Kurtulmuş: Darbecileri tasfiye etmek şimdi daha kolay

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu darbecileri tasfiye etmek, devletin içinde bulundukları en ince kılcal damarlara kadar bunları ortaya çıkarmak şimdi daha kolay." dedi.
Kurtulmuş: Darbecileri tasfiye etmek şimdi daha kolay

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Darbe girişimi sırasında CNN Türk yayınının durdurulduğunu anımsatan Kurtulmuş, "Darbeciler, caniler tarafından işgal edilen stüdyoyu halk kurtardı. Bütün yayın grubunuza hem geçmiş olsun dileklerimi hem teşekkürlerimi ifade ediyorum." dedi.

"Darbe tehlikesi geçti mi, bitti mi? Devlet her yerde tam hakimiyetini kurdu mu?" şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, bunun çok büyük, gözü kara, ahlaksızca ve canice bir darbe teşebbüsü olduğunu bildirdi. TBMM ve bizzat milletin kendisini hedef alarak, bomba atan bir anlayışla karşı karşıya kalındığını ifade eden Kurtulmuş, milletin iradesi, basın ve siyasetin dirayeti olmaması halinde bu girişimin başarıya ulaşabileceğine dikkati çekti.

"Meydanlarda bulunmaya devam edin"

Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Şu an itibarıyla 15 Temmuz'da ortaya konulmaya çalışılan darbe tehdidinin giderildiğini söylemek mümkündür, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil. Tedbiren bu demokrasi nöbetine, meydanlarda bulunmaya devam edin. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, hepimiz halkımızı meydanlarda olmaya davet ediyoruz. Bir süre daha tedbiren uyanık olmakta fayda var. Halkın gücü, bu memlekette her şeyin üstünde olduğunu darbecilerin tanklarının üstüne çıkarak ortaya koydu. Halkın gücü, 160'ın üzerinde şehit vererek darbeye karşı durarak gücünü ortaya koydu. Bu halkın gücünü görmek lazım. Bütün cümle aleme örnek olacak. Türkiye'deki darbe heveslilerine değil sadece, dünyadaki bütün antidemokratik unsurlara ders veren bir geceydi o gece."

"Darbecilere topyekun dersini verelim"

Kurtulmuş, darbe girişiminin gerçekleştiği gecenin kötü bir gece olduğunu ancak iyi bir sabaha uyanılacağını belirttiklerini anımsatarak, millete, medyaya ve siyasi partilere bu konuda büyük ve güzel bir sınav verdikleri için teşekkür etti. "Darbeciler kaybetti, millet kazandı." diyen Kurtulmuş, bu nedenle millette, siyasilerde ve iktidarda bir "gevşeme" yaşanmamasını istedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bu darbecileri tasfiye etmek, devletin içinde bulundukları en ince kılcal damarlara kadar bunları ortaya çıkarmak şimdi çok daha kolay. Dolayısıyla bunların hepsinin olacağından milletimizin hiç şüphesi olmasın. Yeter ki şu desteğe bu hafta da devam etsinler. Meydanlara çıkmaya devam etsinler. Akşam saatlerinde yaz havası, hava güzel, hatta bazı yerlerde çok aşırı sıcak, buna rağmen halkımız meydanlarda. Bunu bir yaz şenliği gibi, 'demokrasi şöleni' şeklinde sürdürelim ve inşallah darbecilere topyekun dersini verelim." ifadesini kullandı.

"Deli cesaretine sahip bir meczup olabilir"

