Letonya'da "yaşlısın" dediler Türkiye'de tarihe geçti

Letonya'da yaşının büyük olması gerekçesiyle milli takımdan çıkarılan 27 yaşındaki Lasma Liepa, Türkiye'yi tarihinde ilk kez kano branşında olimpiyatlara taşıdı.
Letonya'da "yaşlısın" dediler Türkiye'de tarihe geçti

Letonya'da yaşının büyük olması gerekçesiyle milli takımdan çıkarılan 27 yaşındaki Lasma Liepa, Türkiye'yi tarihinde ilk kez kano branşındaolimpiyatlara taşıdı.

Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brezilya'nın başkenti Rio'da yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar K1 200 metrede Türkiye adına yarışacak Lasma'nın ülkesi Letonya'da yaşının büyük olması nedeniyle milli takımdan çıkarıldığını belirterek, "Lasma 27 yaşında. Kendi ülkesinde 'artık yaşlandın, milli takımda sana ihtiyaç yok' denilen bir sporcuydu ama biz değerlendirdik." dedi.

Üst seviyede bir sporcu olmamasına ve uluslararası başarılarının bulunmamasına karşın Lasma'ya iyi şartlarda antrenman ortamı sağladıklarını ve başarının geldiğini dile getiren Mengütay, "Bir de kadın sporcu olması önemliydi. Bizde bir model olması anlamında da kadınlara örnek olacağını düşündük." diye konuştu.

"Baktılar ki papuç pahalı..."

Letonya'nın kanoda bugüne kadar kadınlarda olimpiyatlara katılamadığını vurgulayan Sami Mengütay, şöyle devam etti:

"Letonya'nın ilk defa bir kadın sporcusu kanoda olimpiyatlara katılacaktı. Biz transfer ettik başarılı oldu ve olimpiyatlara gidiyor. Lasma'nın, uluslararası başarısı yoktu. Devşirme olunca zannediliyor ki çok para vererek alıyoruz, bizim sporcularımızın önünü kesiyoruz. Kesinlikle büyük paralar vererek transfer yapmadık. Sadece antrenman şartlarını ve zaruri ihtiyaçlarını karşıladık. Kano yeni bir spor, Türkiye'de modele ihtiyaç vardı. Sporcularımızda zaman içinde biraz erozyon da gördük. 'Biz tekiz nasıl olsa müsabakalara götürecekler' diye bir gevşeme oluyordu. Bunu da aşmak için bu transferleri gerçekleştirdik. Baktılar ki pabuç pahalı, onlar da ciddi çalışıyorlar artık."

Kanoda olimpiyatlara katılmanın çok zor olduğuna ve 102 ülkenin mücadele ettiği Dünya Şampiyonası'nda ilk 8 sporcu arasına girilmesi durumunda ancak kota alınabildiğine dikkati çeken Mengütay, "Lasma bunu başardı. Türk spor tarihinde kanoda ilk defa olimpiyatta yarışacağız. Hedef iyi bir derece elde etmek." diye konuştu.