Hüseyin Koyuncuoğlu

Hüseyin Koyuncuoğlu

"LA 12" Mİ OLUYORUZ?

"LA 12" Mİ OLUYORUZ?

Bu haftaki yazımda taraftar kültüründen bahsedeceğim. Bilindiği üzere statta maçı izleyenler ikiye ayrılır. Taraftarlar ve seyirciler...

Seyirci vakit öldürmek için veya arkadaşını kıramadığı için maça giden, Türk insanının tabiriyle "Çekirdekçi tayfa" adı verilen, kuruyemiş yemekten başka marifeti olmayan insanlar topluluğudur.

Gelelim taraftara...

Taraftar bir kulübün armasına, bayrağına bağlı kişilere verilen isimdir. Taraftar hafta sonunu iple çeken, armasına sevdalandığı kulübünün maçını dört gözle bekleyen insandır. Kimi zaman yiyecek ekmek bulamayıp ama maça bilet bulabilen, en özel günlerinden bile fedakarlık edip maça gidebilen kişilerdir...

Şimdi Türkiye'deki sağlam taraftar gruplarına bir göz atalım..

Geçmişten günümüze en sağlam taraftarların Bursaspor, Eskişehirspor ve Göztepe'de olduğu bilinir. Bu takımların sevdalıları hiçbir durumda takımlarını yalnız bırakmayacaklarını, ucunda ölüm dahi olsa desteklerine devam edeceklerini söylerler...

Ne var ki futbolda son dönemde adı en çok geçen terim olan elektronik bilet yani "Passolig" bu duruma hançer saplamıştır. Son iki sezonda bu ismini saydığımız takımların taraftarlarında ciddi oranda düşüş yaşanmıştır. Bunun belli başlı sebepleri vardır. Belki bir tepki, belki kağıt bilete yeniden kavuşma arzusudur tartışılır ama bir gerçek var ki sistem de değişse takım kümeye de oynasa stadını dolduran taraftarlar vardır..

Torku Konyaspor taraftarı...

Geçmişten günümüze süre gelen yeşil beyaz sevdasına İstanbul takımları gölge düşürse de buna aldanmayıp gerçek "Konyaspor"lu kalabilen insanlar bugün Torku Konyaspor'u seyirci ortalamasında lider duruma getirmiştir.

Yanlış transfer politikaları, yönetimin yaptığı hatalar vb. birçok neden hiçbir şekilde bu taraftarları takımlarından ayırmaya gücü yetmemiştir.

Beni bu cümleleri yazmaya iten Torku Konyaspor'un pazar günü iç sahada oynadığı Sivasspor maçı oldu. Karşılaşmaya binlerce taraftar akın etti ve Türk futbolunun kötü süreçlerden geçtiği günümüzdeyeşil beyaz sevdalıları susmadan 90 dakika takımlarını destekledi. Hele bi an vardı ki görülmeye değerdi. 17.000'e yakın taraftarın hep bir ağızdan söylediği tezahüratlar diğer takımları kıskandıracak cinstendi. Maça gitmemiş ve hala o anın videosunu izlememiş olanlar varsa hiç vakit kaybetmedenbulup izlemelerini tavsiye ederim.

Tamam bu taraftarlar galibiyet için statta bulunmuyorlar ama bunu hak etmiyorlar mı? Coşkuyla ve sesi kısılırcasına kendini yırtan 12. adama galibiyet sevinci yaşatamayacak mısınız? Bunlar beceriksizlikten başka şey değildir. Yok şu gelmedi yok bu sakatlandı gibi mazeretleri bırakıp hoca ve futbolcuların kenetlenerek maçı kazanacak yöntemler üretmesi lazım.

Kendi taraftarınızı amma da övdün be gibisinden yorum yapacaklar çıkabilir..Haklısınız ama ne yapalım bizimkilerde böyle işte ne yaparsın :) O stat bir şekilde doluyor.

Gelelim yazımızın başlığına…

La 12 adlı grubu bilenleriniz vardır. Arjantin'in köklü kulüplerinden Boca Juniors'un en sağlam taraftar gurubudur. Biz aslında Boca'yı Maradona ile tanıyoruz. Efsane oyuncunun takımının efsane taraftarıdır onlar..Başta tabir ettiğim özelliklere fazlasıyla sahip olan La 12 taraftarlarının bazen tezahüratın dozunu kaçırdıkları da oluyor. Ama keşke her taraftar takımına bunların ki gibi bağlanabilse...Ben Torku Konyaspor taraftarının bu yolda çok mesafe kat ettiğine inanıyorum.

Boca'nın en azılı düşmanı  River Plate'dir. (River de bir Arjantin kulübü) Bunla ilgilide bir anı vardır; Boca Juniors, RiverPlate'i 2-0 yener. bunun üzerine çıkan kavgada, yenilen takımın taraftarları iki Boca Juniors taraftarını öldürür ve duvara şöyle yazar: Boca: 2 - River  2.

Bir Boca taraftarı, idam edilmeden önce son isteğini şöyle belirtir: Beni River bayrağına sarıp gömün. Bizimkiler karşı taraftan biri öldü diye sevinir bari.

Şimdi niçin La 12'den bahsettim kısaca açıklayayım..Torku Konyaspor taraftarı yılmadan yıkılmadan takımına sahip çıkarak bana Boca taraftarını anımsatıyor. Bu da bağlılığın göstergesidir.

Bu bağlılığın zarar görmemesi ve daha da sıkılaşması için bu takıma galibiyet serisi farz olmuştur.

 

facebook.com/huseyinkyncl

twitter.com/huseyinkyncl

instagram.com/huseyinkyncl

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Koyuncuoğlu Arşivi
SON YAZILAR