Kurucu üyeler panik odasında

Kurucu üyeler panik odasında

AB’nin kurucu 6 ülkesinin dışişleri bakanları, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının oluşturduğu hasarı en aza indirebilmek için Berlin’de bir araya geldi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma sürecinin bir an önce başlatılması istendi. “Cameron sorumluluk aldı, sonuçlarına katlanmalı” denildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelen AB'nin kurucu 6 ülkesinin dışişleri bakanları, İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkma sürecinin bir an önce başlatılmasını istedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn İngiltere'nin AB'den ayrılmasının sonuçlarını görüşmek için Almanya Dışişleri Bakanlığının Berlin'deki konuk evi Villa Borsig'de bir araya geldi.

toplanti-001.jpg

SONUCA SAYGILIYIZ

Görüşmenin ardından açıklama yapan Steinmeier, İngiltere'de referandumda çıkan sonuca saygı gösterdiklerini ve bu sonuçtan sonra bu ülkenin kendi iç işleriyle ilgilenmesini de anladıklarını belirtti.
Ancak İngiltere'deki sonuçtan sonra bu ülkenin AB'den çıkması için Avrupa Sözleşmesi'nde yer alan 50. maddeyi uygulamaya koyarak müzakerelere başlanması gerektiğini ifade eden Steinmeier, “Bu süreç çıkmaza girmeden, bir an önce başlanmalı" dedi.

BİRARADA KALMAK ORTAK GÖREV

Steinmeier, toplantıda Avrupa ülkelerini bir arada tutulması yönünde bir irade beyanında bulunduklarını ifade ederek, bunun ortak bir görev olduğunu kaydetti. Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault da İngiliz halkının açık bir şekilde tutumunu ortaya koyduğunu belirterek, “(İngiltere Başbakanı) David Cameron sorumluluğu aldı ve bu sorumluluğu şimdi üstlenmeli, sonuçlarına katlanmalı. Bu sonuçları kendisi de beklemiyordu" şeklinde konuştu.

27 ÜLKEYE DE SAYGI DUYULSUN

Söz konusu 50. maddenin hızlı bir şekilde uygulanmasını isteyen Ayrault, “Şimdi güvensizliğin olduğu bir dönemin başlamasına izin veremeyiz" ifadesini kullandı. Sonucun bir an önce uygulanmaması durumunda ekonomik, siyasi ve mali sonuçları beraberinde getireceğini vurgulayan Ayrault, üzülmelerine rağmen İngiltere'deki sonuca saygı duyduklarını ancak diğer 27 ülkeye de saygı duyulması gerektiğini kaydetti.
Ayrault, AB'nin kuruluş ruhunu hatırlatarak, AB'nin değerlerine dönmesi gerektiğini ifade etti.

SÜREÇ HEMEN BAŞLASIN

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn da referandumda İngilizlerin AB'den ayrılma kararı aldıklarını anımsatarak, bunun uygulanması gerektiğini söyledi. İngiltere'nin üyelikten ayrılaması yönünde sürecinin başlatılmasını isteyen Asselborn, “Bu olmazsa 4 ay, belki daha uzun bir süre güvensizlik olur" dedi. Söz konusu 50. maddenin yürürlüğe konması konusunda bir oylamanın olmamasını ümit ettiğini belirten Asselborn, “Bu AB'ye ve İngiltere'ye uymaz. Burada açık olunması lazım. Halk konuştu ve bizim bu kararı uygulamamız gerekir" şeklinde konuştu.

BİRLİK KURALLARI BELLİ

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni de AB'nin 27 üye ülke 440 milyonluk nüfusuyla devam edeceğini belirtirken, bir soru üzerine ayrılık sürecinin uzamaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:
“Birlikten ayrılmayı belirleyen kurallar var. Kim ayrılmaya karar verdiyse, bu mekanizmayı bir an önce çalıştırmalı. AB'nin, İngiltere'nin kendi iç dinamikleri için aylarca rehin edilmesine izin veremeyiz."

Depresyona giremeyiz

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, İngilizlerin aldığı kararın ardından histeriye ve şoka girilmemesi gerektiğini belirterek, “Telaşa düşülmemesi gerekir. Sanki tüm cevaplar hazır olduğu gibi yapamayız. İngiltere'nin kararının ardından depresyona ve hareketsizliğe düşemeyiz" dedi. Yapacakları fikir alışverişinin gerekli olduğunu söyleyen Steinmeier, AB'de kalan ülkelerin, İngiltere'nin kararının ardından Avrupa'yı güçlü kılma iradesini göstereceğini ifade etti. Steinmeier, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de yarın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi Berlin'de ağırlayacağına işaret etti. Steinmeier, bu tür görüşmelerin ve fikir alışverişlerin gelecek günlerde devam edeceğini bildirdi.

Kedi fare oyunu değil

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault da görüşme öncesi, İngiltere'nin AB'nin ayrılıkları düzenleyen 50. maddesini bir an önce devreye sokmasını istedi ve “Britanya'nın Avrupa ile kedinin fareyle oynadığı gibi oynaması doğru olmaz" dedi.
AB'ye üye ülkelerin birlikten çıkışı, Lizbon Antlaşmasının 50. maddesinde düzenlendi. Her üye devletin, kendi anayasal kurallarına uygun olarak Birlik'ten ayrılmaya karar verebileceği belirtilerek, bu belli bir takvime bağlanır. Aksi bir anlaşma olmadığı takdirde ayrılma süreci takvimi 2 yıldır. Birlik'ten çekilen bir devlet Birliğe yeniden katılmak isterse, talebi 49. maddede belirtilen usule tabi olur. AB'den resmen ayrılmasının 2 ila 10 yıl sürmesi beklenirken, bu süre de İngiltere AB kurallarına tabi olacak.