Küresel Türkiye'nin işaret fişeği olacak

Başbakan Davutoğlu, "3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin işaret fişeği olacak" dedi.
Küresel Türkiye'nin işaret fişeği olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Mega Proje Tanıtımı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün sizlere müjdelediğimiz 3 katlı mega proje, 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, sembolik bir anlam da taşıyor. 3 kat demek; 3 imparatorluk demek. Üç kat, iki karayolu, bir metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin işaret fişeği de olacak. İstanbul'a her şey yakışır" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "Bu projeyle zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakika, İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bunları birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu bütüncül projeyle şimdi İstanbul'daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlanıyor. İstanbul'daki bütün ana akslar birbirine bağlanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Köprüsü, birbirine bir ring halinde bağlanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ihtiyacı olan karayolu geçişi ve Boğaziçi Köprüsü'nü tamamlayacak olan metro geçişi tek bir hat ile üç katlı büyük mega projesi ile bir bütünlük haline geliyor.

Bu proje, çevre dostu projedir. İstanbul'un siluetine hiç bir zarar vermeyecek bir projedir. Aksine yeryüzü üzerindeki trafik üzerinden İstanbul'un dokusuna verilecek zararı ortadan kaldıracaktır. Bu projeyle yıllık sera gazları yılda 115 bin ton azalacak, havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlatılacak.

5 yıl içinde de 2020'ye gelmeden inşallah 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul'a, Türkiye'ye, dünyaya hizmete hazır hale gelecek"