplantısı'nda üyelerin, üretim kısma anlaşmasının süresini uzatmaları bekleniyor. Irak'ın hafta başında OPEC'te alınacak kararı destekleyeceğini belirtmesinin ardından üretim kesintisinin en az 9 ay daha uzatılacağı tahmin edilirken, toplantı öncesinde Brent petrolün varil fiyatı 54 doların üzerinde dengelendi.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı da bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de başlayacak. ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk kez katılacağı NATO toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili görüşmeleri çerçevesinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile görüşecek.

Analistler, bu iki toplantıdan gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, Erdoğan'ın Avrupa liderleri ile yapacağı görüşmelerden, Türkiye-AB ilişkileri konusunda gelebilecek mesajların yatırımcıların odak noktasında olacağını kaydetti.

Dün ABD Merkez Bankasının (Fed) toplantı tutanaklarının ardından pay piyasalarında pozitif seyrin devam ettiği görülürken, dolar endeksi günü yüzde 0,12 azalışla 97,24'ten tamamladı. Dolar endeksinin düşüş eğilimini bugüne de taşıyarak Asya piyasalarında 97'nin altına gerilemesi dikkati çekiyor.

Fed tutanaklarında üyelerin genel olarak bir sonraki sıkılaştırma adımını atmadan önce son dönemdeki yavaşlamanın geçici olduğunu gösteren daha fazla kanıt için beklemenin sağduyulu olacağını belirtmeleri öne çıkarken, çoğu üyenin ekonomik verilerin beklentileriyle uyumlu gelmesi durumunda sıkılaştırma için yakında bir adım daha atılmasının uygun olacağını söylediği görüldü. Ayrıca tutanaklarda neredeyse tüm üyelerin, gösterge faiz oranının beklenen patikada kalması durumunda bilançonun küçültülmesine bu yıl içinde başlanmasını uygun bulduğu ifade edildi.

Tutanakların ardından kazançlarını genişleten New York Borsasında, Dow Jones endeksi yüzde 0,36, S&P 500 endeksi yüzde 0,25 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,40 yükselişle günü tamamladı.

Avrupa tarafında, haziran ayında erken seçime gidecek olan İngiltere'nin dışındaki pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin para politikasında bir değişikliğe gitmeye gerek görmediğini belirtmesine karşın Almanya'da DAX endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,13, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,40 yükseldi.

Bugün Asya tarafında, pay piyasalarının pozitif bir seyir izlediği, dolar/yen paritesi ve altın fiyatlarının ise yatay seyrettiği görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,38, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde, BIST 100 endeksi dün kapanış rekorunu yüzde 0,61 daha geliştirerek 98.313,77 puana taşırken, Fed tutanakları sonrası gerileyen dolar/TL bugün 3,55'in altını gördü. Dolar/TL bankalararası piyasanın açılışında 3,5530 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün OPEC ve NATO toplantılarından gelecek haberlerin izleneceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 97.700 seviyesi üzerinde kaldığı sürece hedefinin 100.000 psikolojik direnci olacağını, dolar/TL'nin ise 3,5530 desteğinin altında kalıcılık sağlaması durumunda 3,48'lere kadar devam edecek bir düşüş trendine girebileceğini dile getirdi.