Kürt aşiretleri 'para' iddialarına tepkili

Eski CHP MYK üyesi ve AK Parti'den milletvekili adayı olan Sayan, "Emekli bir albay tarafından ortaya atılan iddialar, 15 Temmuz Türk-Kürt kardeşlik ruhuna kasteden hain ve tehlikeli bir söylemdir" dedi.
Kürt aşiretleri 'para' iddialarına tepkili

Kürt aşiretlerince, "İngilizlerin bazı Kürt aşiretlerinin borçlarını ödediği"ne yönelik iddiaların bölgede denge unsuru olan Kürt aşiretlerinin itibarını zayıflatmayı amaçladığı, 15 Temmuz Türk-Kürt kardeşlik ruhuna kasteden hain ve tehlikeli bir söylem olduğu belirtildi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Ankara'ya gelen 50'nin üzerindeki Kürt aşireti temsilcisi, Ulus'taki Birinci Meclis binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un gündeme getirdiği "İngilizlerin Kürt aşiretlerinin borçlarını ödediği" iddialarına tepki gösterdi.

Aşiretler adına ortak açıklamayı, eski CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve AK Parti milletvekili adayı olan Savcı Sayan yaptı.

Türkiye'nin yeniden kurtuluş mücadelesi verdiği tarihi günlerde, Kürt aşiret ve aile mensuplarının, dedelerinin kurbanlar kesildikten sonra açtığı kurucu meclis binasının önünde yeniden bir araya geldiklerini belirtti.

Milletin ve devletin yanında olduklarını, 15 Temmuz'da Doğu ve Güneydoğu'da bütün il ve ilçelerde milyonların, darbeye tepki göstermek için sokağa döküldüğünü, bayrağına, siyasi iradeye sahip çıktığını vurgulayan Sayan, "Bu birlik ve beraberlik ruhu, ülkemizin, milletimizin iç ve dış düşmanlarını rahatsız etmiş olacak ki malum terör odaklarının yeni bir propaganda hedefine konulmuştur. Emekli bir albay İngilizlerin Kürt aşiretlere para verdiğini, borçlarını ödediğini ve aşiretleri Türkiye'ye karşı yeni bir ayaklanma için örgütlediğini beyan etmiştir." ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz Türk-Kürt ruhuna kasteden hain bir söylem"

Sayan, şunları kaydetti: 

"Hasan Atilla Uğur isimli emekli bir albay tarafından ortaya atılan iddialar, bölgede denge unsuru olan Kürt aşiretlerinin itibarını zayıflatmaya, bunun üzerinden Kürt toplumunu tezyif ve tahkir etmeye, devletin asli kurucu unsuru olmadığı algısını bilinçaltına yerleştirmeye yönelik olup, 15 Temmuz Türk-Kürt kardeşlik ruhuna kasteden hain ve tehlikeli bir söylemdir." 

Açıklama, aynı zamanda Van'ın Gevaş ilçesi Belediye Başkanı Sinan Hakan tarafından Kürtçe olarak da okundu.

"Milyonlarca insanın şerefiyle oynamanın haklı gerekçesi olamaz"

AA muhabirine konuşan Diyarbakır İzol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İrfan Akba, "Kendini bilmez emekli bir albayın yaptığı açıklamalar biz aşiretleri son derece rahatsız etmektedir." dedi.

Türkiye'de 22 ilde yaklaşık 3 milyon mensubu olan büyük bir aşiret olduklarını dile getiren Akba, "Geçmişte de aynı spekülasyonlar çıktı, İngilizler tarafından aşiretlere para yardımının yapıldığına yönelik. Dedelerimiz buna engel oldu. Onlara inanılmaz hakaretler ederek ülkeden kovdu." ifadelerini kullandı.

Malatya'nın en büyük aşiretlerinden Drejan üyesi Nevzat Öztürk ise Kürt aşiretlerine yönelik iftiraları kabul etmediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Kürt aşiretleri olarak 1071'den bu tarafa devletimizin yanındayız. Milyonlarca insanın onurlarıyla, şerefleriyle oynamalarının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Kendilerini kınıyoruz."