Kurtulma zamanı

YENİ HABER - MERVE ATEŞ
Kurtulma zamanı

Sigarayı bırakmak için kullanılan ilaçlar sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın vatandaşlara ücretsiz verilecek. Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hüsnü Murat Kaya sigara bırakmak isteyen vatandaşları ilgili birimlere davet etti.

Bakanlar Kurulunca nikotin replasman preparatları ile Bupropion HCI ve Vareniklin içerikli ilaçların, sigarayı bırakma tedavisi alanlara sayıları 300 bini geçmemek şartıyla sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın ücretsiz karşılanması kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'te yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, sigarayı bırakma tedavisi alan hastaların; sayıları 300 bini geçmemek şartıyla herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak nikotin replasman preparatları ile Bupropion HCI ve Vareniklin içerikli ilaçlardan, tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimleri vasıtasıyla yararlanılması kararına ulaşıldı.

 

“KARARI DOKTOR VERECEK”

Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hüsnü Murat Kaya Türkiye'nin “Dumansız Hava Sahası” içerisinde yaşaması için  tütün ürünleri ile mücadele noktasında  son yıllarda atılan ciddi adımlarla çok başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi.Dr.Kaya, “ Vakaların kimler olacağına "sigara bırakma polikliniklerinde görev yapan hekimlerin karar vereceğini" bildirdi.Kaya, “Sigarayı bırakma tedavileri Hastalıkları önlemede en önemli adım sigarayı bırakmaktır. Sigara içen her 100 kişiden 70’i sigarayı bırakmak istemekle birlikte her yıl ancak 100 kişiden 40’ı bırakma girişiminde bulunmaktadır. Desteksiz bırakma girişimlerinde neredeyse tamamı sigaraya tekrar başlıyor.”ifadelerini kullandı

“BİR ÇOK MERKEZDE TIBBİ YARDIM VERİYORUZ”

Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hüsnü Murat Kaya, Konya’da faaliyet gösteren sigara bırakma merkezleri hakkında bilgi verdi  . Kaya “ Meram Tıp Fakültesi, Selçuklu Tıp Fakültesi. Meram Eğitim Araştırma, Numune Hastanesi, Beyhekim hastanesi ve toplum sağlığı merkezi olmak üzere bir çok bölgede sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz” diye konuştu.

NİKOTİN YERİNE KOYMA TEDAVİLERİ (NRT)

         Kaya, “ Sigarayı bırakma yöntemlerinden biri olan nikotin yerine koyma tedavisinin (NRT) amacı, sigaranın kesilmesini izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluk şikayetlerini ortadan kaldırmaktır. Nikotin yerine koyma tedavisi hekim kontrolünde uygulanmalıdır. Kişide yüksek veya orta derecede nikotin bağımlılığı saptanırsa, günde 15 adetten fazla sigara içiyorsa veya hafif derecede bağımlı olmasına rağmen sigarayı bırakmak için kullandığı diğer yöntemlerden fayda görmemişse nikotin yerine koyma tedavisi uygulanır.”diye konuştu.