Kuveyt İranlı tutukluları ülkelerine teslim etti

Kuveyt yönetimi, 47 İranlı tutukluyu ülkelerine teslim etti.
Kuveyt İranlı tutukluları ülkelerine teslim etti

Kuveyt İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Medya Birimince yapılan yazılı açıklamada, "Kuveyt, 2004'te iki ülke arasında imzalanan anlaşma gereğince 47 tutukluyu ülkelerine teslim etmiştir." ifadesine yer verildi.

Tutukluların İran Havayolları aracılığıyla ülkelerine gönderildiği, iki ülkenin içişleri ve adalet bakanlarının da teslim esnasında hazır bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, tutuklulara yöneltilen suçlamalarla ilgili bilgi verilmedi.

Kuveyt İçişleri Bakanı Yardımcısı Halid ed-Diyeyn ise cezalarının kendi ülkelerinde infazının garanti altına alınması şartıyla ve aileleriyle irtibat kurabilmeleri için tutukluların karşılıklı takas edilmesi konusunda iki ülke arasında bir dizi görüşme yapıldığını söyledi.

Diyeyn, Kuveyt'in takas anlaşması imzalayarak insan hakları anlaşmaları ve bu konuda çıkan tavsiye kararlarına bağlılığını gösterdiğini aktardı.

Kuveyt ve İran, 2004'te aile, ticaret ve medeni hukuk alanlarında adli işbirliği anlaşması imzalanmıştı. İran'ın Kuveyt Büyükelçisi Ali Rıza İnayeti geçen yıl yaptığı bir açıklamada, iki ülke arasında söz konusu anlaşmanın etkinleştirilmesi konusunda mutabakat olduğunu kaydetmişti.

İnayeti, Kuveyt'teki 192 tutukludan 162'sinin İran'a dönmek istediğini, İran'da ise sadece bir Kuveytli kadın tutuklunun olduğunu aktarmıştı.