Lavrov: Türkiye'ye zeytindalı uzatmayacağız

Lavrov: Türkiye'ye zeytindalı uzatmayacağız

Rusya Devlet Başkanı Putin'in "İlişkileri düzeltmek istiyoruz" sözlerinin ardından bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan geldi. Türkiye'nin savaş suçu işlediği iddiasını sürdüren Lavrov, "Bizim söylediğimiz Türkiye'nin özür dilemesi gerektiğiydi" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Rusya ilişkilerine dair, "Türkiye'ye zeytindalı uzatmayacağız" dedi.

Russia Today'de yer alan habere göre, Lavrov, "Türkiye'ye 'zeytin dalı' ya da başka herhangi bir 'dal' uzatacağımızı hiçbir zaman söylemedik. Bizim söylediğimiz, Türkiye'nin özür dilemesi ve işlenen savaş suçu nedeniyle yaşanan kayıpları tazmin etmesi gerektiğiydi" şeklinde konuştu.

Kriz ve ambargo dönemi

24 Kasım 2015 günü, Bayır Bucak'ta Türkmenlerin üzerine bomba yağdıran Rus uçaklarından biri, Yayladağı'nda sınır ihlali yapınca, savaş jetlerimiz tarafından düşürülmüştü. Bu olay üzerine Rusya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler gerilmiş, Moskova yönetimi ambargo kararı almıştı.

Rusya'dan 'petrol' yalanı

Türkiye'den özür beklediğini açıklayan Putin, uluslararası bir destek bulamamıştı. 2 Aralık 2015'de Türkiye'nin haksız olduğu iddiasıyla basın toplantısı gerçekleştiren ve 'delillerini' kamuoyuyla paylaşan Rusya Savunma Bakanlığı, IŞİD bölgesinden Türkiye'ye petrol taşındığı yalanını ortaya atmıştı. Bu iddiaya sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Biz petrol kaçakçılığını yapanları enseleriz. İspat edilirse ben bu makamda durmam. Putin'e de bunu soruyorum: Sen o makamda durur musun?" ifadelerini kullanmıştı.