Kurtulmuş: Siyaset kardeşlikle bunlara her türlü dersini verecek

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Siyaset, barış diliyle, kardeşlik diliyle, işbirliği ve dayanışma içerisinde bunlara her türlü dersini verecek. Allah'ın izniyle bu memlekette işlerimiz çok daha güzel olacak." dedi.
Kurtulmuş: Siyaset kardeşlikle bunlara her türlü dersini verecek

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kazan ilçesinde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitap etti.

Darbe girişiminde bulunanların her şeyi planladıklarını, uçakları, tankları, tüfekleri, helikopterleri, planları, destekçileri, ağa babaları, sırtlarını sıvazlayanlarla her şeylerinin tamam olduğunu bildirdi. Kurtulmuş, "Zannettiler ki bu millete diz çöktürecekler. Zannettiler ki bu millet, onların bu planlarına uyacak. Her şeyleri vardı ama millette olan bir şeyi unuttular. Bu milletin inancı, feraseti, ahlakı, direnme ruhu vardı. Bunu unuttular, onlar diz üstü çöktüler." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Hep büyüklerimizden Çanakkale destanını duyardık. Çanakkale'de dünyanın en güçlü gemileri işgale gelmişti. Hiç görmediğimiz silahlarla Çanakkale'de karşılaştık. Çanakkale'de uçakları, gemileri, her türlü savaş makineleri vardı. Aynen 15 Temmuz akşamında olduğu gibi. Ama Çanakkale'de destan yazan dedelerimizin ellerinde sadece kazma kürekler, dillerinde sadece 'Allahüekber' sesleri ve gönüllerinde sadece vatan sevgisi vardı. Onlar da olmayan biz de vardı. Destan yazılır, hep duyardık, tarihten okurduk. Ama bu aziz millet nasıl destan yazıldığını 15 Temmuz'da gösterdi. Şimdiye kadar da bu destanı sürdürmeye devam ediyorsunuz. 

"Bu millet, Allah'ın huzuruna alnı ak gitmeyi hesap eder"

Kurtulmuş, darbecilerin yine bilmedikleri bir şey olduğunu aktararak, “Onlar yaşamak için hesap yaparlar. Dünyada tarih boyunca emperyalistler ve uşakları ne zaman harekete geçseler, diğer insanları nasıl baskı altına alır, biz nasıl daha iyi yaşarız diye hesap yaparlar. Ama unuttular ki bu aziz, büyük millet, iyi yaşamaktan daha çok, iyi bir şekilde ölmeyi hesap eder ve Allah'ın huzuruna alnı ak bir şekilde gitmeyi hesap eder.” ifadesini kullandı.

Numan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu hainler, bu FETÖ'cü eşkıyalar, bunların arkasındaki güçler bu memlekette ne yapmak istedilerse tam tersi oluyor. Milleti bölmek, parçalamak istediler, iç savaş çıkarmak istediler. Tam tersi oldu. Hep beraber biraraya geldik. Biliyorum ki bu alanda, bu meydanda, her partiden, her mezhepten, meşrepten kardeşim var. Türkiye'de yaşayan bütün etnik yapılardan kardeşlerim var. Onlar bizi dağıtmaya çalıştı. Şehitlerin yüzü suyu hürmetine bu millet tek vücut oldu, yek vücut oldu, hem bu FETÖ çetesinin başına hem de onların arkasındaki güçlerin başına yumruğu indirdi. Onlar, siyasetin kavga etmesi için de bunu yaptılar. Hatta siyasi zemin hiç kalmasın, Türkiye başka bir şekilde yönetilsin diye bunu yaptılar. Ama tersi oldu. Siyaset, barış diliyle, kardeşlik diliyle, işbirliği ve dayanışma içerisinde bunlara her türlü dersini verecek. Allah'ın izniyle bu memlekette işlerimiz çok daha güzel olacak."

