Hatice Dursun

Hatice Dursun

Kut-ül Amare zaferinin 101. Yıldönümü

Kut-ül Amare zaferinin 101. Yıldönümü

Osmanlı ordusunun Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale'den sonra en büyük zaferi olan Kut'ül Amare Zaferi'nin 101. Yıldönümüydü 29 Nisan.

Osmanlı ordusu, Bağdat'ı ele geçirmek isteyen İngiliz ordusunu Irak'ın Kut bölgesinde kuşattı ve 29 Nisan 1916'da büyük bir zafer elde etti.

101 yıl önce 29 Nisan’da sonuçlanan kuşatma sonrasında İngilizlerin 6’sı general, 476’sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 askeri esir alındı.

İngiliz askeri güçlü Türk askerleri karşısında ağır bir yenilgi aldı.

O gün adeta İngiliz Askerlerine Türk Darbesi oldu.

Kûtu’l-Amâre Zaferi, İngiltere’nin hem bütün politikasını hem de inancını sarstı.

İngilizlerin, Türk tarih kitaplarından bile sildirecek kadar unutmak istediği muhteşem bir zaferin adıdır Kut-ül Amare.

29 Nisan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son büyük askeri zaferi, Kut’ül Amare’nin yıldönümü. İngiltere, 1916'daki bu savaşta tarihinin en büyük mağlubiyetlerinden birini yaşadı.

1952 tarihine kadar "Kut Bayramı" olarak kutlanana Kut`ül Amare zaferi, Türkiye`nin NATO üyeliği dolayısıyla bu kutlama kaldırılmış ve zafer unutulma aşamasına kadar gelmiştir.

Kut`ül Amare, kardeşliğin, yiğitliğin ve nice kahramanların unutulmayacak hikâyeleriyle dolu bir zaferdir.

İngilizlerin adeta bozguna uğratıldığı bu zaferi asla unutturulmayacaktır.

Bu şanlı zaferi bizlere armağan eden Halil Paşa,  "Orduma" başlığıyla başlayan zafer mesajında “Arslanlar! Bugün Türklere şeref, şan; İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprakların güneşli havasında, şehitlerimizin ruhu şad ve handan uçuşuyorlar. Hepinizin pak alınlarınızdan öperek, hepinizi tebrik ederim. Bize 200 yıldan beri tarihimizde okunmayan bir vak’ayı kaydettiren Allah’a hamd ve şükürler olsun. Allah’ın azametine bakınız ki, 1500 senelik İngiliz tarihine böyle bir vak’ayı ilk defa sizin süngülerinizle yazdırdı.”“Bugüne ‘Kut Bayramı’ adını veriyorum. Ordumun her ferdi her yıl bu günü kutlarken, şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okunsun.” Demiştir.

Zaferin 101. yılı kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Dursun Arşivi
SON YAZILAR