Libya yeni anayasasını hazırlıyor

Libya yeni anayasasını hazırlıyor

Anayasa hazırlıkları süren Libya 'da Anayasa Hazırlık Komisyonu Başkanı Ali et-Terhuni: "Anayasa hazırlığında esas aldığımız en önemli konu, anayasanın farklı görüş ve kesimlerdeki tüm Libyalılar için olması. Yeni anayasa İslam kanunlarına hiçbir şekilde aykırı olmayacak" açıklamalarında bulundu.

Libya Anayasa Hazırlık Komisyonu Başkanı Ali et-Terhuni, yönetimin paylaşıldığı, tüm Libyalıların üzerinde uzlaşmaya vardığı bir anayasa metni üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Hali hazırdaki anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Terhuni, "Anayasa hazırlığında esas aldığımız en önemli konu, anayasanın farklı görüş ve kesimlerdeki tüm Libyalılar için olması" dedi.

"Büyük zorluklar ve engellere rağmen herkesin fikir birliğine vardığı, siyasi çekişmelerden ve ülkede yaşanan bölünmelerden uzak bir anayasa için çaba sarf ediyoruz" ifadesini kullanan Terhuni, komisyonun en güzel tarafının, tüm Libyalıları temsil etmesi olduğunu dile getirdi.

Ülkede meydana gelen siyasi çekişmeler karşısında komisyon olarak, milli diyalogtan yana tavır sergilediklerini vurgulayan Terhuni, yeni anasayada "Geçiş önlemleri" adı altında bir bölüm olacağını ve burada mevcut sorunların ve milli uzlaşının ele alınacağını dile getirdi.

Terhuni, anayasadaki İslam maddesiyle ilgili olarak ise "Yeni anayasa şeriat hükümlerine hiçbir şekilde aykırı olmayacak. Libya'da erkek kadın herkes için İslami kurallar büyük önem taşır. Yasamanın kaynağı İslami kanunlar olacaktır" diye konuştu.

Libyalıların anayasa hazırlığında dikkate aldıkları en önemli konuların başında yönetim şekli, güvenlik, dil gibi sorunların geldiğini ifade eden Terhuni, "Komisyon üyeleri arasında, yerel yönetimler ve belediyelere geniş mali, idari yetkilerin verileceği sorumluluğun dağıtıldığı bir yönetim şekli konusunda eğilim var" dedi.

Ülkenin Sireneyka, Fizan ve Trablus şehirlerinden 20'şer seçilmiş üyenin görev aldığı 60 kişilik Anayasa Hazırlık Komisyonu, 21 Nisan 2014'te çalışmalarına başladı. Çalışmaların ardından ilk taslağın bu yılın Aralık ayında tamamlanması bekleniyor.