"Türkiye bu çeteden kurtulacaktır"

Kurtulmuş, her şerden bir hayrın doğduğunu, bu şerden iki hayrın ortaya çıktığını, birincisi milletin birleşip bütünleşerek darbecilerin üzerine gittiğini bildirdi.

İkinci hayrın ise bu kişilerin devletten temizlenip kazınması yönünde ortaya çıktığına işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sakın ha merak etmeyin. Türkiye bu çeteden kurtulacaktır ancak bunu yaparken bunlarla bağlantısı ilişkisi olmayan, hiçbir şekilde ilgisi olmayan kardeşlerim çekinmesin. Sizin için bir olağanüstü hal var mı? İşinize, gücünüze devam ediyorsunuz, edeceksiniz. Ekonomimiz ve Türkiye'nin toplumsal hayatı için olağanüstü hal yok. Kimse kısıtlanmıyor. Kimseye bir şey yok ama bu darbecilerin, FETÖ’cülerin, bunlarla irtibatı, ilişkisi olanların korkması lazım. Onlardan her türlü hesabı soracağız. Öyle kolay değil. O kadar basit değil hainlik bu memlekette. Benim paramla, sizin paranızla, milletin parasıyla aldığı uçağa bineceksin, milletin, fukaranın parasıyla alınan helikoptere bineceksin, milleti öldüreceksin. Hiç şüpheniz olmasın. Bu darbe teşebbüsüne katılan, karışan, destekleyen, yanında gölgesinde duran herkesten hesap soracağız. Herkesin burnundan fitil fitil getireceğiz.

Bu şerden bir hayır daha doğdu. Artık bu memlekette kimsenin aklının ucundan dahi darbe yapmayı geçiremeyeceği şekilde Türkiye'yi, sistemi demokratikleştiriyoruz. Türkiye'de sivi- asker ilişkilerini yeninden dizayn ediyoruz. Bu anlamda Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) yeniden yapılandırıyoruz. Bundan sonra TSK içinde hiçbir çete milletin kendisine vermediği yetkiyi kullanarak darbe yapmayı aklının ucundan dahi geçiremeyecek."  

Şehit ve gazi yakınlarıyla bir araya geldi

Kurtulmuş, Kazan ilçesinde demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitabının ardından Kazan Belediyesinde şehit ve gazi yakınlarıyla bir araya geldi.

Çıkışta gazetecilerin, Kazanlıların ilçeye kahraman unvanı verilmesi isteğiyle ilgili sorusu üzerine Kurtulmuş, ilçe halkının kahraman unvanını tercih ettiğini söyledi.

Demokrasi nöbetinin tutulduğu meydanın da böyle bir duygu seli içinde olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Kazan'ın büyük bir destan yazdığını belirtti.

Yıldırım Beyazıt ile Timur'un savaşında adı Mürted olarak bilinen bölgenin gerçekten büyük kahramanlık ve şecaat örneği ortaya koymasının Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından ve zaferlerinden olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu unutulacak bir şey değildir. Kazanlıların 'kahraman' isteğini Bakanlar Kurulu'na taşıyacağım. İnşallah böyle bir karar çıkartabiliriz. Kazan bunu fazlasıyla hak ediyor. Gazi de denebilir kahraman da. Kazan ne istiyorsa. Kazan hakikaten bu sıfatlara layık bir ilçe olduğunu ortaya koydu. Kazan halkına teşekkür ediyoruz. 9 şehidimiz var. Onları rahmetle anıyoruz. Yaralıları anıyoruz. Onların bu cesaretleri, fedakarlıkları olmasaydı Allah korusun Türkiye bugün bambaşka bir Türkiye olacaktı. Ne siz burada olacaktınız, ne biz burada olacaktık. Ne siz bu soruyu soracaktınız ne de biz böyle cevap verecektik. Türkiye bir kabus gecesinin sabahı aydınlığa doğdu. İnşallah bundan sonra yolumuza daha aydınlık şekilde devam edeceğiz."