LGS’de başarı arttı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında Türkiye genelinde geçen yıla oranla öğrencilerin başarı oranının arttığını kaydeden Rehber Öğretmeni Berrin Karakaya, “Geçen yıl LGS’de zorlanan öğrencilerimiz bu sene sisteme alıştı ve net oranları arttı” dedi
LGS’de başarı arttı

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında Türkiye genelinde geçen yıla oranla öğrencilerin başarı oranının arttığını kaydeden Rehber Öğretmeni Berrin Karakaya, “Geçen yıl LGS’de zorlanan öğrencilerimiz bu sene sisteme alıştı ve net oranları arttı” ifadelerini kullandı

lgs-33.jpg

Yaklaşık 1 milyon 8'inci sınıf öğrencisinin heyecanla beklediği Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Merkezi sınav, 1 Haziran 2019 Cumartesi günü yapılmıştı. Öğrencilere sözel alandaki 50 soru için 75 dakika, sayısal alandaki 40 soru için ise 80 dakika süre verilmişti. Heyecanlı bekleyişte sona gelindi. Milli Eğitim Bakanlığınca Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 1 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları "sonuc.meb.gov.tr" adresinden açıklandı.

ÖĞRENCİLERİN NET ORANI ARTTI

LGS sınav sonuçlarına göre öğrencilerin başarılarının geçen yıla oranla arttığını söyleyen Özel Form Kampüs Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Berrin Karakaya, “2019 yılı LGS sınav sonuçlarının öğrencilerimize, velilerimize ve bütün eğitim camiasına hayırlı olmasını diliyorum. LGS’yi geçen yılla değerlendirmek gerekir. Çünkü LGS bu yıl ikincisi yapılan bir sınavdır. Geçen yıl özelikle zorluğuyla ve öğrencileri üzmesiyle fazlaca eleştiri almış bir sınavdı. Bu yıl öğrencilerimiz sınava biraz daha alıştıklarını gösterdiler. Bunu da sınav sonuçlarıyla genel ortalamalarla görmüş durumdayız. Öğrencilerimizin geçen yıla oranla özellikle fen ve matematikteki ortalamalarının yükseldiğini, netlerinin arttığını tespit ettik. Bu da en büyük artıdır. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu paylaşmış. Süre olarak 20 dakika daha fazla zaman tanınmasından kaynaklandı. Bu sürenin artırılması, çocuklarımızın boş yapma oranını düşürdü, netlerini artırdı” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK İLLERİN BAŞARISI DAHA FAZLA

Küçük illerin başarı oranının Konya gibi büyükşehirlere oranla daha fazla olduğunu kaydeden Berrin Karakaya, “Yüzdelik dilim olarak Milli Eğitim Bakanlığı, il ve ilçe bazında raporunu açıkladı. Öğrencilerin ders ders başarı ortalamalarını paylaştı. Bu ortalamaları değerlendirdiğimiz zaman Konya’da derslerde net ortalaması açısından Türkiye geneline oranla bir düşüş söz konusudur. Konya sonuçta büyük bir kenttir. Sınava giren öğrenci sayısı birçok ile göre çok daha fazladır. Bunu düşündüğümüz zaman kırsal bölgelerimiz çok fazladır. Öğrencilerimizin başarı oranının düşük olması doğal bir sonuçtur. Ancak daha küçük illerde başarının daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Bunun sebebi de küçük illerde kırsal bölgelere göre merkezdeki öğrenci sayısının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Değerlendirirken bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Konya’nın genel başarısının düşük olduğunu söylersek çok da sağlıklı bir değerlendirme olmaz. Konya’da eğitime önem veren bir camia, veli yapısı ve gerçekten emek veren öğrencilerimiz var” şeklinde konuştu.

“TERCİH DÖNEMİNDE UZMANA DANIŞIN”

Öğrencilerin tercih döneminde mutlaka bir uzmana danışması gerektiğini belirten Karakaya, “Temmuzun ilk haftasında tercihler başlayacak. Tercih ve yerleştirmede kesinlikle puana bakmayacağız. Puanlar aldatabilir. Geçen yıl 430 puan alan bir öğrenci yaklaşık yüzde 1’lik dilim içerisindeyken şuanda bu öğrenci yüzde 9’luk dilime kadar düştü. Bunun altını çizerek söyleyelim. Bu anlamda yüzdelik dilimlerde farklılık var. O nedenle hiçbir öğrenci ve velimiz bir rehber öğretmene danışmadan tercih yapmasınlar. Uzmanlardan yararlansınlar. Yüzdelik dilimlere göre tercih yapılacağı için bu çok önemli bir veridir. Bir de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl yayınladığı 

sonuç belgelerinde il bazında yüzdelik dilim yayınlanmamış. Her yıl sonuç belgelerinde çocukların hem Türkiye geneli hem de kendi ilindeki yüzdesi çıkardı. Ama şuanda sadece Türkiye geneli var. Velilerimiz bunu da göz önüne alarak tercih aralıklarını geniş tutmalarında fayda vardır” dedi.

FORM KAMPÜS ÖĞRENCİLERİNDEN ÖNEMLİ BAŞARI

Özel Form Kampüs Koleji öğrencilerinin LGS’de önemli başarı yakaladığını ve her dört öğrencinin fen lisesine gidebilecek puanının olduğunu kaydeden Berrin Karakaya, “Burada bizler de Form Kampüs Koleji olarak her yıl yaptığımız gibi yine dereceler yaptık. Bu yıl bir öğrencimiz bir yanlış yaptı. Diğer oranlarımıza baktığımız zaman ise her dört öğrencimizden bir tanesini fen lisesine gönderebileceğimizi görüyoruz. Bu bizim için şuanda kitlesel anlamda çok sevindirici bir unsurdur. Bu hem öğrencilerimizi, hem okulumuzu, hem de öğretmenlerimizi çok mutlu etti. Türkiye genelinde yüzdelik ortalamalarına baktığımız zaman Türkçede ve fende yüzde 80’in üzerinde öğrencimiz Türkiye ortalamasının üzerinde çıkmıştır. Yaklaşık yüzde 50’nin üzerinde öğrencimiz de matematikte Türkiye ortalamasının üzerine çıkmıştır. Diğer derslerimiz sosyal, İngilizce ve din kültüründe ise yüzde 60’ın üzerinde öğrencimiz yine ortalamanın üzerinde sonuç almıştır. Bu istatistikler bizi kitlesel anlamda mutlu etmiştir. İnşallah bundan sonra da öğrencilerimiz başarılarına devam ederler” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