Darbe girişiminde bulunan "çetenin" kendini çok iyi kamufle ettiğine işaret eden Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Bunu yıllardır söylüyorduk, bazıları 'Çok abartıyorsunuz, bu kadar da olur mu?' diyordu. Hatta Milli Güvenlik Kurulu bunu terör örgütü olarak saydığı zaman 'Nerede bu adamların silahları? Bunlar nasıl silahlı terör örgütü olabilir ki' diyen bazı saf kardeşlerimiz vardı. Şimdi görsünler, değil ellerinde silahlar, ellerinde uçaklar, helikopterler var. En ufak bir izan, ahlak ve iman emaresi taşımadıkları için halkın üstüne rahatlıkla ateş edebilecek kadar da deli cesareti içerisindeler. Bunu gördük. Şimdi ola ki sağda solda yine kendisini çok iyi kamufle etmiş, deli cesaretine sahip bir meczup olabilir. Bunun için de TSK da büyük bir teyakkuz halinde. Titizlikle çalışmalarını en teferruatlı şekilde sürdürüyor. Sürekli biz de hükümet olarak silahlı kuvvetlerimiz ve Genelkurmay Başkanımızla bu sürecin bundan sonrasının yürütülmesi için gayret sarf ediyoruz. Çok şükür darbe püskürtülmüştür, bunu çok açık söyleriz. Ama tedbirleri almak, uyanık olmak durumundayız. Bundan sonraki süreçte hem halkımızın, TSK başta olmak üzere bütün askeri bürokrasimizin, zaten hükümetimizin hiç aksatmadan işlerini yürütmesi lazım."

Kurtulmuş, korkulu rüya görmektense, uyanık olmanın daha faydalı olduğunu belirterek, tedbir almaya devam edeceklerini vurguladı.

"Ağabeyinden emir almayı farz telakki eden yapı"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Genelkurmay Başkanı'nın en yakınındaki adam, emir subayı, özel kalem müdürü tarafından bu yapılıyor. Genelkurmay Başkanı'nın kafasına silah dayayacak kadar ileri gidiliyor. Hiç istihbarat yok muydu, hiç bilinmiyor muydu?" şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi:

"Tabii ki ulaşmış bir takım bilgiler var. Cuntacı bir darbe. Dar bir kadro. Emir-komuta içerisinde olsa belki biraz daha sızma olabilir. Çünkü herkes o silsile içerisinde olacak. Kendisinden başka hiç kimseye güvenmeyen, askeri mesleki ilkelerin hiçbirisine itibar etmeyen bir yapı. Komutanından değil, dışarıdaki ağabeyinden emir almayı farz olarak telakki eden bir yapı. Dünyanın hiçbir örgütlü yapısında bulunamayacak kadar aşırı gizlilik var. Bu bilgiler alınamadı, alınsaydı tedbirler alınırdı. Uzunca bir süredir, birçok yerde söylüyoruz, bazen açıkça söyleyemiyoruz, TSK'dan Merkez Bankasına, Emniyetin içerisinden yargıya kadar çok yerde bu insanların uzantıları, elleri kolları olduğunu ifade etmeye çalışıyorduk, tedbirler alınmaya çalışılıyordu. TSK da bu anlamda tedbirlerini almaya çalışıyordu."

"Kamikaze"

Numan Kurtulmuş, "Başka bir tarih planlanıyordu, Yüksek Askeri Şura'da çok büyük bir tasfiye süreci yaşanacağı için bu darbe öne çekildi" iddiasının hatırlatılması üzerine de "Kuvvetle muhtemeldir. Kuvvetle muhtemel, baktılar ki birçok mevziyi kaybedecekler, 'Ne yapalım? Kamikaze, girelim bu işin içerisine. Bir intihar komandosu mantığı ile bu işi yapalım' diye." ifadesini kullandı.

Darbe girişimini "kamikaze" olarak nitelendiren Kurtulmuş, "Tam böyle. Başka nasıl ifade edebilirsiniz? Hiçbir aklın almayacağı bir şey. TBMM'de alçak uçuş yapacaksınız. Çankaya'ya getireceksiniz, tanklarınızı koyacaksınız. Havaya ateş açacaksınız tanklarınızla. Halkın üzerine Ankara ve İstanbul'da ateş açacaksınız. Arabaların üstünden tanklarla geçeceksiniz. Allah aşkına nereyi işgal ediyorsunuz, siz kimsiniz? Böyle bir izansızlık, böyle bir fütursuzluk olabilir mi? Herhalde artık herşeyi kaybediyoruz telaşıyla bunun içerisine girdiler. Çok şükür Allah milleti korudu, bu millete acıdı, bu millet de kendi geleceğine sahip çıktı." açıklamasında bulundu.