'Lezzet incisi' çeltikte kurutma mesaisi

Türkiye'de üretilen çeltiğin büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da hasadın ardından sofraların "lezzet incisi" çeltikte kurutma işlemi uygulanıyor.
'Lezzet incisi' çeltikte kurutma mesaisi

Türkiye'de üretilen çeltiğin büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da, çeltikhasadının ardından kurutma işlemi yapılıyor.

Çiftçiler nisan ayından bu yana yetişmesi için suyla sürekli besledikleri çeltiği,pirinç safhasına getirmek için mesaiye devam ediyor.

Edirne'nin Üyüklütatar köyündeki üreticiler, hasat ettikleri çeltiği römorklarla kömürle çalışan kurutma makinelerine getiriyor. Burada buhar yardımıyla belirli bir nem seviyesine düşürülen çeltik satışa hazır hale getirmek amacıyla çuvallanıyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de 550 bin dönüm tarım arazisinde çeltik üretildiğini söyledi.

Çiftçilerin nisan ayından bu yana emek verdiğini belirten Yorulmaz, "Tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohumu ve gübre ekimiyle uzun bir yetiştirme sürecinin ardından başaklara dolan çeltik, biçerdöverlerle hasat edildi ve şu anda kurutuluyor. Geçen hafta Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü ile toplantı yaptık. Emanet alımın başladığı açıklandı. Şu an piyasalar çok bozuk, bir an önce çeltik alım fiyatının açıklanmasını bekliyoruz. Sayın genel müdürümüze çiftçinin maliyet cetvelini sunduk. Kilogramda 1 lira 60 kuruş gibi bir maliyet var." diye konuştu.

Çiftçinin TMO'dan yaşam payı istediğini aktaran Yorulmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu hafta fiyatı açıklayabileceğini belirtti.