Kuzey Ege havzası suya kavuşuyor

Kuzey Ege havzası, Kınık Sağ Sahil Sulaması'nın tamamlanmasıyla ayın sonunda suya kavuşacak.
Kuzey Ege havzası suya kavuşuyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Ege'nin Türkiye'nin en verimli havzalarından biri olduğunu söyledi.

Havzada, İzmir'in 120 kilometre kuzeyinde Bakırçay sahilinde yer alan Kınık Sağ Sahil Sulaması yapım işinde ilk adımın, Yortanlı ve Çaltıkoru barajlarının inşasıyla atıldığını belirten Diniz, barajlardan Yortanlı'da 2010, Çaltıkoru'da ise 2011'de su tutulmaya başlandığını bildirdi.

Projeyle tarımda ürün deseninin değişeceğini ifade eden Diniz, şöyle konuştu:

"Projenin tamamlanmasıyla mevcut tarımsal üretim net geliri ve aile gelirleri artacak. Sanayi domatesi, yazlık sebze, ikinci ürün olarak kışlık sebze ve bostan tarımı artarak, ürün deseni içinde ağırlıklı olarak yer alacak. Tütün ve zeytin tarımı terk edilecek, pamuk ve hububat tarımı da azalacaktır. Buna göre, projeli durumda ürün deseni ve oranları yüzde 40 pamuk, yüzde 30 sanayi domatesi, yüzde 10 yazlık sebze, yüzde 10 hububat (buğday), yüzde 10 bostan (karpuz, kavun) şeklinde olacak. Ayrıca yüzde 10 oranında ikinci ürün olarak kışlık sebze, çeşitli kültür bitkileri yetiştirilecek."

- "112 bin 410 dekar tarım arazisi sulanmış olacak"

Diniz, projeyle Yortanlı Barajı'ndan 69 bin 900, Çaltıkoru Barajı'ndan ise 42 bin 510 olmak üzere toplam 112 bin 410 dekar tarım arazisinin modern sulama şebekesiyle sulanacağını dile getirdi.

Projeye ilişkin Diniz, şunları kaydetti:

"Kınık Sağ Sahil Sulaması yapım işinde, 2015 sonu itibarıyla 103 bin metre Camelyaf Takviyeli Polyester boru ile 280 bin metre petrolden elde edilen, yüksek yoğunluklu polietilen malzemeyle yapılan HDPE boru döşendi. Yortanlı Barajı Sulama alanında toplam bin 321 yapı, ayrım yapısı, hidrant, vantuz gibi, tamamlandı. Çaltıkoru Barajı sulama alanında 782 yapı tamamlanarak, tesise basınç kırıcı vananın montajıyla birlikte su verilmeye başlanacak."

Diniz, 1 Temmuz'da yüzde 98 gerçekleşme sağlanan projenin, bu ayın sonu itibarıyla, boru hatlarının tamamına su verilerek işletmeye açılmasının planlandığını bildirdi.