Kurtulmuş: Siyasette düşmanlık dili bitecek

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş son dönemde yaşananları değerlendirdi.
Kurtulmuş: Siyasette düşmanlık dili bitecek

15 Temmuz darbe girişiminin perde arkasını, olağanüstü hal kararının kapsamına yönelik soru işaretlerini ve bundan sonraki süreçte AK Parti hükümetinin izleyeceği politikaları, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ile konuştuk....

-15 Temmuz sonrası olağanüstü hal (OHAL) kararı almanız illa gerekli miydi? 

Bu millete karşı bir OHAL değil, devlete karşı ayaklanmış bir çeteye karşı OHAL’dir. Amacımız, Türkiye’de olağan işleyen siyasi karar mekanizmalarına müdahale etmek değil. Kanun hükmünde kararnameler (KHK) çıkarmamızdaki esas maksat; devletin içinde, TSK’da, yargıda ve emniyette odaklanmış bu cinayet çetesinin irtibatta olduğu, darbe teşebbüsüne bir şekilde destek olan kim varsa ortaya çıkarmak. Tabiri caizse, devletin bunlardan temizlenmesini amaçlıyoruz.

-Açığa alınan 70 bine yakın kamu görevlisinin durumu ne olacak? On binlerce insanın ailelerinin mağdur olmaması ve masum insanların kriminalize edilmemesi için önlem alacak mısınız? 

Doğru söylüyorsunuz, çok fazla vatandaşı ilgilendiren böyle hassas bir durumda gerçekten suçlu olanların ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu örgütün mensuplarını devletin içinden temizlerken hem çok kararlı olmalıyız hem de adaleti sağlamalıyız. Kurunun yanında yaş yanmamalı. Açığa alınanlar soruşturmaya tabi tutulacak. Bunların içinde örgütle direkt irtibat kurduğu tespit edilenlere ayrı, doğrudan ilgisi olmayanlara ayrı uygulama yapılacaktır. 

- Dün Resmi Gazete’de yayımlanan KHK, personel rejimiyle ilgili yapılması planlanan değişikliği de içeriyor. Açığa alınan kamu çalışanlarının emekliye sevk edilmeden görevden uzaklaştırılması ihtimali var mı? 

Dediğim gibi, soruşturmalar başlatıldı. Örgütle birinci derecede irtibatlı olanların memuriyetine son verilecek. Titiz bir inceleme yapılacak.

Haberturk