'Lise eylemlerinin arkasında ideolojik bir yapılanma var'

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Selvi, liselerde okul yöneticilerine yönelik eylemlere ilişkin, "Öğrenci kaynaklı olmayan eylemlerin arkasında örgütlü, ideolojik bir yapılanma olduğu kanaatindeyiz." dedi.
'Lise eylemlerinin arkasında ideolojik bir yapılanma var'

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkan Vekili Latif Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde liselerde okul yöneticilerine yönelik eylemlerin öğrenci kaynaklı olmadığını söyledi.

Eylemlerin, bilinçli bir şekilde sosyal medya üzerinden yürütülen bir operasyon haline getirildiğini ifade eden Selvi, "Dikkatli bakıldığında eylemlerin ne eğitime, ne öğretime, ne gençliğe, ne de öğrencilerin yaşadıkları herhangi bir olumsuzluğun düzeltilmesi ya da beklentilerin karşılanmasına dönük olduğunu görüyoruz. Öğrenci kaynaklı olmadığını düşündüğümüz bu eylemlerin arkasında örgütlü, disiplinli ideolojik bir yapılanma olduğu kanaatindeyiz." dedi.

Eylemlerin, bilinçli bir şekilde sosyal medya üzerinden yürütülen bir operasyon haline getirildiğini, Gezi Parkı olaylarında da benzer bir yöntemin izlendiğini ifade eden Selvi, eylemleri, örgütsel yapıların devreye girmesiyle gençlerin yönlendirilmeye çalışıldığı bir girişim olarak gördüklerini kaydetti.

"Gezi 2.0'ı meydana getirmek istiyorlar"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) İç Politika ve Demokratikleşme Koordinatörü Dr. Murat Yılmaz ise siyasi elitlerin, hükümet aleyhinde sokak hareketlerini tetiklemek istediklerini öne sürerek, "Adeta 'Gezi'nin yeni bir sürümünü 'Gezi 2.0'ı meydana getirmek istiyorlar. Bu gençlerin kendi başına bu örgütlenmeyi yapması ve bildirideki dili kullanması da mümkün değil. Bu dışarıdan yapılmış bir müdahale." diye konuştu.

"Yönlendirilmiş oldukları ihtimali çok yüksek"

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Hasan Can Oktaylar da marjinal grupların, yeni atanan müdürlerin okullara yönelik bazı kurallarını istismar etmeye yönelik kampanyalar düzenlediklerini belirtti.

Öğrencilerin yönlendirildiğine işaret eden Oktaylar, "Ortaya çıkan metinlerin o yaştaki gençlerin okulun kurallarına karşı koyuş tepkilerinden çok ideolojik organizasyonlarla yönlendirilmiş oldukları ihtimali çok yüksek." dedi.